Er en placering som nummer 65 ud af 98 kommuner godt nok?

14. juni 2009Væksten i Danmark er koncentreret omkring to geografiske vækstcentre; et i Øst-/Midtjylland og et omkring Hovedstaden. Det viser Dagbladet Børsens undersøgelse Årets Erhvervskommune 2009.
(Illustration: Dagbladet Børsen)
www.borsen.dk

mitsvendborg.dk begynder sit fokus på erhvervsstof med at tage fat i dagbladet Børsens undersøgelse af Årets Erhvervskommune 2009. Ikke for at slå Svendborg og de ni andre fynske kommuner i hovedet med deres knap så gode placeringer. Men for at sætte en debat i gang. For godt nok rykkede Svendborg syv pladser op fra nr. 72 i 2008  til nr. 65 i år. Men er det en tilfredsstillende placering, og kan vi lære noget af de andre kommuner? Her følger 1. artikel om selve undersøgelsens resultater. De kommende dage og uger følger flere artikler om emnet.  

AF DORTHE KIRKGAARD NIELSEN 

Kolding løb med sejren, da dagbladet Børsen kårede Årets Erhvervskommune 2009 den 10. marts i år. Den omfattende analyse viser to vækstklynger i Danmark. Et i området omkring hovedstaden og et i det øst/midtjyske – fra Kolding til Århus-området over Ringkøbing-Skjern.
Kigger man mod Fyn, taler landkortet med årets erhvervskommuner sit tydelige sprog.

Erhvervsudviklingen på Fyn går langt fra fremragende. Flere kommuner; Svendborg, Ærø, Langeland, Nyborg, Kerteminde og Middelfart rykker godt nok højere op på listen end året før, men samtlige 10 fynske kommuner placerer sig fra midterfeltet og nedad i dagbladet Børsen og Greens Analyseinstituts erhvervskommune-undersøgelse. En undersøgelse, der blev lavet første gang i 2008 og som rangerer alle landets 98 kommuner efter antal virksomheder i forhold til befolkningen, indtægter fra selskabsskatter, nyetableringer af virksomheder og antal privatansatte i forhold til indbyggertal.  

Top og bund
Begge år viser undersøgelsen, at Danmark har to klynger af gode erhvervskommuner. En med København som fyrtårn i Østsjælland og en i Øst-/Midtjylland med bl.a. Kolding og Århus som fyrtårne. Top 10 listen af årets erhvervskommuner tæller Kolding på førstepladsen, København som nr. 2, Ikast-Brande på 3. pladsen, herefter følger Albertslund, Horsens, Hedensted, Rudersdal, Ringkøbing-Skjern, Høje-Taastrup og Køge.  Kigger man helt ned i bunden af listen, ser det værst ud for yderkantsområdet Lolland, der lander på en sidsteplads som nr. 98. Bornholm ligger nr. 97, Nyborg nr. 96 og derefter Lemvig, Hjørring, Odsherred, Lejre, Guldborgsund, Langeland og Stevns. Hvor Danmarks to største byer – København og Århus – ligger pænt med henholdsvis en 2. og en 18. plads, halter landets øvrige store byer; Odense, Aalborg og Esbjerg efter. Aalborg ligger nr. 51, Odense nr. 53 og Esbjerg nr. 61, og alle tre er rykket nedad listen sammenlignet med sidste år. 

