Journalist helt ind til benet

18. januar 2011


Redaktør på SvendborgsNetAvis Frede Jakobsen er i sit embede som kritisk journalist som udgangspunkt ‘ikke venner med nogen’.
(Foto: mitsvendborg.dk)
www.svendborgsnetavis.dk


AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com

Han er den lokale ‘presse-vagthund’ i Svendborg, og bestræber sig på at give læserne, med sine egne ord: ’hvad de ikke anede, de gerne ville have – før de fik det’. mitsvendborg.dk har været på værtshuset Strandlyst, hvor SvendborgsNetAvis har redaktion, og fået en snak med journalist og redaktør Frede Jakobsen.


Den 1.marts 2010 gik SvendborgsNetAvis i luften for første gang. Endnu et nyt netmedie havde set dagens lys over det sydfynske – men denne gang i en helt ny form, der som uafhængig og kritisk lokalpresse, som udgangspunkt ikke er venner med nogen.

-Alle de magtfuldes handlinger vil blive set efter i sømmene, så de ikke bliver magtfuldkomne, siger Frede Jakobsens, vis hjerte tydeligvis sidder markant til venstre for midten. Alligevel er hans netavis hverken højreorienteret eller venstreorienteret – men velorienteret, som der står på hans webside.

Og det er en ‘gammel ræv’ i faget som mitsvendborg.dk møder på redaktionen, som for SvendborgsNetAvis’ tilfælde har til huse på værtshuset Strandlyst i Brogade.


Fra Land og Folk til lokalredaktør i Svendborg

Frede Jakobsen blev uddannet som journalist i 1971 ved dagbladet Dannevirke i Haderslev. Siden er det blevet til en lang række af journalistopgaver både som ansat og som freelancer, samt i en periode som informationschef i U-landsorganisationen IBIS. 
I de første år som nyudklægget journalist var Frede Jakobsen ansat på MinAvisen, som var Socialistisk Folkepartis landsdækkende dagblad. Her fungerede Frede Jakobsens som lederskribent og arbejdsmarkedsreporter i en 4 årig periode. Med den erfaring med sig i kufferten, samt en tur til Nicaragua for Ekstra Bladet, for at dække de første demokratiske valg i 1984, kom kom han til
Land og Folk – DKP´s dagblad, hvor han sad i chefredaktørstolen frem til 1990. Han forlod sit embede her, da man stillede betingelser om et medlemsskab af DKP. Efterfølgende rejste Frede Jakobsen med sin familie 2 år til Nicaragua, hvor han for U-landsorganisationen IBIS havde sit virke på en radiostation der fungerede som det primære kommunikationsredskab for befolkningen. Tilbage i Danmark i 1995 blev Frede Jakobsen leder af samfundsredaktionen på Jydske Vestkysten, og senere var han i en periode ved Fyns Amts Avis. Efterfølgende kom han til Fyens Stiftidende, hvor han den 28.februar 2010 stoppede da man nedlagde lokalredaktionen i Gerritsgade 42 i Svendborg.

Monopolet er brudt!
Blot 12 timer efter at Fynske Medier havde meddelt lukningen af Fyens Stiftidende lokalredaktionen i Svendborg, gik Frede Jakobsen i luften med SvendborgsNetAvis.dk, der på dette tidspunkt hed svendborgsavis.dk. Meldingen fra Frede Jakobsen var ikke til at tage fejl af – han ville bryde med pressemonopolet i Svendborg! Dette skulle vise sig at give mere modvind end først antaget, da Fynske Medier allerede to dage efter at Frede Jakobsen havde lancerede sin netavis svendborgsavis.dk, præsenterede ham for et sagsanlæg. Fynske Medier, som udgiver henholdsvis Fyens Stiftidende og Fyns Amts Avis, ville have Frede Jakobsen til at fjerne domænenavnet svendborgsavis.dk, da de mente at brugen af navnet var i strid med både markedsføringsloven og varemærkeloven. Hos Fynske Medier mente man desuden, at Frede Jakobsens nye netavis var et brud på den loyalitetsforpligtelse der – ifølge Fynske Medier, var gældende i den aflønnede fratrædelsesperiode, som Frede Jakobsen umiddelbart var påbegyndt med sin afgang som lokalredaktør i Svendborg for Fyens Stiftidende.
En bitter strid mellem Frede Jakobsen og hans tidligere arbejdsgiver Fynske medier var kørt i stilling.
Med trusler om retsag og erstatningskrav hvis navnet svendborgsavis.dk ikke blev fjernet eller ændret, blev Frede Jakobsen tvunget i knæ, og måtte opgive kampen mod mastodonten Fynske Medier. Således ændrede svendborgsavis.dk navn til SvendborgsNetAvis.dk – efter blot en uge i luften.

