Svendborg rykker 13 pladser op

3. februar 2010Hvor væksten i Danmark sidste år var koncentreret omkring to geografiske vækstcentre – et i Øst-/Midtjylland og et omkring Hovedstaden, så løber Hovedstaden i den grad med væksten i år. Det viser Dagbladet Børsens undersøgelse Årets Erhvervskommune 2010. 
(Illustration: Dagbladet Børsen)
www.borsen.dk

Svendborg rykker fra nr. 65 til nr. 52 i dagbladet Børsens undersøgelse af Årets Erhvervskommune 2010 – et ryk opad på 13 pladser i forhold til sidste år.
Da mitsvendborg.dk begyndte sit fokus på erhvervsstof, var det netop ved at tage fat i dagbladet Børsens undersøgelse af Årets Erhvervskommune 2009, hvor Svendborg lå nr. 65 ud af 98 kommuner. Artiklerne om sidste års undersøgelse kickstartede en debat om Svendborg som erhvervskommune, en debat der forhåbentlig fortsætter med de nye artikler.
 

AF DORTHE KIRKGAARD NIELSEN

Ringsted blev årets vinder, da dagbladet Børsen i går den 2. februar kårede Årets Erhvervskommune 2010. Ringsted er flyttet 18 pladser op i forhold til 2009, og sammen med sidste års sejrherre Kolding, der i år lander på en tredjeplads, er de to de eneste kommuner uden for Region Hovedstaden, der får en placering i top 10.
Dette års analyse viser da også et lidt anderledes billede end de to forrige år. For hvor der de seneste to år har været to vækstklynger i Danmark – en omkring  hovedstaden og en i det øst/midtjyske – fra Kolding til Århus-området over Ringkøbing-Skjern, så viser årets undersøgelse, at Region Hovedstaden i den grad løber med væksten.


Flere af sidste års top 10 kommuner som Ikast-Brande, Horsens og Hedensted får fortsat pæne placeringer i top 10-30, men kommuner som Ballerup, Brøndby og Lyngby-Taarbæk slår dem af top 10 placeringerne.
Kigger man på Fyn, ser landkortet med årets erhvervskommuner fortsat deprimerende ud. Erhvervsudviklingen på Fyn går fremad for Middelfart, Odense, Svendborg, Kerteminde og en anelse for Langeland, men resten tegner sig for nedgang, og ud over Middelfart på plads nr. 18 og et flot spring opad på 18 i forhold til sidste år, placerer de øvrige ni kommuner sig fra midterfeltet og nedad i dagbladet Børsen og Greens Analyseinstituts erhvervskommune-undersøgelse.
En undersøgelse, der blev lavet første gang i 2008 og som rangerer alle landets 98 kommuner efter antal virksomheder i forhold til befolkningen, indtægter fra selskabsskatter, nyetableringer af virksomheder og antal privatansatte i forhold til indbyggertal.


Top og bund

Top 10 listen af årets erhvervskommuner tæller Ringsted på førstepladsen, Ballerup som nr. 2, Kolding på tredjepladsen, herefter følger Brøndby, Lyngby-Taarbæk, Allerød, Hørsholm, København, Hillerød og Rudersdal. Kigger man helt ned i bunden af listen, ser det værst ud for Nyborg, der er rykket en plads ned og dermed lander på en sidsteplads som nr. 98. Sidste års bundskraber Lolland ligger i år nr. 97, Bornholm følger som nr. 96 og derefter følger Guldborgsund, Odsherred, Nordfyns, Hjørring, Fanø, Ærø og Sønderborg. 

Af Danmarks største byer er det faktisk kun København, der ligger rigtig pænt på listen med en placering som nr. 8 – sidste år løb hovedstaden dog med en andenplads. Århus er rykket fra en plads som nr. 18 i 2009 til en plads som nr. 25. Aalborg er rykket hele 24 pladser op og ligger i år som nr. 27 – mod sidste års placering som nr. 51. Odense er også rykket op – 13 pladser siden 2009 fra en plads som nr. 53 til nr. 40 i år. Også Esbjerg får en pænere placering fra sidste års nr. 61 til nr. 47 i år.


