Økonomisk pressede kommuner tages som gidsler

23. december 2010

De er dybt skuffede. De 39 kommuner, der i mere end to år har kæmpet for at få ændret den sociale del af det kommunale udligningssystem, har fået en spand kold sne smidt direkte i ansigtet. Årsagen er, at Indenrigsminister Bertel Haarder og forligspartierne bag de seneste ændringer i det kommunale udligningssystem har besluttet at udskyde ændringen af udligningssystemet til tidligst 1. januar 2013. Efter planen skulle ændringerne være trådt i kraft 1. januar 2012.  

– Vi er taget som gidsler i et politisk spil på Christiansborg med denne beslutning. Og det mest groteske er, at det går udover borgerne i en række af landets mest økonomisk pressede kommuner, siger borgmester Steen Dahlstrøm, Middelfart, der er talsmand for de 39 kommuner.
 
Forligspartiernes begrundelse for at udskyde reformarbejdet, nemlig at reformen på beskæftigelsesområdet har betydelige udligningsmæssige konsekvenser, forstår de 39 kommuner ikke.
 

– Det ligner nærmest en dårlig undskyldning fra Christiansborgs side. Et i den sammenhæng lille problem får nu lov til at blokere for løsningen af et langt større problem.
 
Alle kommuner står i disse år overfor betydelige økonomiske udfordringer. Men udfordringerne er ganske massive i de kommuner, der ud over virkningerne af finanskrisen slås med de byrdemæssige virkninger af et udligningssystem, der dokumenteret rammer skævt, siger Steen Dahlstrøm.
 
Han understreger, at konsekvenserne af et socialt udligningssystem med indbyggede systemfejl er ganske vidtrækkende, og langt større, end konsekvenserne af omlægningerne på beskæftigelsesområdet.
Netto flytter omlægningerne på beskæftigelsesområdet ca. 1,1 mia. kr. rundt mellem kommunerne. Til sammenligning fejlplacerer det nuværende udligningssystem mindst 5 mia. kr. årligt.  

– Det er derfor udtryk for proportionsforvrængning at inddrage beskæftigelsesområdet på et så sent tidspunkt i processen, fastslår han.
 
Det er samtidig også en kendsgerning, at der tidligere har været store omlægninger på beskæftigelsesområdet, uden at der har været stillet krav om en reform af udligningssystemet. Det gælder bl.a. i forhold til tidligere ændringer af refusionssatser på ledighedsydelse og sygedagpenge.
 

– Det er et grundvilkår, at samfundet er i stadig udvikling. Det betyder, at en udskydelse af udligningsreformen vil kunne ske i evigheder, hvis argumentationen fra forligspartierne skal følges, fastslår Steen Dahlstrøm.
 
På vegne af de 39 kommuner opfordrer han til, at forligskredsen nu virkelig lægger sig i selen for at den hårdt tiltrængte reform af den sociale udligning bliver gennemført senest med fuld virkning fra 1. januar 2013.
 

– Samtidig bør Indenrigsministeren indføre midlertidige kompenserende foranstaltninger, for at afbøde de dokumenterede skævheder i udligningssystemet – både i 2011 og 2012, understreger Steen Dahlstrøm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php