Et kærlighedsobjekt fra Sydfyn på film

22. august 2010


Marianne Albeck og Jens Lohmann har gennem de sidste 2 år fulgt den gamle postbåd “Hjortø” med deres produktionsselskab FJERNSYNSFORENINGEN. Det er der nu kommet en dokumentarfilm ud af, som over de næste tre søndage kan ses på TV2-Fyn.
(Foto: mitsvendborg.dk)
www.hjortø.com

Læs alle mitsvendborg.dk artikler om Postbåden Hjortø


AF: CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com

Den 1. august sidste år var det nøjagtig 100 år siden, at der blev indgået en kontrakt mellem Det kgl. danske Post- og Telegrafvæsen og postfører Niels Hansen Rasmussen, om fast postbådsfart mellem Hjortø og Ærø-damperen.

I den anledning har produktionsselskabet FJERNSYNSFORENINGEN i samarbejde med postbådens bådelaug og Svendborg Museum, lavet en dokumentarfilm om post- og passagerbåden “Hjortøs” historie. Filmen er nu færdigproduceret, og du kan se den over de næste tre søndage på TV2-Fyn. Første afsnit sendes i aften kl.19.30


Gamle filmklip fundet i gemmerne

Ideen om at lave en dokumentarfilm om den gamle post- og passagerbåd Hjortø, kom via en henvendelse til Svendborg Museum, som Hjortø hører ind under, fra Hans Lohmann Andersen fra Odense, som ønskede et medlemsskab af “Bevaringsforeningen af Hjortøs Venner”. Han tog efterfølgende familien med på en sejltur med Hjortø, hvorved svigerdatteren Marianne Albeck, som er uddannet journalist, kom i tale med bevaringsforeningens formand Kjeld Søberg.

-Jeg havde tilbage i 1997 i forbindelse med en reportage om de små øer i de danske farvande, lavet et interview med den dengang 81 årige gamle bådfører Hans “Greve” Rasmussen, og heldigvis havde jeg stadig interviewet liggende på film. Fortæller Marianne Albeck til mitsvendborg.dk

Den gamle post- og passagerbåds historie fascinerede os så meget, at vi gik i dialog med
postbådens bådelaug og Svendborg Museum, om at søge at rejse midler til at lave en dokumentarfilm om det gamle skib, og dets historie.

270.000 til filmproduktion

Fjernsynsforeningen er et produktionsselskab med speciale i film, tv, medieformidling og kommunikation. De producerer tv til de regionale og landsdækkende tv-kanaler inden for genrer som dokumentar, reportage, børnefjernsyn, videnskab og aktualitet. En dokumentarfilm om Hjortø ville koste omkring 270.000,- kroner – penge som hverken den lille bevaringsforening eller Svendborg Museum tilnærmelsesvis kunne rejse til et sådant projekt. Der blev derfor mobiliseret en omfattende sponsorkampagne for at skaffe de mange penge. Formand for bevaringsforeningen Kjeld Søberg fortæller:


-Vi søgte rigtig mange fonde – og fik rigtig mange pæne afslag. Det var helt klart ikke nogen nem opgave. Dog lykkedes det os, med hjælp fra en række lokale sponsorer – og en lille håndfuld størrer fonde, at få tilvejebragt næsten hele det fulde beløb til at få lavet dokumentarfilmen.
Kjeld Søberg oplyser, at de store sponsorater er kommet fra henholdsvis Velux Fonden med 75.000,- kroner, 40.000,- kroner fra Danske Banks Initiativpulje og 120.000,- kroner fra TV2-Fyn.
 
Formand for Bevaringsforeningen Hjortøs Venner, Kjeld Søberg, her fotograferet foran en model af den gamle post- og passagerbåd Hjortø. Modellen er lavet ned i den mindste detalje af Poul Ebbe Hansen, som også er bådfører på Hjortø.
(Foto: mitsvendborg.dk)


Renovering for 150.000 kroner

Hjortø har netop gennemgået en større renovering, hvor bådens kahyt og en stor del af ringdækket er udskiftet. Det har været en stor omkostning, da en sådan reparation løber op i omkring 150.000,- kroner, og da fartøjet har et museumsnummer, og er erklæret bevaringsværdigt af Kulturministeriets Skibsbevaringsfond, var det et krav, at arbejdet skulle udføres så originalt som muligt. Også her lykkedes det den meget aktive bevaringsforening at skaffe de nødvendige midler fra lokale sponsorer. Den store renovering blev foretaget på Ring Andersen Skibsværft på Frederiksøen, men sideløbende med bådebyggernes afsluttende arbejde har postbådens eget bådelaug også været i gang med skrabejern, sandpapir, maling og lak.

Snigpremiere i Marineforeningens nye lokaler

I forbindelse med den færdige dokumentarfilm om Hjortø: “Den sejlede jo bare”, blev der holdt en reception i Svendborg Marineforenings nye flotte lokaler i Maritimt Pakhus på havnen. Her fik mitsvendborg.dk sammen med de øvrige indbudte gæster, lejlighed til at se det første af de i alt tre afsnit om post- og passagerbåden Hjortøs historie. Afsnittet sendes, som skrevet, i aften kl.19:30 på TV2-Fyn, og de næste to afsnit de efterfølgende to søndage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


Forestilling spiller
den 28. og 29. sept.
Køb billetter her


ÅBNER SNART I TINGHUSET!
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php