Kulturhus med “højt til loftet”

20. juni 2010


Jørgen Andersen foran det nye indgangsparti til Kulturhus Svendborg.
(Foto: mitsvendborg.dk)
www.kulturhussvendborg.dk

Se billederne af det nye Kulturhus Svendborg

AF: CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com

Tidsplanen holder, budgettet holder og stilen holder. Den 31.juli i år klippes snoren til Svendborgs nye kulturhus, som allerede nu markerer sig flot med den nye facade mod byens rådhusplads på Ramsherred. 3100 m2 kulturfacilliteter lige midt i Svendborgs centrum – og med “højt til loftet” i ordets bredeste forstand.
mitsvendborg.dk var inviteret til rundvisning af formand for bestyrelsen Jørgen Andersen, som indledte rundvisningen med ordene:

– Jeg håber at du har tid Christian, for vi skal nok bruge to timer – hvis vi skal have det hele med.

64.000 enheder bladguld til Guldsalen
Den første etape af den kæmpestore renovering og ombygning af den gamle Borgerforening af 1884 er nu færdig og afleveret. Således kunne Jørgen Andersen fremvise en “helt ny” guldsal, som skinnende og majestætisk stod færdig og nu kun venter på at skulle tages i brug igen til forskellige arrangementer af musikalsk samt anden karakter. Guldsalen er renoveret i et samarbejde mellem Svendborg Malerlaug og malerelever fra Svendborg Erhvervsskole. Der har været over 50 malere igang med at løfte den gamle sal til det som nu må siges at være blevet et gennemført fagligt flot stykke håndværksarbejde.

– Der er brugt ikke mindre end 64.000 enheder bladguld til dekorering af Guldsalen. Fortæller Jørgen Andersen, som også viste mitsvendborg.dk en sjov detalje, hvor alle navnene på de malere som har udført arbejdet er skrevet med guld i loften på salen.
Det skarpe øje vil se, at der ikke er nogen synlige rør eller andre installationer i Guldsalen. Det har været vægtet meget højt at finde løsninger hvor sådanne installationer er gemt af vejen, for ikke at skæmme den flotte sal. I den forbindelse er der bla. lavet et hejsespil som via 4 huller i loftet kan hejse et stort lysmodul med lamper og andre effekter helt op under loftet ved arrangementer. Dette er således ikke en permanent løsning men en mobil og fleksibel enhed, som nemt og hurtigt kan rigges til og fra.

– Jeg nærer stor respekt for den meget kompetente og kreative tankegang vi har set, og det samarbejde vi har haft med Praksisarkitekter i hele dette forløb. Roste Jørgen Andersen.
Guldsalens publikumskapacitet er også blevet forbedret. Fra tidligere 450 personer er der nu plads til 600 personer til arrangementerne i salen. Dette skyldes de store forbedringer af flugtveje, som gør at salen kan rømmes på ganske kort tid i tilfælde af brand. Endvidere er der brugt rigtig mange ressourcer på lyden i Guldsalen, hvor nogle af landets bedste eksperter på området har været inde over som rådgivere.
De første koncerter er allerede på plads i Guldsalen. Publikum kan således glæde sig til bla. TV2, Tina Dickow, Johnny Winter (US) og Shu-bi-dua.


Guldsalen juni 2010
(Foto: mitsvendborg.dk)

Stueetagen som nøglepunkt
Når man ankommer til Kulturhus Svendborg via hovedingangen fra Ramsherred, og går ind i bygningens stueetage, vil man kunne blive betjent i kulturhusets bar som ligger centralt placeret i forhold til det store flow af mennesker man må forvente i forbindelse med både arrangementer som daglige aktiviteter i huset. Fra stueetagen er der direkte adgang til Guldsalen fra højre side, og til Svendborg Teater fra venstre side. Og netop sammenkoblingen med Svendborg Teater åbner for nye spændende muligheder.
Sammenbygningen med teatret vil betyde, at der kan arrangeres kongresser og seminarer, hvor der er aktiviteter i op til 4 sale på en gang. I den daglige drift af teatret vil den fulde direkte adgang til Borgerforeningens foyer og café betyde en forbedret oplevelse for teatrets gæster, der får bedre pausefaciliteter og får mulighed for at nyde en drink eller et let måltid i Borgerforeningens foyer før eller efter forestillingen.

– Vi er meget tilfredse med de muligheder som ligger i et tættere samspil med Svendborg Teater. Siger Jørgen Andersen, som også løftede sløret for et helt nyt tiltag.

