Biblioteket lægger op til debat om fremtidens bibliotek

29. juni 2010Kan dette blive indgangsportalen til et nyt bibliotek på havnen?
(Foto: mitsvendborg.dk)

Svendborg Bibliotek lægger op til debat om nyt bibliotek på Svendborg Havn.
 
Selv om kommunens økonomi ikke er til at bygge et nyt bibliotek på havnen, er der måske alligevel en mulighed. En ny plan åbner op for at bygge på enkelt-områder inden der foreligger en forkromet plan for hele havneområdet. Det areal, der nu er i spil, er område 8, som er det grønne område på hjørnet, hvor Jessens Mole bliver til Nordre Kaj.
Tanken er den, at et udviklingsselskab kan bygge på området og at kommunen på forhånd kan leje sig ind i bygningen.

Bruno Hansen (SF), formand for Kultur- og Planudvalget ser positivt på oplægget, og udtaler iflg. Fyns Amts Avis: ”Vi får biblioteket bedre placeret i et område med mere plads til så stor en institution og med plads til andre tilbud, der kan være med til at trække byen i den rigtige retning”, og han noterer sig, at en sådan publikumsmagnet i inderhavnen samtidig vil være med til at gøre Møllergade mere attraktiv.
 

Men hvad mener du? Skal vi have et nyt bibliotek på havnen og hvad skal det indeholde?

Biblioteket vil gerne have reaktioner på mulighederne for at bygge på område 8, men også gode ideer til indretning og faciliteter.
Har du nogle gode ideer, så skriv dem her på bloggen.

Med venlig hilsen
Svendborg Bibliotek

6 svar til Biblioteket lægger op til debat om fremtidens bibliotek

 1. Kirsten Recke
  29. juni 2010 at 22:38

  Det kunne sikkert blive flot. Husk p.pladser!
  Og husk også, at et stort bibliotek IKKE kan erstatte de små biblioteker i baglandet.

 2. Henrik Fog-Møller
  29. juni 2010 at 23:41

  Kære Svendborg Bibliotek
  I har i de senere år udviklet Jer til et samlingspunkt af format. Man kan stadigt låne bøger, musik, film osv., men udover det foregår der en kollosal mængde aktiviteter af kulturel art, som hele tiden samler en større forsamling til gode, lærerige, berigende og inspirerende sammenkomster, som også har stor social betydning. Biblioteket er blevet til et samlingssted for alle, fordi ‘der er gang i den’.
  Enhver kommune har et hovedbibliotek, og ofte, som Svendborg, en række filialer. I Svendborg tæller kulturen højt. Det smitter af på de faciliteter som kulturlivet har til rådighed, her i blandt først og fremmest biblioteket, -og det administreres forbilledligt. Men biblioteksfunktionen udvikler sig hele tiden, og kræver mere plads.
  Svendborg hovedbibliotek har på sin nuværende adresse arealmæssigt nået smertegrænsen, og de funktioner der idag finder sted, kan ikke længere videreudvikles.
  Så JA! Vi skal have et nyt hovedbibliotek.
  Den sideløbende og uregerlige planudvikling har hidtil og uimodsagt peget på en placering på havnen. Svendborg Havn har altid været byens egentlige centrum og vil altid være det. Tilmed har vi nu efter nedlæggelse af DSB-arealer nord og øst for Svendborg Station et enestående centralt beliggende areal, som i tidligere planer er benævnt område 1, 2, 3 osv -op til 8.
  Område 2 og 3 er arealerne i havnens centrum. Her planlægges den nye trafikterminal med direkte adgang til såvel tog som regional- og bybusser.
  Det var her vi efterhånden har lært at se Svendborg Hovedbibiotek også, sammenbygget med trafikterminalen.
  Nu peges på område 8, som en mulighed, altså området hvor Kulinarisk Marked just har fjernet teltpælene. Det var her forhåbningerne til en ny søfartsskole under SIMAC på et tidspunkt lå, men det blev af en eller anden grund ikke til noget.
  Personligt synes jeg nok, at den tidligere centrale placering i forbindelse med trafikterminalen ville have været at foretrække, og jeg forstår ikke rigtigt, at sagen skulle være nemmere at finansiere på område 8. Men det kan være at den kommende debat om dette nye udspil vil afsløre lidt mere om det ?
  Hvorfor kan et udviklingsselskab ikke lige så godt bygge bibliotek og trafikterminal som oprindeligt tænkt ? Og hvad mener Bruno Hansen med at ‘”Vi får biblioteket bedre placeret i et område med mere plads til så stor en institution og med plads til andre tilbud, der kan være med til at trække byen i den rigtige retning” ???. Det sidste er et referat fra FAA, -og kan være forkortet.

