Fyn er film!

3. oktober 2010Hjemve af Lone Scherfig blev en film, der gik over i den langelandske historie. Filmens berømte scene fra Torvet i Rudkøbing blev leveret af lokale statister – her uden tøj.
(Foto: Henrik Ohsten)
www.filmfyn.dk


Fyn er filmens ø, og især Sydfyn har gjort sig bemærket ved at danne rammen om en række spillefilm. Bag filmeventyret står FilmFyn – et erhvervsudviklingsprojekt, der skal skabe vækst, synlighed og nye aktiviteter.

AF JULIE LINDEGAARD

Far til fire
, Adams Æbler, De grønne slagtere, Solkongen og senest Hævnen og Eksperimentet. Det er blot nogle af de danske filmsucceser, der er optaget på Sydfyn. Og flere er på vej. Bag filmene står FilmFyn – en regional filmfond ejet af de fire sydfynske kommuner.

FilmFyn er sat i verden for at trække filmhold til Fyn. Med investeringer i filmene er det muligt at lokke filmhold til at rejse fra København. Betingelserne er enkle:  Hver gang FilmFyn investerer en krone i en film, skal filmholdet bruge to kroner i lokalområdet på enten medarbejdere, overnatning, mad, drikke, udstyr eller lignende. Det handler kort og godt om erhvervsudvikling.

– Film er som en fabrik uden vægge. Filmproducenterne er på udkig efter penge, og de flytter gerne optagelserne efter dem. Det skaber arbejde til filmmedarbejderne og servicefagene på Sydfyn samt skaber en uvurderlig opmærksomhed om området, fortæller direktør i FilmFyn, Lars Hermann, om baggrunden for filmfonden.
Filmproducenterne har fået øjnene op for de fynske muligheder. Susanne Biers Hævnen er optaget på Sydfyn, ASA Film har hele sommeren optaget Far til Fire – tilbage til naturen, og Zentropa har netop optaget en ny thriller med blandt andre Flemming Enevold på rollelisten. 

Filmfonde med succes

Ideen med regionale filmfonde er ikke ny, og i andre lande er erfaringerne gode. Svenske Trollhättan, der senest er kendt for at huse Lars von Triers store internationale film, har med en regional filmfond skabt en helt ny fremtid for et område i forfald. Fra øget arbejdsløshed i industrien for 15 år siden har området i dag en voksende filmbranche med 300 nye virksomheder og 2500 job.

– Den udvikling skal skubbes i gang i de fire sydfynske kommuner, der ejer FilmFyn, fortæller Lars Hermann.
FilmFyn arbejder netop nu målrettet på at udvide ejerkredsen til alle fynske kommuner, så udviklingen kan styrkes og favne hele Fyn.
Ud over spillefilmene er FilmFyn også en af kræfterne bag en række aktiviteter, der relaterer sig til film. Skolefilmfestival.dk, Svendborg Filmdage, Danmarks største publikumspris Svend, open-air-visninger og forpremierer er blot nogle af de aktiviteter, der ligger i forlængelse af arbejdet med filminvesteringerne.  

Fakta om FilmFyn:

FilmFyn er et sydfynsk erhvervsprojekt i form af en regional filmfond, der primært investerer i spillefilm. FilmFyn arbejder desuden for at skabe uddannelser, events, turisttiltag og i EU-projektet NSSP et tættere samarbejde med andre lande med grænse mod Nordsøen.
Når FilmFyn investerer i film, er det et krav, at producenterne omsætter cirka det dobbelte af investeringen i lokalområdet. Det betyder, at en krone til FilmFyn som minimum er to kroner tilbage i kommunerne. Det er god forretning.FilmFyns budget i 2010 er på 12 millioner kroner. Pengene kommer fra kommunerne, der investerer 42,75 kroner per borger, i alt 5,6 millioner kroner. Resten kommer fra Kulturministeriet og fra en række projekter.
For at skabe et stærkt filmmiljø er det nødvendigt med kontinuitet i filmproduktionerne. Derfor er det afgørende at udvide grundlaget for FilmFyn.
FilmFyns ambition er at dække hele Fyn – så alle med rette kan sige FYN ER FILM!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php