Med mitsvendborg.dk på ø-lejr

28. juli 2010


(Foto: mitsvendborg.dk)

Skarø Ø-lejr på Facebook
Billedserie fra Skarø Ø-lejr 2010

AF: CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com

”Hvor skal vi holde sommerferie næste år?” Det spørgsmål blev rejst af godt og vel 60 familiemedlemmer rundt om i Danmark sidste år. Og resultatet blev ikke charterferie til sydens sol, Lalandia eller bilferie gennem Europa. ”Nej, vi tager simpelthen på ø-lejr næste år, gør vi”.
mitsvendborg.dk har været med på ø-lejr på Skarø. Tag med, og læs om øko-mad, klokkefrøer, latrinhold og ”Blowin in the wind” med guitaren ved lejrbålet.

Allerede lige efter påske var samtlige billetter til årets ø-lejr på Skarø revet væk. Det fortæller os, at vi i stadig stigende grad søger mod alternative ferieformer, hvor det at slappe af uden hverdagens mange forstyrrende elementer prioriteres højere og højere. Og stresse af, det gør man – der er nemlig ikke andre muligheder, når man er på ø-lejr!
Roen sænker sig allerede på M/F Højestene – den velkendte færge med det åbne vogndæk, som trofast sejler os fra Svendborg Havn til Skarø og Drejø. Turen gennem Svendborgsund overrasker lige meget hver gang man tager til øerne – man betages af Svendborgs fantastiske og smukke beliggenhed, det er helt unikt det her. Efter blot 30 minutters sejlads slår vi den første kaj på turen – Skarø Havn. Øen er blot 1,97 km2 stor. Den har 36 indbyggere og er en del af Svendborg Kommune. På vejen til ø-lejren, som ligger på den østlige side af øen, passeres købmanden, gadekæret med de sjældne klokkefrøer, som Skarø har en pæn bestand af, man kommer forbi den lille brandstation, for til sidst at være omsluttet af  bølgende kakifarvede marker, med en duft af sommer, sol og velvære.

Skarø Ø-lejren ligger lige midt i alt denne flora af gamle Danmark. 

Skarø Ø-lejr er i den uge mitsvendborg.dk er med, (uge 29), en familielejr. Det vil sige, at hele ugen er aktiviteterne i lejren bygget op om familierelaterede gøremål. Således arrangeres der hver dag ture og aktiviteter for de godt 35 børn som er med på ø-lejr. Samtidig foregår alt i den kollektive form, så som: madlavning, indkøb, oprydning og hvad der ellers skal gøres i fællesskab på frivillig basis. Man kan sige, at en ø-lejr er en mere kollektiv form for camping eller en mere anarkistisk og voksen form for spejderlejr.

mitsvendborg.dk blev modtaget af Skarø Ø-lejrens ”tovholder” og regnskabsfører Gry Skotte, som er bosiddende i Holbæk med sin partner gennem 24 år Thomas, som også er med på ø-lejr og udgør en væsentlig drivkraft. Gry Skotte fortæller:

– Det tog virkelig fusen på os, at der i år har været så markant stor tilslutning til ø-lejren på Skarø. Allerede midt i marts havde vi udsolgt af de 60 pladser som vi har i lejren. Det gør os rigtig glade, da det giver et fingerpeg om, at mange danskere kan bruge ø-lejr konceptet som en anderledes god måde at holde ferie sammen på med familien. Vores ide med denne lejr er netop at samle familier, og give muligheder for at være sammen på en anderledes måde end i hverdagen.

Gry Skotte, som for øvrigt er søster til den gamle Steppeulv Stig Møller, har kommet på ø-lejr siden hun var barn. I 2006 tog hun så sammen med sin søster initiativ til selv at være igangsætter og regnskabsfører på Skarø Ø-lejr. Og selv om det er et forholdsvis lille budget der skal til at drive en ø-lejr kræver det alligevel et fornuftigt overblik i økonomien.

Prisen for en voksen ø-lejr deltager er 1.015,- kroner for hele ugen. Børn over 15 år betaler 700,- kroner og for de helt små koster det 530,- kroner. Det beløb dækker forplejning, samt udgifter til vand, rengøring mm. Herudover er der udgifter til nogle af lejrens faciliteter som: fællestelte, brændstof (lejren har sin egen traktor. red.), gas til køkkenet, børneting som badebassin, trampolin, papir og farver mm. Ligesom på de fleste ø-lejre er der på Skarø nogle igangsættere, som sørger for at de praktiske gøremål  i lejren bliver planlagt og fordelt mellem de deltagende. På Skarø er der et børneaktivitetshold, som hver dag arrangerer aktiviteter for børnene, et madhold som selvsagt sørger for at der er mad til samtlige af ø-lejrens deltagere, og endelig et latrinhold som har den ikke helt uvæsentlige tjans, at sikre at de fire gammeldags lokummer i lejren ikke ”flyder over”.