  Men det oprindelige spørgsmål: “Men hvad mener du? Skal vi have et nyt bibliotek på havnen ?” Svar: så ubetinget: ‘JA’.
  “Biblioteket vil gerne have reaktioner på mulighederne for at bygge på område 8”: ‘Det er positivt at muligheden overhovedet synes at foreligge, men det ville nok være hensigtsmæssigt at diskutere, om forslaget er kommet frem fordi det er bedre end det tidligere, -eller fordi der foreligger en eller anden konkret mulighed, som vi foreløbigt ikke kender. Giver vi køb på at vælge den næstbedste løsning ? Hvad har vi gang i ?

  mvh. Henrik

 3. Beth Lehner
  30. juni 2010 at 17:30

  Svendborg Biblioteks beliggenhed nu fejler sådan set ikke noget. Begrund lige hvorfor det skal flyttes og gør det i FAA, så vi kan få noget væsentligt at læse i den avis!
  Hvis det så SKAL være en flytning: Tag ud og se, hvordan andre har gjort det!
  Vi tog til MIddelfart for at se Kulturøen, som var en rigtig god oplevelse. Der er iøvrigt automatiseret selvbetjening ved aflevering af bøger.
  En rigtig god idé at kombinere bibliotek med restaurant, turistbureau og havudsigt. Et andet godt eksempel er biblioteket i Malmø.
  Bibliotek på Odense Banegård synes jeg er en misforståelse. En banegård er det sidste sted, jeg tænker på fordybelse. Jeg kommer der kun af nød og skal bare VÆK fra det helvede hurtigst muligt.
  Bygning og placering kan lige så godt være en borger- og turistattraktion.i sig selv. Et aktivt bibliotek i et attraktivt byrum er ideelt. Et sted i byen, man glæder sig til at tage hen og bruge tid på.
  Kæmp med næb og klør mod nedlæggelse af filialer! Det rammer de svageste grupper, børn-, ældre (bl.a. bedsteforældre) og folk uden bil.
  Bliv ved med at gøre Svendborg Bibliotek vanedannende! I gør det godt. Vi savner søndagsåbent, men ved godt hvorfor, der skæres i åbningstiderne.
  Mvh
  Beth Lehner

 4. P. Nielsen
  17. juli 2010 at 16:36

  Nej, vi skal ikke have et nyt bibliotek på havnen.

  Lad nu være med at gå ud ad den tangent som folk som Henrik Fog-Møller har så travlt med at skubbe ethvert havneområde ud ad, nemlig væk fra alt hvad der er maritimt og industrielt.
  Det er jo netop den slags der gør, at det ikke er muligt at transportere gods ad søvejen længere – havnene er overtaget af pensionister og kystbanesocialister i nye biblioteker med skinnende facader. Al erhverv der normalt hører til på havnen skal skubbes væk.

  Hvad er det for mennesker der vil ødelægge havnene? Det er den slags mennesker der flytter til landet og klager over lugten af gylle. Det er de mennesker der vil have alle biler ud af byerne.
  Det er desværre mennesker der er gode i den offentlige debat, så de kommer som regel langt med deres meninger, men det er desværre sjældent mennesker der bekymrer sig om hvordan butikkerne i byen skal løbe rundt når folk ikke kan køre derind. (Se på Odense – en spøgelsesby – hvor al handel er flyttet ud af byen hvor parkeringspladserne er)

  Det er muligt, at der er muligheder for fine boliger, biblioteker og hvorfor er der ikke blevet talt om et operahus på havnen? Men hvordan skal dette financieres?

  Vi bor i en kommune der ikke har råd til skoler, og så snakkes der om at flytte et velfungerende bibliotek, nu må I sgu holde op!

  Mvh
  Nielsen

 5. 20. juli 2010 at 20:09

  Ja jeg ser også helst svejseflammer på Frederiksøen, der skærer et gammelt skib op, men det falder jo ikke i alles smag, men vi fik da afklaret en hel del omkring hvad det er vi mener når vi snakker om erhverv på havnen.

 6. Lars B. Jensen
  31. juli 2010 at 17:34

  Bibliotek på havnearealerne – NEJ TAK.

  Indlæg 4 siger alt.
  Lad os få gang i diskusionen om hvem der skal udvikle og benytte havnearealerne, og på hvilke betingelser. Hvor er politikerne? Kom nu med nogle klare visioner.

  Den larmende tavshed fra politisk side synes efterhånden underligt…..man bliver helt mistænksom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php