De fynske kommuner
For de fynske kommuner ser udviklingen bedst ud for Middelfart, der har en meget central placering i trekantsområdet. I år ligger Middelfart nr. 36 på listen over erhvervskommuner, og Middelfart er rykket hele 20 pladser op siden 2008. Den næstbedste kommune er Odense som nr. 53, Faaborg-Midtfyn ligger nr. 56, Svendborg nr. 65, Ærø nr. 68, Assens nr. 71, Kerteminde nr. 77, Nordfyns Kommune nr. 85, Langeland nr. 90 og Nyborg nr. 96 ud af i alt 98 kommuner. Ud over Middelfarts positive udvikling er 5 andre fynske kommuner også rykket frem: Svendborg 7 pladser, Ærø 15 pladser, Kerteminde 5 pladser, Nyborg 2 pladser og Langeland en enkelt plads op på listen. De resterende fire fynske kommuner er rykket ned, værst ser det ud for Nordfyns kommune med 34 pladser nedad på listen. Kigger man nærmere på de enkelte variable i undersøgelsen, tegner både Ærø og Kerteminde sig for pæne placeringer. Ærø scorer førstepladsen i ”udvikling i selskabsskatteindtægter” og får en femteplads i både ”udviklingen i antal referencevirksomheder pr. 1000 indbygger” og i ”udviklingen af nyetablerede virksomheder”. Kerteminde kommer ind på en flot tredjeplads i variablen ”udvikling i privatansatte” og ligger nummer otte i ”privatansatte niveau”. Langeland løber med en ottendeplads i variablen ”udvikling i selskabsskatteindtægter”.I alt arbejder undersøgelsen med otte forskellige variable, og det skal understreges, at Årets Erhvervskommune udelukkende fokuserer på private virksomheder.


ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE 2009

Kilde: Dagbladet Børsen

Se ranglisten over de 98 erhvervskommuner her

Årets højdespringere og styrtdykkere
De kommuner, der er sprunget mest på listen, er Syddjurs, Thisted, Gladsaxe, Sorø og Rudersdal. Helt i top ligger Syddjurs som årets højdespringer med en forbedring på 49 pladser – fra nummer 77 sidste år – til nummer 28 i år. Thisted er sprunget 38 pladser, Gladsaxe og Sorø 35 og Rudersdal 34 pladser. Kigger man til gengæld på de kommuner, der er dykket mest i forhold til året før, ser det værst ud for Lemvig. I 2008 havde Lemvig en placering som nummer 54 på Børsens rangliste over erhvervskommuner, i år er kommunen faldet 41 pladser og ligger nu som nummer 95. De andre styrtdykkere tæller Fanø, Nordfyns, Kalundborg og Faaborg-Midtfyn kommuner. De er faldet henholdsvis 37, 34, 27 og 26 pladser.  

Finanskrise kan ændre placeringer
Den nuværende situation med lavkonjunktur og finanskrise kan ikke i større omfang ses i årets erhvervskommune-undersøgelse. Men til næste år kan der blive rykket grundigt rundt på placeringerne. Aktivitets-nedgang, fyringer og i værste fald lukning af virksomheder rammer ikke lige slemt i alle brancher, og da koncentrationen af bestemte virksomhedstyper er forskellig fra kommune til kommune vil de blive ramt forskelligt. Årets bronzevinder – Ikast-Brande kommune er i øjeblikket ramt af at have så relativt mange trævirksomheder i kommunen. F.eks. har køkkenproducenten Invita meddelt, at de lukker deres fabrik i Bording i Ikast-Brande kommune og flytter hele produktionen til Ølgod i Varde kommune. Som erhvervsdirektør Torben Henriksen, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande siger til Børsen.»I opgangstider er det rigtig rart at have måske 80 pct. af den danske køkkenelement-industri i vores område. Lige nu er det anderledes.«

FAKTA OM UNDERSØGELSEN

BAGGRUND FOR KÅRING AF ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE

Undersøgelsen er baseret på nedenstående variable og inkluderer både niveau og udvikling:Referencevirksomheder/befolkningen: Antal referencevirksomheder per 1000 indbyggere.Nyetableringer: Antal nyetablerede virksomheder per 1000 indbyggere.Selskabsskatteindtægter: Kommunens indtægter fra selskabsskatter per indbygger.Privat ansatte: Antal privat ansatte per 100 indbyggere.Niveauet for hver af de fire variable er opgjort for et fuldt år og omhandler de seneste tilgængelige data (men altså ikke nødvendigvis 2008). Udviklingen omhandler de seneste fire tilgængelige år, og er opgjort som den gennemsnitlige vækstrate mellem hvert år. 

