Så tar´vi cyklerne frem..

31. december 2010


Margit Lolk og Litzi Bach har i 40 år været drivkraften for ældregymnastikken i Svendborg Kommune
(Foto: mitsvendborg.dk)


AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com 

Man behøver ikke være hensat til en højrygget stol med automatisk bagover-tip, sammen med kaffekoppen og det bløde brød, bare fordi man er rundet de 67. Det er de to svendborgpiger Margit Lolk og Litzi Bach et tydeligt og livsbekræftende bevis på. I 40 år har de to nemlig været ”i bevægelse” som aktive gymnastik-mennesker i Svendborg.

Du skal stå tidligt op, hvis du skal følge med Margit Lolk og Litzi Bach i deres program for dagen. Således mødte mitsvendborg.dk de to gymnastikpiger en tidlig morgen i Fitness.dk på Nyborgvej, hvor de netop kunne afse 10 minutter til at tale med os inden der skulle trampes pedaler med ”cykel-ældreholdet” i træningscentret. Og sådan har det været i nu 40 år. De mødte hinanden tilfældigt i 60érne, da jazzgymnastikken kom til Svendborg. Margit Lolk var dengang bestyrelsesmedlem og håndboldspiller i Tåsinge Gymnastikforening, og forhørte sig om man kunne få jazzgymnastikken til Tåsinge.
 

-Hvis nogen dengang havde sagt, at jeg ville blive gymnastiklærer, havde mit svar været, at de måtte da være rablende gale – gymnastik var det værste, jeg vidste, fortæller Margit Lolk med et smil på læben. Det lykkedes ikke at få jazzgymnastikken til Tåsinge dengang, men Margit Lolk blev hængende ved gymnastikken, og i 2010 kunne hun fejre 40 års jubilæum som bevægelseslærer og sundhedsformidler i Svendborg Kommune. 

Gymnastik-”dronninger”
I 1970, dengang ”In the Sommertime” med Mungo Jerry var årets hit, fik Litzi Bach og Margit Lolk, tildelt hver deres ø, hvor de i mange år var gymnastik ”dronninger”. Litzi Bach ”regerede” på Thurø og Margit Lolk ”regerede” på Tåsinge. De har igennem de 40 år mange gange gået de samme ”veje”, men aldrig været det samme sted samtidig. Litzi Bach har været længe i de forskellige jobs, hvor Margit Lolk hele tiden har søgt nye veje og ”forsket”  sig i hvordan man enkelt og nemt kan få mere energi. I 2006 tog hun initiativ til at stifte foreningen ”Svendborg Sund og Glad” for dermed at sætte ord på det, som hun betragter som sit kald. Men nu her 40 år efter er de to piger endelig kommet under samme tag – samtidig. De underviser i Fitness.dk, hvor Litzi Bach sørger for, at deltagerne får pulsen op med cykling/spinning og gymnastik (Margit Lolk deltager selv på hendes hold), og Margit Lolk underviser i Qi gong, som er meditation i bevægelse sammen med en bevidst vejrtrækning.

-Dette for at fortælle, at selv om man, ligesom os er folkepensionister og nærmer sig de 70 år ,”støvets år”, kan man stadig være i god form og nogle ”fjantede tøser”, siger Margit Lolk.    

Som Yin og Yang
Selv om de to gymnastikpiger gennem årene har haft samme passion til gymnastikverdenen er det alligevel med hver sin tilgang til udførelsen. Hvor Litzi Bach underviser i at få pulsen op efter Yang bebrebet – at ”suge ind”, har Margit Lolk sit udgangspunkt i Yin – at ”puste ud” eller give slip. Og dette kommer i modsat gående retning til udtryk da mitsvendborg.dk spørger de to hvordan de bedst slapper af, når de ikke har deres virke i fitness centret.


– Jeg tager rigtig gerne en tur ud over marken på min hest, eller slapper af med et afstressende vinterbad i det fri, siger Litzi Bach. Margit Lolk har den helt modsatte måde at slappe af på, her handler det nemlig om at få pulsen i vejret.

– Når man, som jeg, en stor del af sin tid arbejder med meditation/at finde indre ro og balance, slapper jeg bedst af ved at få kroppen sat i et højere gear, altså at få pulsen op, fortæller Margit Lolk, som for øvrigt bor og lever på Drejø. 

Der er i dag 5100 personer som dyrker motion i fitness.dk, heraf er de 30 procent over 60 år, oplyser centerchef ved fitness.dk i Svendborg, Karin Bonde til mitsvendborg.dk. I de første år Svendborg Kommune tilbød denne ældreidræt var det gratis at deltage, hvor det i dag koster 400,- kroner pr. halvår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php