De fynske kommuner
For de fynske kommuner ser udviklingen som skrevet bedst ud for Middelfart, der har en meget central placering i trekantsområdet. Middelfart fortsætter opturen på listen – sidste år rykkede kommunen 20 pladser op i forhold til 2008, i år tager de endnu 18 takker op af listen og lander altså som nr. 18 på listen over erhvervskommuner. Den næstbedste kommune er Odense som nr. 40, derefter følger Svendborg som nr. 52 mod sidste års placering som nr. 65. Faaborg-Midtfyn er gået tre pladser tilbage og ligger i år nr. 59, Kerteminde er gået 17 pladser op og ligger nu nr. 60, Assens er gået tre tilbage og lander i år som nr. 74 og Langeland er rykket to pladser op og scorer i år som nr. 88. Helt skidt ser det ud for Ærø, Nordfyns og Nyborg kommuner. Ærø går hele 22 pladser tilbage – fra en plads som nr. 68 i 2009 til en plads som nr. 90. Nordfyns kommune går otte pladser tilbage – fra en placering som nr. 85 til en plads som nr. 93. Og årets sidsteplads indtages af Nyborg, en plads de også indtog på undersøgelsen om Årets Erhvervskommune 2008.
Kigger man nærmere på de enkelte variable i undersøgelsen, tegner både Langeland, Ærø og Kerteminde sig for pæne placeringer. Langeland scorer tredjepladsen i ”udvikling i nyetableringer” og får en tiendeplads i ”Selskabsskatteudvikling”. Ærø løber med en syvendeplads i variablen ”udvikling i nyetableringer” og Kerteminde kommer også i år i top 10 i variablen ”privatansatte” – i år med en niendeplads.
I alt arbejder undersøgelsen med otte forskellige variable, og det skal understreges, at Årets Erhvervskommune udelukkende fokuserer på private virksomheder. ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE 2010


Kilde: Dagbladet Børsen

Download:
Årets Erhvervskommune 2010

Årets højdespringere og styrtdykkere
De kommuner, der er sprunget mest på listen, er Lejre, Hvidovre, Ishøj, Slagelse og Ballerup. Helt i top ligger Lejre som årets højdespringer med en forbedring på 47 pladser – fra nummer 92 sidste år – til nummer 45 i år. Hvidovre er sprunget 45 pladser, Ishøj 32, Slagelse 30 og Ballerup 29 pladser – fra nummer 31 i 2009 til nummer to i år.Kigger man til gengæld på de kommuner, der er dykket mest i forhold til året før, ser det værst ud for Læsø. I 2009 havde Læsø en placering som nummer 20 på Børsens rangliste over erhvervskommuner, i år er kommunen faldet 47 pladser og ligger nu som nummer 67. De andre styrtdykkere tæller Struer, Faxe, Sorø og Samsø kommuner. De er faldet henholdsvis 40, 35, 33 og 32 pladser.  

Finanskrise sætter sine tydelige spor
At Region Hovedstaden fylder årets undersøgelse op med 14 af de øverste 30 kommuner, mener Hanne Schou, underdirektør i Dansk Industri hænger sammen med den nuværende økonomiske udvikling og erhvervssammensætningen i de forskellige regioner.
I det jyske kraftcenter i Øst-/Midtjylland er der mange industriarbejdspladser, og derfor rammes de områder hårdt, når aktiviteten falder. Samtidig har industrimedarbejderne  svært ved at få nye job, mens mange af de højere uddannede i hovedstaden i højere grad har mulighed for at prøve at starte virksomhed selv.

