Kreative med visioner

15. februar 2008


Det var ikke tilfældigt at initiativtagerne til Kreativt Forum 14. og 15. februar i S.G.Hallen
havde valgt orange som gennemgående farvetema for de to spændende dage. Orange symboliserer nemlig ”kreativitet, spontanitet og skaberenergi” hvilket må siges har ramt plet med arrangementet i 2 dages selskab med et udpluk af de kreative fags mangfoldighed.
Kreativt Forum – en synlig og imødekommende invitation til unge uddannelsessøgende med mod på en fremtid indenfor de kreative fag, var messens hovedbudskab i formiddagstimerne begge dage. Efter kl. 13 og frem til kl. 18 var messen åben for alle interesserede.
Udenfor S.G.Hallen holdt to store busser som kørte unge mennesker frem og tilbage fra uddannelsesinstitutioner. Det var dermed JH Busser`s sponsorbidrag til arrangementet som udover en række øvrige bidragsydere, var sponseret af Svendborg sparekasse og Svendborg kommune.

Initiativtagerne til Kreativt Forum var Birgitte Svennevig som er journalist og forfatter samt musiker, producer og koncertarrangør Thomas Cleve Gustavsen. Begge er for øvrigt bestyrelsesmedlemmer i Ge9 netværket.

MitSvendborg spurgte Thomas C. Gustavsen om baggrunden for initiativet med messen:

-Vi vil gerne synliggøre, at der rent faktisk findes masser af muligheder inden for de kreative fag for de unge uddannelsessøgende. Med initiativet til Kreativt Forum forestiller vi os dels at rette fokus ind mod de mange muligheder for kreative erhverv, men også at bryde med de gamle normer om at ”få sig en uddannelse først, og så kan man lege bagefter”.

Thomas Cleve Gustavsen savnede flere forældre til de unge uddannelsessøgende på Kreativt Forum.
 
-Forældre til unge som viser interesse for kreative uddannelser, skylder deres børn, at besøge messen. Jeg har desværre ikke set mange her i de to dage Kreativt Forum har været her.  

Også Svendborgs erhvervsliv manglede større repræsentation på messen.
 -Messen lægger netop op til dialog og kontakter mellem de uddannelsessøgende og virksomhederne, derfor mener jeg også at erhvervslivet har været for sløve til at komme på messen.
Svendborgs erhversliv slog ellers stort brød op på sidste års nytårskur i forhold til bedre samspil mellem de kreative kompetencer og virksomhederne. På det tidspunkt viste en netop udarbejdet analyse foretaget af CBS, at Svendborg lå på en 3. plads i Danmark over områder med en stor befolkningsgruppe af kreative mennesker. 

Mitsvendborg spurgte Thomas Cleve Gustavsen om vi kan komme på et Kreativt Forum 2009?
 
Jeg arbejder gerne for at gøre dette til en tilbagevendende begivenhed, og med den interesse der ellers har været vist for arrangementet, mener jeg bestemt ikke det er en umulighed. Vi vil nu her efterfølgende evaluere på dagene og samle de input vi har fået undervejs.Sluttede en travl og engageret Thomas Cleve Gustavsen, som udover at være den ene initiativtager til messen også er formidler af to Level 42 koncerter i Danmark hvoraf den ene er i Svendborg 16.02.

Kreativt Forum bød på en lang række kreative erhverv som var repræsenteret bredt.
grafisk design, film, kunst, design, arkitektur, journalistik, fotografi, teater, HR, coaching, kommunikation, smykker, underholdning, musik og meget andet var at finde på messen. Mitsvendborg talte med nogle af dem: 

Peter Michaelsen, skuespiller og filmproducent til bl.a. ”Befri Fyn” fra 2006:
-Svendborg og det Sydfynske er jo kommet på danmarkskortet her de senere år med flere film optaget i området. Byen har den årlige prisuddeling med ”Årets Svend” og vi kunne godt tænke os at få skabt sammenhæng med Svendborg skolers Film festival som er et skolefilmprojekt som tilbyder undervisning i film og filmproduktioner for alle 8. klasser. Det kunne da være rigtig skægt at sammenkoble nogle af disse ting, og dermed få skabt mere fokus på filmproduktion på alle niveauer i det Sydfynske.
Svendborg skolers Film festival afvikles fra påske og afsluttes med en stor gallapremiere på en skolefilmfestival lige før sommerferien.
(se: www.skolefilmfestival.dk )
 

