Svendborg skal op i Top 20

7. februar 2010(Illustration: Dagbladet Børsen)
www.borsen.dk

Læs første artikel i serien om Årets Erhvervskommune 2010:
Svendborg rykker 13 pladser op


20 pladser op på kun to år på dagbladet Børsens årlige rangliste over erhvervskommuner. En flot bedrift, men Svendborg har potentialet til at komme op mellem nummer 20 og 33 i stedet for den nuværende placering som nummer 52 ud af 98 kommuner. Det mener en række centrale aktører inden for erhvervslivet i Svendborg Kommune.
 

AF DORTHE KIRKGAARD NIELSEN
 

Nummer 72 i 2008, nr. 65 i 2009 og nr. 52 i den helt nye analyse Årets Erhvervskommune 2010 fra dagbladet Børsen. En særdeles positiv udvikling, at Svendborg kan rykke sig hele 20 pladser på kun to år i Børsens årlige rangliste over erhvervskommuner, men en placering som nummer 52 er langt fra tilstrækkelig. For Svendborg har forudsætninger for at rykke endnu højere op. Det mener både politikere, erhvervsfolk og erhvervsdirektøren i Svendborg Kommune. Hver især kommer de med bud på, at Svendborg kan rykke op mellem nummer 20 og 33.

– Det er glædeligt, at Svendborg rykker op på Børsens liste over erhvervskommuner i år, og endnu mere glædeligt er det, at vi rykker op to år i træk. For i sådanne undersøgelser kan der være svingninger fra år til år, men nu viser der sig en klar tendens: Svendborg er inde i en erhvervsmæssig positiv udvikling, mener Tim Jeppesen, erhvervsdirektør i Svendborg Kommune.
Han peger på, at kigger man på de enkelte variable, som Børsens undersøgelse bygger på, så scorer Svendborg Kommune faktisk i den bedste tredjedel i tre ud af fire parametre, når man taler udvikling.

Undersøgelsen Årets Erhvervskommune kigger nemlig på fire forskellige variable – antal virksomheder i forhold til indbyggertal, indtægter fra selskabsskatter, nyetableringer af virksomheder og antal privatansatte i forhold til indbyggertal. Inden for hver af de fire variable måles der på både aktuelt niveau og på udvikling – totalt otte variable. Og i udviklingsdelen inden for nyetableringer rangerer Svendborg som nr. 18, i udviklingsdelen inden for referencevirksomheder i forhold til indbyggere ligger Svendborg nr. 22, og når det gælder udvikling i privatansatte i forhold til indbyggertal, får Svendborg en placering som nr. 31.– De tal viser, at Svendborg er inde i en god udvikling, og jeg forventer, at vi også hæver os til næste år, siger Tim Jeppesen.
Set fra hans stol som direktør for både Kultur, Plan og Erhverv i Svendborg Kommune handler den positive tendens blandt andet om, at Svendborg Kommune de seneste år via Erhvervskontoret har lavet en målrettet indsats mod iværksætteri.

– Vi fortsætter med flere nye initiativer i forhold til iværksættere – blandt andet med fokus på kompetenceudvikling. For en af de helt store udfordringer på Fyn og i Svendborg er at højne uddannelsesniveauet – både i forhold til virksomheder og i forhold til unge, pointerer han.
 

Årets vækstkommune 2015
Som fremlagt på nytårskuren for erhvervslivet den 18. januar har Tim Jeppesen en vision om, at Svendborg skal være Årets Vækstkommune 2015. Den titel uddeles hvert år af firmaet Ernst & Young, og i øjeblikket er administration og politikere i Svendborg Kommune i gang med de indledende øvelser til en ny vækststrategi for at kunne nå det mål.
Men hvor Tim Jeppesen tror på, at Svendborg Kommune kan komme helt i top som Årets Vækstkommune, så tror han ikke, at Svendborg nogensinde vil nå helt til tops i Børsens årlige analyse over erhvervskommuner.