-Vi lægger jo meget vægt på, at de daglige gøremål i lejren løses i den kollektive ånd. Man har nok misforstået ø-lejr konceptet en smule, hvis man regner med at kunne tilbringe hele ugen på en liggestol i solen, og kun bevæge sig ind i fællesskabet når der er fællesspisning. Siger Gry med et smil på læben. Men vi har ingen ”leder” af lejren, det vil jeg gerne understrege. Det er alles fælles ansvar at få lejren til at fungere.

På Skarø Ø-lejr mødes mennesker i alle aldre og fra alle samfundsgrupper. Lejrens ældste deltager Carsten er 62 år og den yngste deltager Alvilda er blot 6 måneder gammel. Og så var der vist også en lille ”tyvstarter” i en mors mave, synes mitsvendborg.dk´s udsendte at have registreret.

Stor lokal opbakning.
For overhovedet at kunne få et arrangement som en ø-lejr til at fungere er der én meget afgørende faktor som har stor betydning – er den lokale opbakning tilstede? Til det siger Gry Skotte:

-Vi møder en fantastisk opbakning fra lokalsamfundet på Skarø. Lige fra købmanden, som giver plads til vores madvarer på deres lager, til bonden som er behjælpelig med vand og opmagasinering af vores store telte mm. i perioden resten af året. Uden lokalbefolkningens hjælp ville det være umuligt at drive ø-lejren.

Øko-mad og bæredygtighed
Der er påregnet 45,- kroner om dagen til mad pr. deltager i ø-lejren. Det er et forholdsvis lille beløb, og det kræver da også opfindsomhed og kreativitet i køkkenteltet, når der skal laves mad til godt 60 sultne ø-lejr deltagere. Samtidig stiller det også krav, når der lægges op til at det så vidt muligt skal være økologiske produkter der serveres. Således kunne mitsvendborg.dk konstatere, at der på menuen har været bla: løggryde med bønner og bacon, brød og salat. Spagetti med kødsovs. Vegetargryde (bønnegryde) salat m. brød. Løgsuppe med kartofler olivenbrød og kålsalat. Hver morgen bages der brød. Der laves the, kaffe, ost, marmelade og honning til boller, samt havregrød og frugt. Alt sammen med fokus på økologi og at intet bør gå til spilde.
Også badeforholdene i lejren er baseret på bæredygtighed. En lang slange løber over lejrpladsen med vand i. Den ender i en tønde hvor den inden i løber som en spiral i en dykkoger. Således er badevandet i lejrens brusekabine opvarmet af solen, og dermed giver behageligt tempereret badevand – i hvert fald sidst på dagen!

Lejrbål, guitar og fællessang
Når mørket sænker sig over Skarø og ø-lejren, samles deltagerne oftest omkring lejrbålet. Her laves der snobrød til børnene, og de voksne hygger sig med guitarspil og fællessang – ganske som det har været tradition i de 40 år hvor ø-lejr bevægelsen har eksisteret i Danmark. Det er nemlig sådan, at til næste år i 2011 er det nøjagtig 40 år siden at Ølejrbevægelsen blev stiftet. Det markeres den 11.- 13. Juni 2011 med en festlig week-end på Græsrodsgården, Bregningevej 6, Bregninge, 4393 Eskebjerg.

FAKTA:
Ølejre opstod i forbindelse med det europæiske naturfredningsår 1970, hvor især 15-20 årige unge mødtes på 4 lejre, hvor man arbejdede med håndværksmæssige opgaver under lønnet vejledning (bl.a. fra spejderbevægelsen) – og med en vis form for fællesskab. Man arbejdede f.eks. med at restaurere gamle vindmøller, naturpleje og arkæologi.

I 1971 blev Ølejrbevægelsen stiftet og fra 1971-1973 blev der ydet statsstøtte. Siden 1974 har Ølejrbevægelsen været kørt, som en selvstændig forening uden statsstøtte.

I 1971 blev også den meget omtalte kvindeølejr: Femø ølejr startet.
(Kilde:
http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%98lejr)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php