Udvikling eksempel:
Fra 2005 til 2006: 3 %
Fra 2006 til 2007: -1 %
Fra 2007 til 2008: 7 %
Gennemsnitlig vækstrate: (3-1+7)/3 = 3 % 

Da variablene ikke er udtrykt på samme skalaer, kan de ikke sammenlignes umiddelbart. For at afhjælpe dette rangeres kommunerne for hver variabel, og den enkelte placering (fra 1 til 98) bruges i den videre analyse. Kommunernes endelig placering bestemmes ved at lægge de otte enkelte placeringer sammen, og vinderen bliver således den kommune med den laveste samlede værdi.

KRITERIER TIL UDVÆLGELSE AF ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE

Referencevirksomheder/befolkning (2005-2008):
Antal referencevirksomheder i kommunen i forhold til kommunens indbyggertal. Kan ses som udtryk for, hvor stor virksomhedskoncentrationen er. Referencevirksomheder er et begreb hentet fra Børsens Gazelle undersøgelse. Referencevirksomheder dækker over A/S eller ApS virksomheder, der minimum har 1 mio. kroner i omsætning eller 0,5 mio. kroner i bruttoresultat. Finansielle institutioner samt forsikringsvirksomheder indgår ikke. Gazelleundersøgelsen fra 2008 er baseret på regnskabsdata fra 2004-2007
Kilde: Greens Analyseinstitut & D&B Danmark.
 

Nyetableringer (2005-2008):
Antallet af nyetablerede virksomheder i forhold til kommunens indbyggertal. En fremadrettet variabel, som indikerer om kommunens erhvervskoncentration relativt er på vej op eller ned.
Fremtidens reference- og vækstvirksomheder kommer fra gruppen af nyetableringer.
Kilde: Experian 

Selskabsskatteindtægter (2005-2008):
Angiver kommunens indtægter fra selskabsskatter per indbygger. Indikerer virksomhedsaktiviteten i kommunen. Hvor variablen referencevirksomheder kun tager højde for antallet af virksomheder, inkorporerer denne også størrelsen af virksomhederne. Skatteprocenten er ens på tværs af kommuner og opkrævningen sker centralt. Kommunernes andel af det samlede provenu afhænger af antallet af virksomheder og deres omsætning. En svaghed ved denne variabel er imidlertid, at den ikke inkluderer internationale virksomheder, idet disse ikke betaler skat i Danmark. Tal for 2008 er baseret på budget.Kilde: De Kommunale Nøgletal 

Privat ansatte (2004-2007):
Angiver antallet af privat ansatte i kommunen sat i forhold til indbyggertallet. Udtrykker kommunens privat beskæftigelse. Variablen er opgjort efter arbejdssted og tager dermed højde for pendling mellem kommuner. Derfor vil koncentrationen være høj i de kommuner, hvor mange pendler til, mens koncentrationen vil være lav, i de kommuner hvor pendlerne kommer fra.
Kilde: Danmarks Statistik
  

Mere information om Årets Erhvervskommune 2009 på: http://borsen.dk/3063

2 svar til Er en placering som nummer 65 ud af 98 kommuner godt nok?

 1. Keld Hansen
  15. juni 2009 at 14:58

  Interessant artikel. Og selvfølgelig er det ikke godt nok med en Svendborg placering som nr. 65 ud af 98 kommuner. Det må kunne gøres bedre Svendborg. I samme forbindelse kunne det være oplysende at få at vide hvad Svendborg Kommune gør for at gøre Svendborg attraktiv for erhvervsvirksomhederne – nye som eksisterende.

  Venlig hilsen
  Keld Hansen

 2. Vilhelm S. Ivertsen
  15. juni 2009 at 15:56

  Herligt endelig med noget brugbart erhvervsstof. Længe ventet.

  Venlige hilsener
  V.S.Ivertsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php