Helhedsoplevelse på ganske få kvadratmeter

22. november 2019

(Foto: Andreas Bastiansen)

 

Det startede som et skomagerværksted – så blev det en specialbutik – og nu har Baunbaek & Lyn startet deres egen produktion af håndlavede lædervarer.

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

 

Lad os bare sige med det samme, at hvis Baunbaek & Lyn, den lille specialforretning ved jernbaneoverskæringen i Brogade, var en smørrebrødsforretning, så var det både højtbelagt og med de lækreste råvarer man kunne tænke sig. Ikke noget med kinakål, slatne tomater og en tarvelig ost i en kridhvid bolle – næ, her ville man få en smagsoplevelse langt ud over det sædvanlige.

Man kan faktisk godt smage på nogle af produkterne hos Baunbaek & Lyn. Som noget nyt er der nemlig kommet specialøl i en kølemontre i butikken. Både fra Kunstbryggeriet Far & Søn, Rise Bryggeri på Ærø og Ø-bryg på Thurø. Og så et lille udvalg af andre specialøl.
– Man skal kunne købe en rigtig god kold specialøl, tage den med ned på havnen og nyde den på bolværket. Det synes vi byen havde brug for, siger Jesper Lyn Petersen som driver Baunbaek & Lyn sammen med kæresten Lotte Baunbæk.

 

36 hatte på hylden
Det helt særlige ved den lille specialforretning er, at de varer man finder i butikken ikke kan købes andre steder i byen. Her er intet overflødigt. Produkterne er nøje udvalgt og henvender sig helt bevidst til lige præcis den målgruppe, som går efter noget unikt. Alt er af den bedste kvalitet.

I butikken finder man et udvalg af accessories. Her er sko og støvler, gentlemansartikler, lædervarer og plejeprodukter. Men også tøj har, som noget nyt, fundet vej ind i butikken. Og så hatte – naturligvis. Det er nemlig hattene som blev startskuddet til den butik vi kender i dag.
Efter en tid i lære som skomagere, overtog parret, i januar 2013 skomagerværkstedet i Brogade, efter Jan Jensen.
– Vi drev de første år forretningen videre som Skoværkstedet, en helt klassisk skomagerbutik hvor vi lærte håndværket, og gjorde os mange erfaringer. Året efter vi havde overtaget forretningen købte vi 36 hatte, som blev udstillet og sat til salg i butikken. Det viste sig at Svendborg tog rigtig godt imod vores initiativ, og butikken har udviklet sig stille og roligt derfra, siger Lotte Baunbæk.

 

 

En helhedsoplevelse
Selvom man finder noget helt særligt i den lille Cittaslowcertificerede specialbutik i Brogade, så er det ikke de unikke varer som gør det alene. Hos Baunbaek & Lyn får man en helhedsoplevelse på ganske få kvadratmeter. Her er flere butikker samlet i én.

På hylderne finder man skindhandsker til både damer og herrer, skohorn i bøgetræ, koste og børster i alle mulige afskygninger – både dem til skoene og dem til at skrubbe sig på ryggen med i badet. Her er gode lædersko, støvler og kameluldstøfler. Tasker både til hende og ham og i den fedeste kvalitet. Barbergrej som ’rigtige’ mænd bruger, og håndlavede nøglepunge og bælter i eget design. Bagerst i lokalet er en hel reol med en mangfoldighed af hatte og sixpence – og det er de gode af slagsen fra mærker som Stetson og MJM Maddy.
Lige midt i butikken kan man bladre i vinylplader ligesom i gamle dage. LP’erne i butikken er dog helt nye – altså genoptryk.

I hjørnet ved vinduet er arbejdsbordet. Det er her den kreative del foregår, og hvor de lækre håndlavede bælter, små lædervarer og læderforklæder laves, og som parret også planlægger at sælge engros.
– Lotte har været på barsel det sidste års tid, og i den periode har vi måtte sætte skoreparationer på standby. I stedet har vi henvist kunderne til vores kollega i Aksglæde på toppen af Møllergade, siger Jesper Lyn Petersen og tilføjer at ligesom dengang med hattene har det også sat nye tanker i gang.
– Fordi vi simpelthen ikke kan nå det hele, har vi besluttet at gå væk fra den del der handler om skoreparationer, og i stedet satse på vores egen produktion af lædervarer, siger Jesper Lyn Petersen, og fortsætter: – På skomagerværkstedet har vi for alvor set og mærket konsekvensen af brug-og-smid-væk kulturen. Mange sko og “lædervarer” som er kommet ind på vores værksted, har vi desværre måtte afvise at reparere. Det kan bare ikke betale sig, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det har helt sikkert været med til, at vi selv er gået i gang med at producere lædervarer.

 

Lækre håndlavede lædervarer
Det var de forhistoriske jægere der for millioner af år siden, efter de havde nedlagt deres bytte og spist kødet, har stået med dyrets hud og overvejet, hvad man kunne bruge det til. Et skarpt hoved har formentlig tænkt, at det stærke materiale kunne bearbejdes og bruges som beklædningsgenstand. Gennem årene har godt læderhåndværk ofte været et udtryk for kvalitet, holdbarhed og rustik eller elegant stil. Der findes mange forskellige slags læder som f.eks. ruskind, som er bagsiden af skindet. Kernelæder – som er læder, der kun er garvet, og så er der vegetabilsk garvet kernelæder, som betegner, at det er garvet udelukkende ved hjælp af naturlige garvestoffer.

– Vi bruger kun chromfrit vegetabilsk garvet kernelæder, bla. fra det svenske garveri Tärnsjö, og vores bæltespænder er fra en lille virksomhed i Italien. De er nikkelfri og af ren messing, forklarer Jesper Lyn Petersen og understreger, at det er helt afgørende kun at vælge de bedste materialer.
– Vi tilstræber at være så miljøvenlige som vi kan. Både vores egne produkter, og de varer vi sælger i vores butik, er klassikere som ikke går af mode. Det er ting som holder i mange år og som du kan bruge, eller have på uanset hvad moden skulle diktere. Det er gode, solide basisprodukter! Vi vælger økologi når og hvor vi kan, og en stadig voksende del af vores sortiment er fremstillet af økologiske materialer, siger Lotte Baunbæk.

Man kan også få lavet et unikt bælte fra Baunbaek & Lyn, hvis man eksempelvis kommer med sit eget spænde, og til foråret kommer der lækre nye håndlavede lædersandaler i butikken. Det er sådan noget som gør det til en helt særlig oplevelse at komme i den lille specialbutik i Brogade.
– Vi er så heldige at bo i Svendborg. Det er helt vildt, hvad der kan lade sig gøre her. En specialforretning som vores ville højest sandsynligt have svært ved at overleve i andre byer, siger parret fra Baunbaek & Lyn.

 

baunbaekoglyn.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php