Svalesang

24. december 2019

(Foto: Christian Dan Jensen)

 

AF LONE HOLM JACOBSEN, Formand for Foreningen Bergmannhus

 

Dette er min svalesang som formand for Foreningen Bergmannhus. Jeg vil i dette jantelovens land, bryste mig af at have været idemager og første ildsjæl i projektet Bergmannhus. Det har været en spændende oplevelse at være med til at gøre en drøm til virkelighed.
Kulturhuset Bergmannhus lever og har det godt, men det lever ikke videre, uden at andre ildsjæle tager over. Jeg går af som formand ved dette års generalforsamling i marts 2020. Jeg har nået det mål, jeg styrede efter, og jeg bor ikke længere på Thurø, derfor er det tid for andre kræfter til at træde til. Jeg er sikker på, at der blandt øens ca. 3500 mennesker, findes nogen med ideer og visioner om spændende arrangementer og muligheder, der skal afprøves i de kommende år. Så hold Jer ikke tilbage!

Der er løbet meget vand i sundet siden den dag, hvor jeg begyndte at spekulere over, hvad der skulle ske med Bergmannhus, når biblioteket blev nedlagt. Det var i efteråret 2013, at jeg ringede rundt til kommune og stadsarkitekter, men jeg fik ikke noget svar. Det var indtil en person ”i systemet”, sagde til mig; ”… men der kunne jo blive fire gode grunde ud af stedet, hvis man væltede huset”. Jeg syntes, det var en uhyrlig tanke. Da vi samme aften havde vejfest på vejen, hvor jeg boede, spurgte jeg mine naboer og genboer, om de ikke havde lyst til at danne en forening til bevarelse af Bergmannhus. Der var heldigvis ildsjæle blandt disse folk, og kort tid efter sad vi i mit køkken og holdt det første møde.

Den 4.marts 2014 afholdt vi vores stiftende generalforsamling og dannede Foreningen Bergmannhus. Samme aften blev 61 husstande meldt ind i foreningen, heriblandt 3 af øens politikere og flere erhvervsdrivende og øens præst. Dejlig opbakning fra starten. Siden er foreningens medlemstal vokset støt. Noget af det, jeg husker fra denne generalforsamling, var bl.a., at jeg blev meget glædelig overrasket over, hvor mange mennesker, der var mødt op. En anden ting, jeg husker, var en vis skepsis i forhold til, om man kunne skaffe frivillige til det store arbejde, der lå foran os. Allerede samme aften havde 23 mennesker meldt sig, og vi har en vedholdende engageret samling af dygtige og arbejdsomme frivillige den dag i dag. En anden pudsig detalje jeg husker, var en mand, der sagde, at hvis dette her virkelig blev til noget, så ville han donere et billardbord til huset. Det har jeg siden holdt ham op på, og vi fik et billardbord!

Efter generalforsamlingen begyndte det virkelige slid. Der blev slidt fodsåler og holdt mange møder både på Thurø og på Svendborg rådhus, og det lykkedes for os. Den 17.juni 2015 blev den endelige råderetsaftale underskrevet, og vi fik råderetten over Bergmannhus i 25 år.

Stort set alle de visioner og ideer, der blev tænkt om huset, er blevet til virkelighed. Vi ønskede os fra start; ”at det skønne gamle hus skulle danne ramme for daglige aktiviteter til glæde for alle borgere på øen. Et multifunktionelt mødested med sociale og kulturelle arrangementer, for alle aldersgrupper, for foreninger, styret af en bestyrelse”.

Jeg har brugt rigtig mange timer og tanker på foreningen, og det er jeg ikke alene om. Hvis det ikke var for den fantastiske bestyrelse med skiftende medlemmer med hver deres helt særegne kompetencer, og de mange frivillige og engagerede og dygtige mennesker, der har arbejdet sammen med mig, var det jo aldrig blevet til det, det er i dag.                                                                                                                                                Et andet vigtigt element i virkeliggørelsen af Kulturhuset Bergmannhus, var den fantastiske støtte vi fik og stadig får fra sponsorer blandt menigmand og erhvervsdrivende på Thurø og lokalt på Sydfyn. Da vi modtog 1 million i donation fra A.P.Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål, føltes det som en blåstempling af projektet.

Jeg skylder mange mennesker en varm og kærlig tak for deres indsats i de år, der er gået.

Glædelig jul og godt nytår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php