Et lille bær med enorm styrke

14. december 2019

ANNONCE

 

I snart 25 år har Hyben Vital på Langeland lært hele verden om alt det gode i hyben.

 

Den er på størrelse med et fingerbøl og fuld af en masse gode vitaminer og antioxidanter. Vi kender den fra sommerhusområder og i klitterne ved stranden – og så husker de fleste af os sikkert hvordan vi som børn drillede klassekammeraterne med dens kløpulver.
Det handler om hyben. Den lille finurlige frugt som indeholder så mange gode ting for kroppen.

 

Hyben – godt for leddene
Det hele begyndte i starten af 1980’erne, hvor Erik ’Farmer’ Hansen fra Tullebølle på Langeland i ordets forstand havde fået smag for hyben. Hele livet havde han spist råsyltede hyben – og med et overraskende godt resultat. Erik ’Farmer’ Hansen var lidt en opfindertype, så han begyndte at eksperimentere med de små sunde bær og udviklede sin egen metode til at forarbejde hyben på en skånsom måde, så de aktive stoffer blev bevaret. I starten var det venner og bekendte som i små poser fik prøver med tørret og formalet hyben med hjem af den gamle ’Farmer’, og selvom der var en del som nok rystede lidt på hovedet ad ham dengang, så fandt man ud af, at hans hyben-produkter havde en overraskende god virkning.

De første danske forskere begyndte i midten af 1990’erne at interessere sig for produktet fra Langeland og i dag er der ikke mange som længere ryster på hovedet ad Erik ’Farmer’ Hansen, men må sande at den gamle opfinder havde ret i at hyben hjælper til vedligeholdelse af leddenes bevægelighed.

I 1997 blev de første skridt taget til en egentlig dyrkning af vilde hyben, og for første gang i Danmarkshistorien blev dansk landbrugsjord tilplantet med en særligt frugtgivende variant af Rosa Canina, som fik navnet Rosa Canina Lito.
I dag er Hyben Vital ApS. en familieejet virksomhed som producerer mange tons hyben-pulver om året og som eksporteres til mere end 25 lande over hele verden.

 

Lokalt forankret i den langelandske muld
Torbjørn Hansen plukker forsigtigt et hyben-bær fra en af hyben-plantagerne omkring gården og barndomshjemmet på Klavsebøllevej 2 ved Tranekær. Det er her at Hyben Vital ApS. har base, og også her alt produktion foregår.
– Vi skal i gang med en test-høstning i dag, siger han mens hyben-bærret trykkes let mellem fingrene.
Han er søn af Erik ’Farmer’ Hansen og det er ham som sammen med hustruen Marianne Hansen, datteren Line Hedemand og svigersønnen Jens Hedemand, driver den verdensomspændende virksomhed fra Langeland.

– Line og Jens har jo været med i firmaet i en del år, så jeg tror vi snart er trygge og klar til et generationsskifte, siger Torbjørn Hansen og tilføjer at virksomheden til næste år kan fejre 25 års jubilæum.
Hyben Vital ApS. har omkring 150 hektar med hybenplantager på Lolland, Falster og Fyn, hvoraf de 60 hektar dyrkes på Langeland. Efter høsten, som foregår i sensommeren/efteråret, bliver alt kørt til produktionen på Langeland, hvor her er beskæftiget omkring 20 medarbejdere. Det er en lokalt forankret virksomhed, og der hersker ingen tvivl om, at selvom langt hovedparten af produkterne fra Hyben Vital ApS. går til eksport, så har Langeland en særlig plads i Torbjørn Hansens hjerte.

– Jeg er født og opvokset på gården, hvor vi har både produktion og butik, så her er mange minder og gode erindringer, siger han.

 

100% den rene vare
Der produceres tre hovedprodukter af hyben på den langelandske virksomhed, og uanset hvilket produkt der løber gennem produktionsapparatet, så foregår det ved en nænsom omgang med råvarerne, hvor både skal, frugt og kerner bruges.
Lito Hyben, hedder det kosttilskud som kan fås i både pulver og kapsler, og som bla. er fyldt med de gode olier og fedtsyrer, som er rigtig godt til vedligeholdelse af leddene.
– Vi bearbejder bærrene ved meget lav temperatur, lige under 40 grader, for på den måde at udskille de gode og letfordampelige stoffer, antioxidanter og C-E-A-vitaminer, samt Calsium, Kalium og Jern, som hyben indeholder, forklarer Torbjørn Hansen.

Det er ikke kun leddene som nyder godt af de mange gode stoffer i hyben. Det lille rød-gule bær er også godt for vores immunforsvar.
– Det er jo sådan, at kroppen optager naturlige C-vitaminer dobbelt så godt som kunstigt fremstillede, så derfor er vores produkter 100% den rene vare. Som vores Lito C naturdrik, hvor blot ét lille glas om dagen dækker dit C-vitamin behov, fortæller Torbjørn Hansen og gir’ en smagsprøve af drikken som udover hyben kun indeholder æblemost.
Kernerne i hyben er rige på omega fedtsyrer og naturlige antioxidanter. Og det er kun kerner fra særligt udvalgte bær som bruges til Lito Olie.

– Mange mennesker har tør eller skadet hud, hvor vores Lito Olie virker rigtig godt til udvortes brug. Olien er lavet af koldpressede hyben-kerner og er helt uden nogen form for tilsætningsstoffer. Den fås i en lille flaske med en pipette og findes i to varianter: neutral eller med duft af citrongræs, siger Torbjørn Hansen som med en vis stolthed i blikket kigger ud over hyben-plantagerne og sender sin far en tanke.

 

Hyben Vital’s produkter kan købes i butikken på Klavsebøllevej 2, i special- og helsekostbutikker, på apoteket samt på webshoppen litohyben.dk

 

hyben-vital.com

 

ANNONCØRBETALT INDHOLD

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php