”Svendborg sprudler af liv”

1. november 2010


Michael Falchs hjerte banker for Troense på Tåsinge, hvor musikeren har boet og levet de sidste to et halvt år.
(Foto: mitsvendborg.dk)

Med mere end 30 år på den danske rockarena har den nu 54-årige Michael Falch for længst indskrevet sig som en af dansk musiks sande koryfæer. I modsætning til andre danske succesrige kunstnere, der er flyttet til varmere himmelstrøg i Sydeuropa, har Michael Falch valgt at bosætte sig i Troense på Tåsinge. mitsvendborg.dk har mødt ham til en snak om musik, Tåsinge og om tiden til at være menneske.
 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com  

Var det tilfældigt at du havnede på Sydfyn?
– Nej, bestemt ikke. Jeg kom her første gang som 16-årig og har boet på Langeland, hvor jeg også stadig har mit sommerhus. Jeg føler mig meget knyttet til Sydfyn. Jeg flyttede her til Troense for to et halvt år siden, og det passede faktisk ret perfekt med at den nye motorvej åbnede. Det har jo kun gjort det nemmere for mig at komme til og fra. 

Hvad har været det vigtigste for dig ved at bosætte dig på Tåsinge?
– Det har at gøre med, hvor jeg er i mit liv netop nu. Da jeg var ung, var storbyen drivkraften. Nu har livet gjort, at jeg har fokus andre steder hen. Tiden til at være menneske vægter jeg nu højt – og det kan jeg være her på Tåsinge. Og så er det jo fedt at kunne gå ”ind og ud af pulsen”, griner Michael Falch, mens han nipper til kaffen.
 

Svendborg er den foreløbig eneste danske Cittaslow kommune, som bygger på et begreb om at give sig tid til fordybelse og tankevirksomhed. Hvad kan vi bruge det til?
– Det kan vi bruge til rigtig meget. Skønt at Svendborg giver sig tid – det er noget, vi er blevet ”rippet” for gennem alt for lang tid. Jeg tror, vi kunne lære en del af de katolske lande, som bruger kirken til lige at meditere et kort øjeblik, og ”komme i kontakt” med sig selv igen. Det trænger vores kultur i høj grad til. Vi har brug for steder, som inviterer til sindsro frem for stress. 

Kan du mærke, at Svendborg faktisk har et af landets største koncentrationer af kreative mennesker?
– Ja, i allerhøjeste grad – jeg har vidst det altid. Da vi for 30 år siden spillede med Malurt i Svendborg på Kloster Moster, mærkede vi straks, at her var en rigtig god puls. Og pulsen er her stadig. Samtidig er her jo masser af kreative og spændende mennesker. Her er et rigt liv af billedkunstnere, som især på Langeland får gode udfoldelsesmuligheder. For eksempel projektet med de gamle el-tårne, som får lov at danne ramme for kunstneriske tiltag, synes jeg er en rigtig fed ide. Sydfyn har så meget at byde på, og mange kreative bolde i luften. Her er FilmFyn, musiklivet, kunstnermiljøerne osv. Sydfyn sprudler af liv. 

Henter du din inspiration til musikken i de kunstneriske miljøer på Sydfyn?
– Næ, egentlig ikke. Det kommer til mig ved for eksempel at kigge ud af vinduet og se en flok fugle flyve i v-formation. Det får mig til at tænke: hey, det er da fantastisk gammeldags. Har de slet ikke fattet, hvad vi har gang i hernede. Og nej, det har de ikke. De følger deres egen rytme deroppe – i virkeligheden er det mig, som bevæger mig væk – ikke dem! Det er sådanne iagttagelser, som får mig til at skrive sange. 

Synes du, Svendborg mangler ”den store scene” med plads til flere tusinde mennesker til koncerter, eller skal Svendborg være stedet, hvor ”æggene udklækkes” for at blive ekspederet ud til de større scener i landet?
– Det har jeg egentlig ikke nogen kulturpolitisk holdning til. Når jeg kommer til Svendborg for at spille – husk jeg bor og lever jo på Tåsinge, så er det oftest for at spille på for eksempel Svendborg Teater, i den gamle Borgerforening eller på Høje Bøge Open Air. Og det er alle fine, fine steder at spille. Jeg savner ikke noget her. Men jeg har været på Harders og set Boat Man Love, som jeg jo turnerer sammen med, og det er et helt fantastisk hyggeligt og stemningsfuldt lille spillested. Desuden har jeg set min datter spille der med sit band også. 

Kunne du forestille dig selv at spille på Harders?
– Det er jo et vildt dejligt lille sted, men da det er begrænset, hvad der kan være af publikum, ville det nok være mere hensigtsmæssigt for mig at spille et af de andre steder i Svendborg. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig at spille en intimkoncert på Harders. Faktisk har jeg talt med en arrangør, om det kunne lade sig gøre. 

Hvis du skulle se Svendborg som tilflytter, hvad tiltrækker så umiddelbart?
 
– Nu er det jo Tåsinge og ikke Svendborg by, jeg er flyttet til, og jeg spiller fodbold for Tåsinge F.B. Så når vi kører over broen, er vi sådan set i ”fjendeland” – i hvert fald i fodboldverdenen, siger Michael Falch med et stort smil på læben. – Men hele mit liv har jeg haft meget med Svendborg at gøre – også Oure-skolerne, hvor jeg var tilknyttet som højskolelærer en årrække. Svendborg er en skøn, dejlig by med masser af knald på. 
Hør Michael Falch tale om sit nye album på www.radiodiablo.dk

LIDT FAKTA

Michael Ehlert Falch, sanger, guitarist, tekstforfatter og skuespiller. Michael Falch startede karrieren som forsanger og musiker i rockbandet Malurt, som blev dannet i 1976. Bandet blev opløst i 1984, men nåede i denne periode at udgive fire album og et livealbum. Efterfølgende gik Michael Falch solo, og han har siden 1985 udgivet 11 album, heraf et opsamlingsalbum og et livealbum. Han er netop aktuel med albummet: Hele Vejen – 1980-2010, som indeholder ”nye værker i levende versioner” + fire helt nye numre.
Sideløbende med musikkarrieren har han medvirket i en række tv-serier og film. Han fik en Bodil for sin rolle som den navnløse detektiv i filmatiseringen af Dan Turèlls Mord i mørket. Michael Falch er far til tre børn og har to børnebørn. Han er bosiddende i Troense på Tåsinge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php