– Jeg kan her godt afsløre, at vi i et samarbejde med Svendborg Teater præsenterer en vinter-revy allerede her i 2010. For første gang kan vi med vores nye køkkenfacilliteter tilbyde gæsterne middag i Kulturhus Svendborg inden teaterforestillingen hos “naboen”.
Programmet for Vinterrevy 2010 ligger klart, og billetter kan fra august bestilles på www.sydfynsbilletten.dk

I stueetagen finder man også den mindre “Spejlsal” som kan lejes på timebasis for 100/timen. Spejlsalen har også fået et løft i forbindelse med renoveringen af Borgerforeningen, og her gjorde man et bemærkelsesværdigt fund. Jørgen Andersen fortæller:
– Da håndværkerne gik igang med at brække ned i den gamle spejlsal, opdagede man et loft over loftet. Man havde tilsyneladene sænket loftet på et tidspunkt, og frem kom et flot stukloft fra oprindelig tid. Vi valgte at bevare og renovere det gamle loft, som nu står rigtig flot i den “nye” sal.


Den nye “spejlsal” som kan lejes på timebasis for 100,- kroner i timen. Det flotte loft kom frem da man renoverede salen. Det var gemt bag et lavere loft opsat på et senere tidspunkt.
(Foto: mitsvendborg.dk)

Kulturtorv på 1.sal
1.salen i det nye kulturhus findanner ramme om den mere brugergenererede del af huset. Her finder man blandt andet “Kulturbutikken” – en informationsskranke hvorfra der formidles kulturinformation, billetsalg, service, brochurer mm. Et eksempel kunne være at Svendborg Festdage kunne have til huse her før og under festdagene.
På samme etage kan man benytte et åbent møderum med udsigt over Ramsherred mod byens rådhus. Her er plads og mulighed for at afholde uformelle møder eller mindre sammenkomster midt i det kulturelle miljø. Dette åbne rum er møbleret med møbler sponseret af Erik Jørgensen Møbelfabrik.
Forlader man 1.salens “kulturtorv” kommer man ind i den nye teatersal med plads til 220 tilskuere. Her skal B&U Teatret holde til. Børne og Ungeteatret har tidligere holdt til i Møllergade 87, men under ringe forhold, når der skal udøves teater og skuespil. I den nye teatersal vil der blive de helt rette forhold at udøve børneteater i.

Kælder med “hemmelig tunnel”
Helt nederst finder vi – selvsagt, husets kælder. Her er der etableret toiletforhold og garderobe til husets gæster.

– Vi skal kunne betjene op mod 600 mennesker der enten skal af med eller hente deres overtøj efter et større arrangement. Forklarer Jørgen Andersen. Kælderen indeholder endvidere depotrum, badefacilliteter for husets brugere og udøvende kunstnere, kontorer og mødelokaler med henblik på udlejning. Og så er der også lige en “hemmelig gang” under Guldsalen.

– Da håndværkerne begyndte nedrivningsarbejdet af den gamle Borgerforening, fandt man en gammel tunnel under Guldsalen fra oprindelig tid i 1884. I dag ville man nok kalde den for en “ingeniørgang”. Ihvertfald bliver den nu brugt ganske nyttigt til rørføring under bygningen. Fortæller Jørgen Andersen, og inviterer på en tur ind i den “hemmeligholdte” tunnel under Guldsalen.

 
Under Guldsalen fandt man en gammel “ingeniørgang” fra det orindelige opførelsesår 1884. Gangen var skjult og fyldt op med murbrokker, men ideel til rørføring i forbindelse med det nye byggeri og renovering af Borgerforeningen.
(Foto: mitsvendborg.dk)

Nyt liv til byen
Med det nye Kulturhus Svendborg får byen nye muligheder for at sammenkoble de mange allerede godt fungerende kulturinstitutioner som findes i Svendborg. Man kunne forestille sig et tæt samspil med spillestedet Harders, samt med andre kulturaktører som Giant Steps, Fyns Musikkontor og Svendborg Rocks, for blot at nævne nogle af de mange mulige samarbejdspartnere hvor der kunne ligge potentialer i at udnytte hinandens kræfter.
Kulturhus Svendborg åbner officielt ved en ceremoni den 31.juli 2010 klokken 12:00. I den forbindelse vil en gave skænket af Sydfyns Elforsyning blive afsløret på pladsen foran det nye kulturhus. Området foran kulturhuset ejes af Svendborg kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php