Svendborgs streetkultur et skridt videre

30. maj 2009

 
Streetkulturen i Svendborg har med frie graffitivægge fået bedre kreative udfoldelsesmuligheder.
(Foto: mitsvendborg.dk)

200 m2 lovlige graffitivægge på Nordre Havnevej blev fredag den 29.05. kl. 12 frigivet til fri kreativ udfoldelse for graffitimalere. Det nye tiltag er en del af et samarbejde mellem Svendborg Ungdomsråd og Svendborg Kommunes kultur- og planlægning og godkendt den 2. februar 2009 på et udvalgsmøde for Miljø- og Teknik. Formålet er at skabe bedre udfoldelsesmuligheder for streetkulturen i Svendborg. Den konkrete udformning af arealerne er sket i et samarbejde mellem Ungdomsrådet og ansatte i Kultur og Plan.

Projektet har været en mærkesag for Ungdomsrådet i flere år, og med politisk hjælp fra især Jesper Kiel (Ø) er det første skridt i at skabe rekreative områder for streetkulturen i byen altså nu taget. Rasmus Preston fra Ungdomsrådet udtaler:

-Vi er meget glade for, at vi nu er nået så langt, at målet er i sigte. Vi er blevet meget positivt modtaget af kommunens ansatte, som har bistået med at få selve udformningen, og de praktiske ting vedrørende etableringen, til at fungere.

Birgitte Skriver fra Kultur- og Fritidsafdelingen, der også har været involveret i projektet supplerer:

-Det er flot at Svendborg med dette projekt nu gør følgeskab med andre byer som Næstved og Fredericia, der er kendte for aktivt at understøtte ungdomskulturen med tilbud, hvor unge kan udfolde sig som kulturskabere.

Området ved “trekanten” på Nordre Havnevej er netop udlagt som midlertidige rekreative område i havneudviklingensprocessen. Der kører iøjeblikket en proces hvor Svendborg Kommune i samarbejde med Gehl Achitects er igang med at udarbejde en plan for sammenkoblingen mellem havnen og bymidten. I denne proces er netop de rekreative rum og pladser i byen, et særligt prioriteret emne for den samlede plan. mitsvendborg.dk følger denne proces på tætteste hold, som du vil kunne læse meget mere om her på bloggen.Jesper Kiel fra Enhedslisten, har været Streetkulturen i Svendborgs mand i byrådet. Både ham og Kulturudvalgsformand Morten S. Petersen (v) (her sammen med datteren Maria) var tilstede i går på Nordre Havnevej, da de opsatte graffitivægge blev indviet.
(Foto: mitsvendborg.dk)


mitsvendborg.dk talte med nogle af graffitimalerne på havnen i fredags og spurgte dem hvad graffitien betyder for gadebilledet. Jonas Stærmose som har malet graffiti siden 1988 var kommet fra Odense til Svendborg for at deltage i invielsen af de nye graffiti vægge i Svendborg.

-Dette er et super godt initiativ. Jeg har selv været talsmand for graffitikulturen i Odense, og arbejdet aktivt for at få etableret områder som disse, hvor graffitimalerne kan udtrykke sig på lovlig vis. Når man som mig har været med i over 20 år, har man set meget elendig graffiti, som netop på grund af manglende steder at udfolde sig, er blevet malet der hvor det ikke skal males – altså på private steder uden forudgående aftaler.

Er det rigtigt at der findes nogle uskrevne graffitiregler i kulturmiljøerne, hvor man forsøger at fremme de flotte graffitimalerier?

-Det er helt korrekt. Graffiti er i princippet noget som man hele tiden forsøger at gøre bedre og flottere. Det vil sige at kommer man til en væg med et graffiti piece, som man mener kan gøres flottere og mere spændende, er det en del af kulturen at så må man gerne forsøge sig. Men det skal kun være hvis man tror på at man selv kan gøre det bedre! Ser man på f.eks. New York eller Philadelphia i USA, hvor meget af kulturen opstod tilbage i startfirserne, vil man kunne opleve fantastisk flotte graffitiværker som har stået uberørte i mange år, ganske enkelt fordi ingen “tør” at prøve at gøre det bedre.

Jonas Stærmose mener at lovlige graffitiområder kan være medvirkende til at fjerne den ulovlige graffiti som mange steder ses i byrummet.

-En graffitimaler skal som alle andre kreativt arbejdende mennesker, kunne give sig tid til sit arbejde. Det kan man ikke hvis man i nattens mulm og mørke maler ulovlig graffiti. Det skal kunne foregå hvor folk kan se det, og måske stoppe op og betragte de udøvende “håndværkere”. Ganske som vi mennesker også godt kan lide at se en brugskunsthåndværker udtrykke sine kreative evner.
 