– Børsens måling kigger også på velstand i kommunen i form af selskabsskatteindtægter, og Svendborg er ligesom resten af Fyn i den situation, at hverken borgere eller virksomheder er af de mest velstående i landet. Så vi vil aldrig kunne blive nummer et, men en placering i den bedste tredjedel er mulig, og kan vi det, er det også rigtig flot, siger Tim Jeppesen.

 
Svendborg Kommune skal op i den bedste tredjedel i dagbladet Børsens årlige analyse af Årets Erhvervskommune. Det mener Tim Jeppesen, erhvervsdirektør i Svendborg Kommune.

Ny vækststrategi baner vejen
Hos den nye formand for Erhvervsudvalget i Svendborg Kommune, Henrik Nielsen, medlem af byrådet for Det Konservative Folkeparti er der heller ingen tvivl om, at placeringen i den tunge ende af listen som nr. 52 skal skiftes ud med en placering i Top 25 på Børsens liste.
– Med vores fokus på den nye vækststrategi vil Svendborg kunne komme højere op. Men det kræver, at kommunen er imødekommende over for virksomheder, der ønsker at etablere sig. Det kræver smidig sagsbehandling, gode erhvervsgrunde og minimering af omkostninger for erhvervslivet, og en genindførelse af dækningsafgiften er i den forbindelse en rigtig dårlig ide, mener Henrik Nielsen.
Samtidig peger han ligesom mange andre på det kommunale vækstprojekt “Fra omvej til smutvej” omkring Femern-forbindelsen som noget, der skal arbejdes massivt videre på, hvis Svendborg for alvor skal rykke som erhvervskommune. ”Fra omvej til smutvej” er det oplæg, hvor Svendborg, Langeland og Lolland kommuner sidste år gik sammen i et forsøg på at skaffe regional vækst og udvikling ved at gøre opmærksom på det gode i at lade noget af den nye infrastruktur i forbindelse med den kommende Femern-forbindelse gå over Langeland og Sydfyn.

– Tankerne om Femern-forbindelsen skal der arbejdes videre på, og så skal Svendborg have meget for øje at understøtte vores specielle struktur med mange små og mindre virksomheder. Kan vi for eksempel få akademikere ind i nogle af de virksomheder, er der basis for vækst, mener Henrik Nielsen.


En genindførelse af dækningsafgiften er en rigtig dårlig ide, hvis man gerne vil være end endnu bedre erhvervskommune. Det mener Henrik Nielsen, medlem af byrådet for Det Konservative Folkeparti og ny formand for Erhvervsudvalget i Svendborg Kommune.

Grundforudsætninger på plads
Hos både Svendborg Erhvervsråd, Industrien Sydfyn og Erhvervsforum Svendborg er der naturligt glæde over oprykningen på Børsens liste, men også her mener man, at Svendborg har potentiale for endnu bedre placeringer.
Hos formanden for Erhvervsforum Svendborg, Søren Haller Clausen lyder buddet på en placering i den øverste tredjedel af kommunerne, og Steen Brogaard Larsen, formand for Svendborg Erhvervsråd, formand for foreningen Industrien Sydfyn og direktør i virksomheden Scan-Vibro A/S tror på en plads i top 20 på sigt.

– Svendborg har grundforudsætningerne for at komme højere op. Vi er en attraktiv by, vi har god infrastruktur med motorvejen til Odense, vi har flere gode erhvervsområder med byggemodne grunde og vi har nye ideer blandt andet omkring Femern-forbindelsen, siger Steen Brogaard Larsen.
Han og Søren Haller Clausen peger hver især på forskellige parametre, der kan gøre Svendborg endnu mere attraktiv som erhvervskommune; konkurrencedygtige priser på grunde, ingen dækningsafgift og fortsat udvikling af Svendborg som en god handelsby og uddannelsesby, men også et fortsat arbejde med benhårdt at prioritere de opgaver både Erhvervskontoret og forvaltningen kaster sig over i forhold til erhvervsudvikling.
Samtidig mener Steen Brogaard Larsen, at alene det, at Svendborg Kommune måler sig i forhold til andre kommuner og bruger analyser som Årets Erhvervskommune fra Børsen og Årets Vækstkommune fra Ernst & Young, kan skabe positiv udvikling.