 FAKTA OM UNDERSØGELSEN

BAGGRUND FOR KÅRING AF ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE
Undersøgelsen er baseret på nedenstående variable og inkluderer både niveau og udvikling:
Referencevirksomheder/befolkningen: Antal referencevirksomheder per 1000 indbyggere.
Nyetableringer: Antal nyetablerede virksomheder per 1000 indbyggere.
Selskabsskatteindtægter: Kommunens indtægter fra selskabsskatter per indbygger.
Privat ansatte: Antal privat ansatte per 100 indbyggere.
Niveauet for hver af de fire variable er opgjort for et fuldt år og omhandler de seneste tilgængelige data (men altså ikke nødvendigvis 2009). Udviklingen omhandler de seneste fire tilgængelige år, og er opgjort som den gennemsnitlige vækstrate mellem hvert år.

Udvikling eksempel:
Fra 2006 til 2007: 3 %
Fra 2007 til 2008: -1 %
Fra 2008 til 2009: 7 %
Gennemsnitlig vækstrate: (3-1+7)/3 = 3 % 

Da variablene ikke er udtrykt på samme skalaer, kan de ikke sammenlignes umiddelbart. For at afhjælpe dette rangeres kommunerne for hver variabel, og den enkelte placering (fra 1 til 98) bruges i den videre analyse. Kommunernes endelig placering bestemmes ved at lægge de otte enkelte placeringer sammen, og vinderen bliver således den kommune med den laveste samlede værdi.
 

KRITERIER TIL UDVÆLGELSE AF ÅRETS ERHVERVSKOMMUNE

Referencevirksomheder/befolkning (2006-2009):
Antal referencevirksomheder i kommunen i forhold til kommunens indbyggertal. Kan ses som udtryk for, hvor stor virksomhedskoncentrationen er.
Referencevirksomheder er et begreb hentet fra Børsens Gazelle undersøgelse. Referencevirksomheder dækker over A/S eller ApS virksomheder, der minimum har 1 mio. kroner i omsætning eller 0,5 mio. kroner i bruttoresultat. Finansielle institutioner samt forsikringsvirksomheder indgår ikke.
Gazelleundersøgelsen fra 2009 er baseret på regnskabsdata fra 2005-2008
Kilde: Greens Analyseinstitut & D&B Danmark.

Nyetableringer (2006-2009):
Antallet af nyetablerede virksomheder i forhold til kommunens indbyggertal. En fremadrettet variabel, som indikerer om kommunens erhvervskoncentration relativt er på vej op eller ned.
Fremtidens reference- og vækstvirksomheder kommer fra gruppen af nyetableringer.
Kilde: Experian

Selskabsskatteindtægter (2006-2009):
Angiver kommunens indtægter fra selskabsskatter per indbygger. Indikerer virksomhedsaktiviteten i kommunen. Hvor variablen referencevirksomheder kun tager højde for antallet af virksomheder, inkorporerer denne også størrelsen af virksomhederne.Skatteprocenten er ens på tværs af kommuner, og opkrævningen sker centralt. Kommunernes andel af det samlede provenu afhænger af antallet af virksomheder og deres omsætning. En svaghed ved denne variabel er imidlertid, at den ikke inkluderer internationale virksomheder, idet disse ikke betaler skat i Danmark.
Data til og med 2008 er regnskabstal, mens oplysninger for 2009 er budgettal.
Kilde: De Kommunale Nøgletal

Privat ansatte (2005-2008):
Angiver antallet af privat ansatte i kommunen sat i forhold til indbyggertallet. Udtrykker kommunens privat beskæftigelse.
Variablen er opgjort efter arbejdssted og tager dermed højde for pendling mellem kommuner. Derfor vil koncentrationen være høj i de kommuner, hvor mange pendler til, mens koncentrationen vil være lav, i de kommuner hvor pendlerne kommer fra.
Kilde: Danmarks Statistik  

Mere information om Årets Erhvervskommune 2010 på:
http://borsen.dk/3063

Læs artikelserien på mitsvendborg.dk om Svendborg som erhvervskommune
Er en placering som nummer 65 ud af 98 kommuner godt nok?
Svendborg skal længere op på listen
Erhvervsfremme med én stemme
Syddjurs rykkede 49 pladser
Byrådet skal turde sætte dagsordenen

 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php