Byrum med æstetik og respekt for kvaliteten

9. november 2010


Rudi Rusfort Kragh. Cand.scient.soc. og formand for foreningen By og Land- Sydfyn.
(Foto: mitsvendborg.dk)


AF RUDI RUSFORT KRAGH
 

Svendborg Kommunes nye billedkunstråd var i august på studietur til Helsingborg i Sverige. Vi besøgte en by, der har meget at byde på. Således afholdes ikke mindre end 42 festivaler om året. Herunder flere internationale. Byen har sit eget symfoniorkester. Indenfor adskillige store og betydningsfulde nationale sportsgrene kommer de svenske mestre fra Helsingborg. Byen har sit eget universitet samt et dusin gymnasier. Samtidig bor flere store koncerner i byen, herunder IKEA.

Alt det sker blandt andet, fordi politikerne i Helsingborg har et stærkt fokus på kulturen som en del af kommunens brand. I kommunen er embedsmænd ansat som projektmagere med formål om at samordne de mange initiativer, skabe arrangementer og netværk mellem erhvervslivet og kunstlivet i byen og udvikle synergien til gavn for alle aktørerne.
Når der for eksempel afholdes teaterfestival i midtbyen af Helsingborg, afholdes samtidig en fodboldfestival på sportspladsen eller i byens parker, og de store virksomheder holder i samme periode en erhvervsmesse i byens udstillingshaller. I Svendborg har vi netop i år udviklet et interessant nyskabende partnerskab omkring ARKITEKTUR 2010. Forskellige institutioner, erhvervsforeninger og folkelige organisationer er gået sammen om at eksponere Svendborg by. Det er sket gennem en lang række aktiviteter i form af debatmøder, byvandringer, foredrag, børne- og ungdomsaktiviteter. Grundlaget for ARKITEKTUR 2010 var noget fælles at samles om, noget som man er enige om, og som er let at forstå. Med ARKITETUR 2010 var det ønsket om at have en pæn og hyggelig by. Måske skulle næste partnerskabsmodel samles om temaet ÆSTETIK 2011?Med ÆSTETIK 2011 kunne spørgsmålene være; hvordan skabes den pæne og smukke by? Hvad er det for kvaliteter, der skal være til stede, for at byen bliver en nydelse at færdes i? At byen udfordrer dens borgere – at man oplever nye sider af både sin by og af sig selv som menneske? At man får gode fødevarer, får en god musikoplevelse, oplever teatret og billedkunsten og færdes i et spændende og trygt byrum.

God æstetik skaber glade borgere

Når Hømarken skal moderniseres og istandsættes, kan man også skele til Helsingborg, hvor et lignende nedslidt byområde er istandsat, samtidig med at kunsten er rykket ind, og anerkendte kunstnere har udsmykket området, har hævet den æstetiske oplevelse og borgerne føler stolthed ved at bo i området. De passer på det og har respekt for kvaliteten. Æstetikken er således blevet en vigtig del af det boligsocialpolitiske arbejde. Man har fået gladere borgere og en bedre kommuneøkonomi.
ÆSTETIK 2011 kunne kickstartes ved, at Svendborg inviterede den centrale embedsmand i Helsingborg Kommune, danskeren Poul Witting. Formålet kunne være, at han fortæller kommunen, erhvervslivet og kunstlivet i Svendborg om brobygningen mellem parterne. Hvordan man kan gøre det, og hvad man kan få ud af at samarbejde med andre, end dem man plejer at arbejde sammen med?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php