Syddjurs rykkede 49 pladser

26. juni 2009Syddjurs Kommune er en sammenlægning af de tidligere kommuner Ebeltoft, Midtdjurs, Rosenholm og Rønde.
Den nye storkommune har bl.a. de smukke Mols Bjerge at byde på.
 
www.syddjurs.dk

Syddjurs var årets højdespringer i Børsens undersøgelse af Årets Erhvervskommune 2009. I 2008 lå Syddjurs Kommune nr. 77, i år var kommunen rykket op på plads nr. 28. Det gevaldige spring opad skyldes i høj grad et større fokus på erhverv og en række nye initiativer på erhvervsområdet i kommunen det seneste godt halvandet år.

AF DORTHE KIRKGAARD NIELSEN 

Svendborg flyttede 7 pladser højere op på Børsens rangliste over landets erhvervskommuner til nr. 65, men at tage et spring op ad listen på hele 49 pladser er lidt af en bedrift. Ikke desto mindre er det, hvad Syddjurs Kommune præsterede fra 2008 til 2009. Det flotte resultat skyldes flere ting. Indvielsen af motorvejen helt ud på Djursland i september 2008, nærheden til Århus og ikke mindst en kraftig omstrukturering, øget fokus og en række nye initiativer på erhvervsområdet i kommunen det seneste godt halvandet år.
For selvom Jesper Mathiesen, socialdemokrat og formand for Udvalget for Job og Erhverv i Syddjurs Kommune giver nærheden til Århus som en af begrundelserne for det flotte spring på erhvervskommunelisten. Så er afstanden til Århus ikke ændret ret meget, det handler mere om, at kommunen er blevet bedre til at udnytte den korte distance til Århus.

– Der er kommet et større samarbejde mellem os og Århus, og det seneste halvandet år har vi fået udsolgt af Århusnære erhvervsgrunde, og netop nu er vi i gang med en kommuneplan, hvor vi bl.a. vil udlægge nye, store erhvervsgrunde tæt på Århus, fortæller Jesper Mathiesen.

For ingen tvivl om, at der er mange fordele ved geografisk at ligge ved siden af en storby og i tilfældet med Århus en vækstmagnet. Nærheden til Århus har bl.a. betydet, at flere viden- og vækstvirksomheder har valgt at bosætte sig i Syddjurs Kommune, der har et samarbejde med Syddjurs Udviklingspark. De to parter arbejder nu i fællesskab om etableringen af Syddjurs Videnpark, der netop skal ligge i et attraktivt erhvervsområde tæt ved Århus.


Skal man for alvor rykke erhvervsudviklingen i en kommune, handler det om samarbejde mellem erhverv og politikere og om at turde tro på, at det kan lykkes. Det mener Jesper Mathiesen (A), formand for Udvalget for Job og Erhverv i Syddjurs Kommune.

Bred definition på erhvervsudvikling
Andre grunde til oprykningen – handler ifølge Jesper Mathiesen om korte sagsbehandlingstider, som både hjælper med at tiltrække og fastholde virksomheder, men også om udbygningen af kommunens service – bl.a. med ansatte, der udelukkende servicerer erhvervslivet. Målet er, at virksomhederne kun skal have en indgang til kommunen. Samtidig er arbejdet med erhvervsudvikling trukket tættere på kommunen. Tidligere lå det i Djurslands Erhvervsråd, i dag hører det under kommunens udviklingsafdeling.
Og så har kommunen erkendt, at man ikke alene kan bære en udvikling igennem. Derfor oprettede man i 2007 en erhvervstænketank med 14 håndplukkede, tunge drenge og piger – primært fra erhvervslivet, men også fra kulturinstitutioner og uddannelsesinstitutioner – som medlemmer. På Erhvervstænketankens møder deltager også 3 politikere – heriblandt borgmesteren og Jesper Mathiesen og både kommunaldirektør og direktør for Plan, Udvikling og Kultur. 

– Vi ville gerne lægge overliggeren højt for vores erhvervsudvikling, og det kunne vi ikke løfte alene. Så vi havde brug for ildsjæle og driftige folk på hver deres område, siger Jesper Mathiesen.

Foreløbig er erhvervstænketankens arbejde endt ud i 7 forskellige erhvervsprojekter, hvor det er planen, at minimum 2 skal gennemføres. Projekterne tæller bl.a. en international skulpturpark, bosætning lang Århus-bugten, en færgeforbindelse fra Mols til Århus og flere samarbejdsprojekter med Aarhus Universitet og andre forskningsmiljøer i Århus.

– Vi tænker ikke erhvervsudvikling snævert, men erhverv sammen med kultur- og bosætningsudvikling, siger Jesper Mathiesen og fortsætter:
– Men ud over de konkrete projektforslag er det af lige så stor betydning, at erhvervstænketanken har sat kraftigt fokus på erhvervsområdet og resulteret i et stærkt netværk blandt erhvervsfolkene i kommunen.

Samtidig peger Jesper Mathiesen på, at hvis erhvervsudvikling skal lykkes i en kommune som Syddjurs, skal man virkelig tale sammen.
– Syddjurs er 4 gamle kommuner, der er blevet til en, så erhvervsudviklingen kan kun lykkes ved at have en tæt dialog.

Det handler om at tro
Om Svendborg kan præstere et lignende højdespring på Børsens liste over erhvervskommuner, er svært at svare på, mener Jesper Mathiesen.

– Svendborg er ikke begunstiget af en lignende magnet som Århus, men det handler om at tro på, at det kan lade sig gøre, og om at sige; det vil vi, og det tør vi satse på.
Jesper Mathiesen, der selv har boet i Ringe i mange år, sender en opfordring til politikere og embedsmænd i Svendborg.
– Vil I høre mere om, hvad vi har gjort i Syddjurs, så stiller vi meget gerne op og fortæller om erhvervsudviklingen her i kommunen.

FAKTA OM SYDDJURS KOMMUNE
Syddjurs Kommune er en ny kommune efter Kommunalreformen – sammenlagt af de tidligere kommuner Ebeltoft, Midtdjurs, Rosenholm og Rønde.Kommunen dækker et areal på knapt 700 kvadratkilometer og har et befolkningstal på ca. 40.000. Syddjurs Kommune har ca. 3.200 fastansatte medarbejdere.

Se Børsens rangliste over de 98 kommuner her

Læs de forudgående mitsvendborg.dk artikler i serien her:
21.06.2009 – Erhvervsfremme med èn stemme
16.06.2009 – Svendborg skal længere op på listen
14.06.2009 – Er en placering som nummer 65 ud af 98 kommuner godt nok?
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php