Frede Jakobsen “vridemaskinen”

Frede Jakobsen brugte ikke mange dage på at slikke sårene efter nederlaget til Fynske Medier. Med hans nye netavis som talerør, blev der i en række artikler skudt med skarpt på Fynske Medier, og ikke mindst på chefredaktør ved Fyns Amts Avis Jørgen Krebs. Drastisk dalende oplagstal for dagbladene – herunder også Fynske Medier, blev gennem hele 2010 forsidehistorier på SvendborgsNetAvis.dk. “Hvis det var et fodboldhold, så var træneren for længst blevet fyret. Men det er ikke et fodboldhold. Det er en avis”. Skrev Frede Jakobsen i en spids bemærkning i artiklen
Amtsavisen sætter ny bundrekord, som var på netavisen den 24.juli sidste år. Kommentaren og artiklen var direkte stilet til chefredaktør Jørgen Krebs. Og han var ikke den eneste som fik en tur gennem Frede Jakobsen “vridemaskinen”. Advokat Henrik Horn Andersen blev fremstillet i SvendborgsNetAvis.dk med habilitetsproblemer i sin lukrative dobbeltrolle som advokat for Svendborg Fjernvame A.m.b.a. samtidig med posten som bestyrelsesformand  – for samme selskab. Jobcentret i Svendborg fik nogle ordentlige skud for boven i en række artikler omhandlende fortolkningen af sygedagpengereglerne og endelig blev Vester Skerninge virksomheden Scan-Hide blev sat under lup af Frede Jakobsen i forbindelse med udledning af forurenet spildevand. Jo, Svendborg havde sandeligt fået en “presse-vagthund”.

Kontrollant af alle magthavere

De fleste vil nok være enige i, at Frede Jakobsens netavis har været medvirkende til at ’skubbe’ til mediebilledet i Svendborg i de nu snart 12 måneder hvor SvendborgsNetAvis.dk har været aktiv. Ingen magthavere kan længere føle sig ‘fredet’ så længe Frede Jakobsen er ‘derude’. mitsvendborg.dk spurgte Frede Jakobsen om hans tilgang til sit arbejde som lokal-journalist.

Du lægger ikke fingre imellem, når du i dine artikler skyder skarpt på det lokale erhvervsliv. Er du ikke nervøs for at der til sidst ikke er nogen som vil udtale sig til SvendborgsNetAvis af frygt for at blive negativt udstillet i pressen?

-Hvis den kritiske journalist ikke er tilstede, så burde erhvervslivet se at den kritiske presse burde være tilstede. Moderne erhvervsfolk bør kunne se gennemsigtigheden i samfundet, og således se den kritiske presse som et aktiv. Journalistens væsen er, at være kontrollant af alle magthavere i et givent område – også lokalt, siger Frede Jakobsen.

Ser du konspirationer overalt?

-Nej, det gør jeg ikke, griner Frede Jakobsen – men offentligheden har ret til at vide besked om alt. Der skal ikke være lukkede cirkler for viden og information. Det er en nødvendighed i et demokratisk samfund, siger lokalredaktøren.

Hvad vil vi se blive ændret i fremtidens lokalmedie?

-De trykte dagblade dør – heri hersker der ingen tvivl. Det er kun et spørgsmål om tid. Og der vil ikke deltage nogen mennesker under 40 år til begravelsen, siger Frede Jakobsen.
-Nyheder skal være der, når nyheden er der. Det kan du ikke med et trykt medie. Det vi læser i morgendagens avis er allerede gamle nyheder. Folk henter i dag deres nyhedsinformation på nettet.