Jonas Stærmose, graffitimaler fra Odense.
(Foto: mitsvendborg.dk)


Udover de 200 m2 graffitivægge på Nordre Havnevej er også tunnelerne under Johannes Jørgensensvej, Skolegade og Bellevuevej ved Christiansminde blevet gjort til lovlige graffitisteder i Svendborg.
Projektet kører indtil videre frem til 29.maj 2010 hvor kommunen vil evaluere og beslutte, hvad der videre skal ske. 
Graffitien i Danmark
Den 29. september 1984 bliver det første danske graffiti piece lavet af gruppen Whap-Gang på en mur i Frihavnen i København. Graffiti blev dengang udført som en protest mod samfundet,en manifestation af det glemte individ. I dag er graffitien blevet en del af af den danske gadekultur, med nært beslægtede bånd til hip-hop kulturen.
Graffitien udføres ofte med spraymaling og optræder som bogstavkombinationer, der udgør et navn, oftest et pseudonym for graffitimaleren eller for en gruppe af malere. De første writers (skrivere) udviklede grafitti fra såkaldte tags (signaturer), skrevet med spritpen, til throw ups (store udfyldte bogstaver), malet med spraydåser, og til pieces eller masterpieces, det vil sige egentlige malerier med bogstaver som det vigtigste element blandt figurer og baggrunde, udført med 3-D-effekter, lys-skygge-virkninger m.m.

Men ikke alle har altid været lige glade for graffitimalernes ofte autonome måde at udsmykke gaderummet på. Fænomenet har været særligt udbrudt i storbyerne, som hærværk på huse og andre elementer i gadebilledet. I Danmark er særlig S-tog, broer og bygninger langs jernbanelinjer udsat for grafitti; DSB anvendte i 1995 ca. 34 mio. kr. alene på at fjerne graffiti
fra S-tog.
Graffiti helt tilbage fra de tidligste civilisationer

Graffiti stammer oprindeligt fra det italienske ord Grafitto, som betyder tekst, symboler eller billeder, som er indridset, skrevet eller malet på vægge, mure m.m., som regel udført af anonyme personer. I deres simpleste form kendes grafitti fra de tidligste civilisationer. I antikken ses de ofte på vægge, især i Pompeji og Herculaneum og i Roms katakomber; på keramik er de anvendt både i handelssammenhæng og på ostraka. Fra senere tid træffer man grafitti i bl.a. middelalderens kirker, på monumenter og skulpturer, ofte udført af pilgrimme, soldater eller turister som markering af, at de har været på stedet, fx sentensen “Kilroy was here”. Udbredt er også politiske slagord og symboler, kærlighedserklæringer eller det modsatte.
(Kildemateriale)

Det første graffiti piece i Danmark, malet på en mur den 29.september 1984 på Unicef Plads i Frihavnen, København.
(Foto fra: www.sketch.dk)

Læs meget mere på: www.gadekunst.dk

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

10 svar til Svendborgs streetkultur et skridt videre

 1. medhat Khattab
  31. maj 2009 at 11:22

  Jeg hilser initiativet med afsætte en væg til graffitimaling på havnen i Svendborg meget velkommen og jeg også varm tilhænger af, at det skal være en permanent ordning efter forsøgsperioden er forbi.
  Jeg mener, at vi som politikere skal forsøge at sikre, at der er optimale tilbud til de unge, så de kan bruge deres krudt og kreativitet på en fornuftig og spændende måde.
  Det vil være rigtig godt, hvis vi åbner for ideer fra de unge på denne her hjemme- side, så jeg kan få nogle ønsker at forholde mig til. Det må gerne være fra alle unge – og ikke kun fra ungdområdet i Svendborg.

  Med venlig hilsen

  Medhat Khattab, speciallæge
  Medlem af Svenborg Byråd ( K )
  kandidat til regionsråd i Region Syddanmark

 2. 2. juni 2009 at 10:54

  Det kan godt være at det er rart for de unge at have et sted af gå hen og male grafitti MEN jeg er netop mødt på arbejde i Møllergade og måtte konstatere at hele Møllergade er blevet sprayet til med tags fra torvet og op til Harmonien. Jeg syntes at denne form for total tankeløs hærværk er det mest latterlige, formålsløse og for-grimmende man kan foretage sig. Hele vores opgang til kontorfællesskabet M28 er sprayet til med lyserøde og lilla tags. Neye er malet, Nielsens og hele smøgen ned mod banen, Øko bageren, Pang Dang, Bjørk, GArbo alle er tagget helt vildt. Det er faktisk ikke fordi jeg ikke kan lide grafitti – et flot piece kan sætte kulør på en trist væg eller plankeværk men TAGS og taggere PLEASE… det tjener INTET formål og når I bliver taget på et tidspunkt, så falder der regninger så store at jeres hele liv kan blive præget af det…! I sætter jeres autograf på en ulovlig handling og jeg ved egentligt ikke hvor enormt smart det er. Det er ihvertfald til kolosal géne for os, der bor eller arbejder i midtbyen – der bare bliver grimmere og grimmere…! er det sådan I ser jeres Svendborg?

 3. Morten
  2. juni 2009 at 23:36

  Hej Trine.

