Efterskole med visioner

16. november 2010


Forstander ved Ollerup Efterskole Jesper Vognsgaard (t.h.) vil facilitere den musiske scene på Sydfyn.
(Foto. mitsvendborg.dk)
www.ollemus.dk

Ollerup Efterskole – Sang & Musik har en vision. Med godt ni millioner kroner i egenkapital ønsker de at rejse yderligere fondsmidler til at bygge en ny stor koncertsal med plads til over 400 tilskuere.
 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com

Blot seks kilometer vest for Svendborg ligger den gamle håndværkerskole fra 1932 i Ollerup, som siden 1997 har fungeret som efterskole for unge mennesker med en forkærlighed for sang og musik. Med afsæt i de danske efterskoletraditioner og med de Grundtvig-Koldske grundprincipper tilbyder skolen et miljø, hvor der er højt til loftet i ordets bredeste forstand.


Værdigrundlaget er bygget på rummelighed, frisind og respekt for de forskelligheder, som skolens 114 elever, en personalegruppe på 29, samt en lille håndfuld timelærere udgør. Og Ollerup Efterskole – Sang & Musik har store planer. De vil nemlig opføre en ny stor koncertsal, som skal bygges efter høje standarder i forhold til akustik, teknik og fleksible scenefaciliteter. Og skolens forstander, Jesper Vognsgaard, ligger absolut ikke på den lade side i forhold til at sammenkoble interessegrupper til projektet.

– Jeg er helt sikker på, at det nok skal lykkedes at få en ny stor scene i Ollerup. Det er skolens identitet, som skal bære projektet, og det skal gøres i samspil med lokalsamfundet, siger Jesper Vognsgaard uden den mindste vaklen i stemmen.
– På nuværende har vi en sal med plads til max 200 personer, og da skolen jo tegner sig for en stor del vil det højest give adgang for 80 tilskuere udefra. Set i det perspektiv at Ollerup ligger i et område, som både har Gymnastikhøjskolen, Ollerup Friskole og Den Frie Lærerskole, samt at vi ligger blot et stenkast fra Svendborg, er der basis for et nyt spillested netop i Ollerup, fortæller forstanderen.

Dialogen er allerede i gang med en række fonde og med erhvervslivet om at skaffe den nødvendige økonomi til projektet. Skolen har en egenfinansiering på godt ni millioner kroner til at skyde ind i projektet, hvilket modtages positivt af de fonde, som er i spil.

– Vi har bevæget os en del ud over kommunegrænsen i forhold til at synliggøre, hvilke tanker vi har om projektet. Og ideerne er mange, i forhold til hvad en sådan ny koncertsal kan bruges til af forskellige typer musikarrangementer. For eksempel har vi en god dialog med Jesper Buhl, operachef ved Den Fynske Opera, om at afvikle en opera her i Ollerup. Det kunne også være spændende at få en jazzkoncert til området i størrelsesordenen Montmartre scenen. Men begge dele kræver, at koncertsalen lever op til store krav om god akustik, så det vil klart være en høj prioritering, forklarer Jesper Vognsgaard.

Tankefuld som nabo
mitsvendborg.dk spurgte forstanderen, om der ikke ligger nogle konkurrencemæssige udfordringer i forhold til, at et sådant spillested jo nødvendigvis bør etableres i foreningsregi for at opnå tilskud.

– Vi ønsker ikke at skabe et konkurrencemoment med de scener, som er i Svendborg – for eksempel Harders og den nye Borgerforening. I stedet ser vi det som et samspil, hvor det i høj grad handler om at fremme den musiske scene på Sydfyn. Der sker så meget i Svendborg, men vi er måske ikke så gode til at formidle vores budskab på det nationale plan. Samtidig er det et vigtigt element, at den pædagogiske dimension er integreret i projektet. Jeg forestiller mig eleverne være deltagende i en læringsproces for eksempel ved en liveoptagelse, forklarer Jesper Vognsgaard, som også bringer bosætningsperspektivet med ind i projektet.

– Om ganske få år vil vi se de første huse skyde op i Tankefuld, som nærmest støder op til skolens baghave. Jeg ser det som en fælles forpligtigelse, at vi alle er medvirkende til at øge fokus på vores lokalområde og dermed skabe grobund for vækst i området, opfordrer Jesper Vognsgaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php