Havnen kan blive et fyrtårn

Ulrik Feveile Nielsen, filialdirektør i Nordea Svendborg og næstformand i Shopping Svendborg glæder sig over to års positiv fremgang, men også han mener, der er plads til forbedring.

– En placering som nr. 52 er ikke en super placering. Det er en gennemsnitsplacering, men fremgangen er positiv, og Svendborg kan komme højere op. Det ville være rigtig godt, hvis vi kom op i den bedste tredjedel omkring nr. 33, mener Ulrik Feveile Nielsen.

– Men det kræver, at hver gang nogen laver en opringning, hvor de bare tænker på at placere sig i Svendborg, så skal kommunens personale smide alt, hvad de har i hænderne og gøre alt, hvad de kan for den pågældende. Og det er ikke det, jeg har oplevet i de fem år, jeg har boet i Svendborg, siger han.
Han understreger dog, at tingenes tilstand er blevet meget bedre – både i forhold til service og i forhold til at kunne tilbyde interessant erhvervsjord. Og med fortsat fokus på service over for eksisterende og kommende virksomheder sat sammen med blandt andet udviklingen af Havnen som et fyrtårn tror Ulrik Feveile Nielsen på fremgang som erhvervskommune.

 
Kommunens erhvervsservice er blevet bedre, men den skal endnu mere op på beatet. Det mener Ulrik Feveile Nielsen, filialdirektør i Nordea Svendborg og næstformand i Shopping Svendborg. 

Borgmester vil op i bedste fjerdedel
Hos Svendborgs nye socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen er der også stor glæde over kommunens oprykning som erhvervskommune.

– Det er dejligt, at Svendborg er rykket 20 pladser op på to år, og jeg ser det som udtryk for en positiv mulighed for yderligere vækst, siger Curt Sørensen.
At Svendborg er rykket op på listen, mener Curt Sørensen handler om, at Erhvervskontoret i dag reagerer hurtigt, at kommunen har indført 24 timers erhvervsservice, så erhvervslivet skal have svar på spørgsmål inden for 24 timer og at én kontaktperson skal bære tingene igennem kommunens gange for erhvervslivet. Det i kombination med stor fokus på iværksætteri og ledig erhvervsjord begynder nu at give pote.
– Jeg hører fortsat historier om erhvervsvirksomheder, der ikke bliver hjulpet godt nok, men det går meget bedre rent erhvervsmæssigt i Svendborg Kommune.
Curt Sørensen mener, Svendborg har potentiale til at nå op i den øverste fjerdedel af Børsens liste over erhvervskommuner.
– Politisk er vi optaget af den kommende vækststrategi og det sammen med fokus på erhvervsjord, iværksætteri og de kommende projekter omkring blandt andet Tankefuld og Havnen skulle gerne bidrage til, at Svendborg kommer op i den øverste fjerdedel, siger Curt Sørensen.

Han fortæller også, at han vil fortsætte sin forgænger – Lars Erik Hornemanns arbejde omkring Femern-forbindelsen, så det forhåbentlig kan kaste yderligere erhvervsvækst af sig. Til gengæld har han svært ved at forestille sig, at Svendborg med sin nuværende økonomiske situation kan komme uden om en genindførelse af dækningsafgiften, når budgettet for 2011 skal strikkes sammen.

 
Projekterne omkring Tankefuld og Havnen vil kunne bidrage til at gøre Svendborg endnu mere attraktiv som erhvervskommune. Det mener Svendborgs nye socialdemokratiske borgmester Curt Sørensen.Diverse links:

Mere information om dagbladet Børsens undersøgelse af Årets Erhvervskommune 2010 på:
http://borsen.dk/3063

Mere information om Svendborg Kommunes erhvervsstrategi, Erhvervskontoret og Svendborg Erhvervsråd på:
http://www.svendborg.dk/erhvervsservice
www.industrien-sydfyn.dk
www.erhvervsforumsvendborg.dk
www.shoppingsvendborg.dk


Tilmeld dig Nyhedsmail mitsvendborg.dk – ERHVERV og vær opdateret med dybdegående lokalt erhvervsstof.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php