  Graffiti handler ikke bare om at smadre, men for mange graffitimalere/taggere handler det om et oprør mod et samfund hvor det kun er for dem der har penge det er tilladt at fylde det offentlige rum (reklamer). Jeg kan sagtens se din frustration over tags der er klattet op fuldkommen hensynsløst, og sætter heller ikke selv pris på tags på private murer, butiksvinduer osv. Netop ved en lovlig graffiti mur vil det kunne gå op for nogle unge at de rent faktisk kan stille sig et sted og bruge masser af tid på et kunstværk. Det vil dog ikke fuldkommen stoppe folk i at tagge, for der vil altid være oprørere, hvilket også for sig er fuldstænding acceptabelt fra min side. Husk også på at et tag hvor der står “Fuck” “BIF” eller lignende, så er det ikke graffitimalere, men bare borgere der keder sig i en brandert eller lignende.

 4. Nikolai Christensen
  3. juni 2009 at 09:05

  Syntes det er en fremragende ide, og super godt tilbud til de unge at de nu kan prøve sig frem lovligt. Mange af de unge malere, som maler ska have et lovligt sted hvor der er mulighed for at vise sit færdiggjorte arbejde frem. Det er genialt b.l.a at vælge nogle af de tuneller som er nævnt bland andet fordi at der også er graffiti malere som ikke vil starte et sted hvor der for eksempel kan komme mange nysgerrige blikke (havnen) men bedre med et sted som de tuneller hvor man kan kommer om aftnen og øve sig.

  Syntes i skal fortsætte med projektet selv efter 2010.

 5. Susanne Riber
  10. juni 2009 at 09:52

  Jeg vil give Trine fuldstændig ret. TAGS er komplet ødelæggende for byen og dens bygninger. Og kan tilføje at også Købmandsgården, hvor Harmonien holder til, ofte overmales. Heller ikke efter at dele af murværket i købmandsgården er nykalket afholder det unge mennesker for at overmale den bygning, som de selv er bruger af. Hvorfor????
  Derfor er intiativet med graffitimuren på havnen et godt initiativ, og jeg håber at det vil nedsætte mængden af TAGS og anden hensynløs graffiti på private bygninger. Der findes meget flot graffiti, men det skal placeres efter aftale med bygningens ejer – hvilket måske ikke behøver være umuligt. Har I prøvet?

 6. Hanne M.Pedersen
  10. juni 2009 at 13:44

  Hurra – for et initiativ med de opstillede graffitivægge, som sætter kulør på en ellers kedelig havnefront. Farverig som ungdommen – og dejligt at se det liv det har skabt i området. Sæt gerne nogle flere vægge op helt hen til rundkørslen mod thurø. Indtryk giver aftryk – OG aftryk gør indtryk.

 7. 11. juni 2009 at 16:41

  Der er sagt og skrevet meget om lovlig og ulovlig graffiti – en ting er dog sikkert, de byer som har den såkaldte nul tolerence overfor graffiti i alle afskygninger bl.a Århus, oplever en stigning i tags og anden form for hærværk i form af malerbomber og deslige. Odense har haft den samme ideologi i mange år men har med de seneste tiltag med graffiti-hallen på havnen fået øjnene op for, at graffiti-steder i større regi fungerer og nedsætter hærværk andre steder i byen – for malingen er købt og bliver brugt uanset hvad!!! Også Fredericia har et minimalt angreb af tags i forhold til hvad man kunne forestille sig hvis de ikke havde haft deres lovlige graffiti væg, og ikke at forglemme selve Kbh som også har fået øjnene op for at lovlige vægge er vejen frem…:) En ting er sikkert jeg kigger forbi en dag og gir svendborg en gang lak…. respekt til svendborg for det gode tiltag og godt at I har åbnet op for flere steder at kunne udøve sin passion,
  rock on!!!
  DATO. Skriver.

 8. Emil
  3. november 2009 at 14:02

  Jeg elsker de murer og tuneller. Tvivler også stærkt på at folk vil stoppe med at male i tunellerne hvis de bliver ulovliggjort(de blev også brugt før, og det stopper folk ikke med) 🙂
  Jeg må give ret i at der er mange tags rundt omkring i byen, men jeg tror stærkt på at det stadig er mindre end hvad byen ellers ville ha kunne se. Det har samtidig også givet mulighed for nogle af de mindre erfarne malere at blive meget bedre, hvilket gør bybilledet flottere. Desuden er det også bare hyggeligt at male, og rart at komme ud med noget kreativt 🙂
  Peace out! Nu vil jeg vente på jeg har fri og gå ned og male.

 9. 3. november 2009 at 14:32

  Et psyke kedeligt Svendborg med øreflængende kattejammermusik i en god hashrus. Jeg er mere til Aakjær og Skjoldborg, kirkeklokkespil, Grundtvigs salmer, en god symfonikoncert, en god bog, kunst på væggen man ved hvad er, kaffe og wienerbrød på bordet med en god pibe tobak. Og nul alkohol. Jo kultur er godt nok mangfoldig

 10. Anonym
  16. november 2010 at 21:42

  Hej, i har fejl på hjemmesiden ! i har skrevet graffiti forkert nogle steder. I har nemlig skrevet det sådan her grafitti!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php