Bo Torstensen (eller bare Bo T.) var repræsenteret i en stand for grafisk design, innovative tanker og konceptudvikling. Han mener visionerne mangler i Svendborg kommune:
 Der bliver tegnet og fortalt om DGI-Hus og nyt bibliotek og at det vil skabe en masse liv på havnen i en for fælles forum. Men hvor skal det liv komme fra? Når idrætsudøvere kommer med sportstasken over skulderen er det formentlig for at dyrke sport i den ene eller anden form. Jeg tror ikke på de bidrager til en masse liv og leben i det område de bevæger sig til og fra. Kommunen tænker ikke visionært nok hvis man tror aktiviteterne kommer af sig selv i kølvandet på eksempelvis et DGI-hus på havnen. Vi skal hele tiden tænke i oplevelser, det er det som tiltrækker mennesker og det er det som skaber aktiviteter.
Bo T. tror dog mest på de muligheder et nyt bibliotek vil kunne bidrage med i forhold til udviklingen. Biblioteket danner jo allerede ramme om en række andre aktiviteter end de litterære. Her tror jeg mere på potentialerne i udnyttelsen af oplevelsesøkonomien.
Læs mere om Bo T. visionære tanker her: www.torstensen.dk
 

Kreativt Forum bød også på muligheden for coaching i personlig og positiv udvikling i forandringsprocesser. Konfliktløsning og stresshelbredelse samt personlig- og ledelsesmæssig udvikling via nærværstræning og meditation, var måske et godt bud på kreative erhverv som i det travle samfund kunne blive noget vi kommer til at se meget mere til i fremtiden. (se bla. www.vindelev.com og www.gitteolsen.dk ) 
 

Selv om Kreativt Forum ikke var i størrelsesorden af Hannover messen, kunne man sagtens få flere timer til at gå med at tale med de imødekommende kreative mennesker ved standene, eller se og høre nogle af de gode foredrag og musikoplevelser messen også tilbød de mange besøgende.
 

Mitsvendborg.dk`s synspunkt er, at der ligger store potentialer i de kreative udviklingsmuligheder i det Sydfynske. En kortlægning af hvilke kompetencer Svendborg har at ”trække på” i forhold til kreativt orienterede borgere, ville være en enorm ressourse i arbejdet med udviklingen af området.

Begrebet ”Den Kreative Klasse” har ved flere lejligheder været skrevet om her på bloggen. Det har givet anledning til debat om ordets betydning og om hvorvidt det fortolkes.
Jeg vil opfordre læserne til at fortsætte debatten om De Kreative og meget gerne med bud på hvad du forstår ved kreativitet.

Ordet er frit…
 

Christian Dan Jensen
mitsvendborg@gmail.com

3 svar til Kreative med visioner

 1. 16. februar 2008 at 11:16

  Hej Mit Svendborg

  Jeg var tilstede på Kreativt Forum og oplevede en meget spændende atmosfære.
  Der var en stemning på messen som min fornemmelse sagde mig var fyldt med
  energi og innovation. Lad os få noget mere af den slags, super godt initiativ.

  Kærlig hilsen
  Ane Mikkelsen

 2. Torben Hansen
  16. februar 2008 at 13:24

  Som Christian Dan Jensen skriver i denne artikel, har Svendborgs erhvervsliv ved tidligere lejligheder sat sejl for at få det kreative implanteret i erhversvirksomhedernes bevidsthed. Men der er lang vej endnu. Jeg betragter stadig erhvervslivet på sydfyn som værende et godt stykke væk fra kreativ virksomhedsstruktur. Jeg tror desværre at holdningen ofte er, at der er en vis berøringsangst for at ansætte personer med kreative evner men hvor den faglige kompetence måske ikke er 100 % i top.
  Det er en skam, fordi der er virkelig rigtig mange virksomheder som kunne trænge til et gevaldigt løft i den kreative retning.

  Fortsæt det gode initiativ.

  Torben Hansen – Odense

 3. 17. februar 2008 at 02:38

  Kreativt Forum 08 var for mig en spændende oplevelse, både som suppleant i bestyrelsen for det kreative netværk GE9, deltager på HR-standen og som mor til en uddannelsessøgende søn.
  Især synes jeg, at det var en gave at kunne give sin søn, at få kontakt med grafikere, fotografer, filmfolk, høre foredrag m.m.
  Jeg oplevede så meget engagement fra deltagerne på standene i at vejlede min søn i uddannelsesvalg, fag m.m., – en vejledning, som ville være så godt som umulig at få på anden vis.
  Jeg savnede lidt flere erhvervsfolk, som med glæde kunne have mødt alle de kreative mennesker, som vi har i Svendborg- og som kan bidrage til vækst i virksomhederne. Når jeg ser på deltagerne i GE9, så glæder mig over, at så mange kreative mennesker har fokus på mulighederne og talenterne i Svendborg og ikke begrænsningerne.

  Konsulent og coach Janni Vindelev, http://www.vindelev.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php