Centrumpladsen – behov for en klar og tydelig udviklingsplan

29. oktober 2019

(Foto: mitsvendborg.dk)

 

AF RUDI RUSFORT KRAGH, FMD. BY OG LAND- SYDFYN

 

Når man i dag går over Centrumpladsen og forbi Hotel Svendborg bliver man mødt med trådhegn. En ikke ubetydelig del af Centrumpladsen er frem til foråret 2020 inddraget til byggeplads, for at lave en såkaldt tidssvarende indgang til byens største hotel.

Når indgangspartiet engang er færdigt og trådhegnet er væk, er ikke bare hotellet blevet moderniseret, men Centrumpladsen er for altid ændret. Det er en skam.

Før omdannelse af hotellets indgangsparti var Centrumpladsen et rendyrket byrum af den arkitekturstrømning som kaldes modernismen. Centrumpladsen er anlagt i efterkrigstiden. Før da lå der et boligområde, opført i slutningen af 1800-tallet, som blev saneret bort omkring 1952. Saneringen skabte plads. Ikke bare til et åbnet rum, men også til hotellet, biografen, den gule murstensbygning, hvor Nordea indtil for nylig lå, samt til bygningen hvor Fynske Bank har hjemme.

Modernismen hylede det rationelle og det effektive og arbejdede bevidst med de nye teknologiske muligheder som det moderne samfund frembragte. I Svendborg blev resultatet af denne strømning Centrumpladsen. Det åbne rum blev indrettet til p-pladser, til bilismen som var eksponent for det hurtige og moderne samfund. Biografen som var eksponent for underholdningsindustrien, blev også placeret på Centrumpladsen. Og bygningerne rundt om det åbne rum var alle designet i lige linjer, med en ens højde på bygningerne i moderne materialer – og hvor alle bygningerne havde facade ind mod pladsens centrum.

Dette rendyrkede modernistiske monument i Svendborg havde potentiale til, hvis vi havde passet på det, at opnå national status. Vi skulle blot have passet bedre på det end andre byer har gjort. Men nu er Svendborg endt i samme situation. Monumentet er ødeladt.

Udbygningen af Hotel Svendborg kan skabe præcedens hos andre ejendomsejere på Centrumpladsen, hvor man kan få våde drømme om knopskydninger ind i det offentlige rum. Bliver sådan drømme realiseret vil det stille og roligt ødelægge dette åbne rum helt, så man til sidst mister forståelsen af hvad det engang var tænkt at være – en åben plads med rene linjer.

Jeg savner en overordnede plan for hvad vi vil med Centrumspladsen – som kan hjælpe rådgivere, bygningsejerne, developerne og innovative udviklere i hvad retning Svendborg Kommune ønsker Centrumpladsen skal udvikle sig.

Der er behov for en udviklingsplan for Centrumpladsen, ligesom man har Udviklingsplanen for Svendborg Havn. En plan med en overordnet vision og en beskrivelse af hvad man ønsker – som alle med gode ideer og løse penge ved hvad kommunen er interesseret i.

Som det er nu, er det idemagerne med kapital der kan købe jord af kommunen og opføre det man ønsker, uden overordnet ide. Det er ikke i byens interesse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php