Retro-radiatorer

10. december 2019

Den finske blogger Meillä Kotona skriver om indretning og viser billeder fra sit eget hjem. Her med nyindkøbte retroradiatorer

 

AF SUSANNE MAGELUND

 

Vi har længe vidst det – hvis bare vi gemmer vores ting længe nok, bliver de moderne igen. Bukser med svaj, teaktræsmøbler, polaroidkameraer, vinylplader og orange keramikvaser med lava-glasur. “Retro” er betegnelsen, som kan få ellers værdiløse ting til at stige gevaldigt i pris. Nye generationer ser med nye øjne på det, som de ældre generationer betragter som gammelt skrammel.

For nylig blev jeg opmærksom på en trend, som jeg bestemt ikke havde set komme: Gamle radiatorer i moderne og meget hippe omgivelser. Der landede for nylig et særdeles lækkert møbelkatalog i min postkasse (ikke pr. mail!), og på næsten alle opslag optrådte der, i de opstillede miljøer, en solid gammeldags støbejernsradiator. Umiddelbart virkede det bare helt forkert i mine øjne. Nu har jeg i hele mit professionelle liv med indretning, arbejdet med alle mulige løsninger for at fjerne og skjule radiatorer. Gulvvarme er blevet lagt ind, kunstfærdige radiatorskjulere er sat op. Jeg har en mindre kirkegård af kasserede radiatorer på samvittigheden – og så sker det her!

Det der ærgrer mig allermest er nu, at jeg ikke kunne forudse, at det ville ske. For ligesom de andre ting, der er gået fra skrammel til retro, så måtte det ske. Når gode ting forsvinder fra vores omgivelser, så vil nogle savne netop de ting. Rigtig mange er vokset op med radiatoren som varmekilde i hjemmene. Selv kan jeg huske hvordan jeg sad med fødderne stukket ind imellem lamellerne for at tø de frosne tæer op efter en tur på skøjter. Jeg har aldrig tidligere tænkt på, om radiatoren kunne havde en skønhedsværdi, men nogle gange er det godt at få rusket op i sin vanetænkning.

Historisk set dækker brugen af radiatorer i Danmark en periode på ca. 100 år, og nogle af de første af slagsen står sandsynligvis stadig rundt omkring. Nogle steder er de sat ind i ældre huse og andre steder er husene bygget med centralvarme og det moderne statussymbol i alle rum. Vandbåren varme i et lukket system var en landvinding i forhold til kakkelovnene, hvor der skulle bæres koks og brænde ind og aske ud den anden vej. Nu kunne man nøjes med at fyre centralt i fyrrummet, som ofte var henlagt til kælderen.

Så nu skal vi måske vænne os til, at radiatoren igen får en fremtrædende plads i hjemmene. Det forhindrer jo ikke, at der samtidig opvarmes med varmepumper, gulvvarme eller andre energirigtige varmekilder – man kan jo bare lade være med at slutte den til og blot nyde den dekorative retro værdi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php