Passionen for sin Jaguar MK2

Frede Jakobsen bor til daglig i Ellerup på midtfyn sammen med hustruen Vibeke. Han lægger ikke skjul på, at det ikke er de store fritidsinteresser som beskæftiger ham, og at arbejdet som journalist ligger dybt forankret i ham.

-Jeg er altid journalisten på arbejde efter historien. Og som udgangspunkt gemmer der sig en historie i alt. Så kan du sige at mit arbejde er min hobby. Jeg vil ikke lægge skjul på at mit ‘drive’ ligger i at være journalist, fortæller Frede Jakobsen – hudløst ærligt. Dog har den kritiske og vagtsomt arbejdende journalist Frede Jakobsen en enkelt passion udover at opstøve de lokale ‘lyssky’ historier. Han har en forkærlighed for gamle veteranbiler – nærmere betegnet for én bestemt type bil: en Jaguar MK2 fra 1967.

-Den er helt fantastisk. Jeg er så heldig selv at have en stående i garagen, og den kommer kun på vejen når vejret tillader det, fortæller Frede Jakobsen, og skyller den sidste af dagens  mange kopper sort jordemoderkaffe ned, inden interviewet med mitsvendborg.dk slutter, og dagens redaktionsmødetid på Strandlyst lukker.

5 svar til Journalist helt ind til benet

 1. Henrik Fog-Møller
  18. januar 2011 at 04:16

  Det var en lærerig historie -fra een redaktør -om en anden redaktør -til os alle.
  Det er ganske imponerende -dels hvad både ‘mit svendborg’ og ‘Svendborg netavis’, begge digitale medier, har kunnet drive det til i den tid de har eksisteret.

  I ‘gamle dage’ -for ikke så længe siden, ‘holdt vi’, som det stadigt hedder en avis eller to. De dumpede ind af postksssen på et eller andet tidspunkt af dagen, når det nu var muligt at få nogen til at bringe dem ud.
  Jeg har abbonneret på et passende udvalg af Politikens ugenlige udsendelser fordi ‘det har jeg nu altid gjort’ -og FAA dagligt fordi jeg synes at jeg ville følge med i det lokale stof. I går, mandag 17.01 vises på FAA’s forsiden et billede af Stig Rossen, som synger, samt en artikel om en socialchef fra Fåborg-Midtfyn kommune, som konstaterer, at ‘De svage svigtes’. Det er noget af en nyhed !!! i vore dage. Under overskriften ‘debat’ på side 21 udtaler Jørn Hjorting at ‘især mænd har det med at dø af kedsomhed….’
  Det er måske lidt nemme citater, men hovedoplevelsen er, at der ikke er meget at hente, og at den skrevne avis normalt er overstået på mindre end 5 min.
  Hvis der står et eller andet væsentligt (som naturligvis er en individuel opfattelse), ser jeg lige hvad de digitale medier, ‘mit svendborg’ og ‘Netavisen’ har at sige om den sag. Det er ikke altid de har fanget den, fordi det er et arbejdsomt job at være eneredaktør, -og det er jo det der er problemet. De laver 10 mands arbejde og sender det gratis ud til os, der gider læse det.
  Jeg er enig i hovedartiklen, at dagene for den skrevne presse er talte. Det er for dyrt at trykke og udsende og administrere, -og der er øjensynligt ikke længere ‘power’ nok, til at tiltrække sig en central rolle i nyhedsformidlingen.

  Vi er indtrådt i den digitale tidsalder. Bredbåndsforbindelser bliver billigere og billigere. Næste generation vil vokse op med en iphone, ipad, eller hvad der nu måtte komme, som giver dem adgang til en nyhedsformidling, som ikke kan sammenlignes med noget vi kender idag. Min søn på 18 år ville ikke drømme om at åbne en avis. Til gengæld er han ‘på nettet’ og ved alt som han har lyst til at vide herfra. Det vælter ind med informationer, og der er rigeligt at vælge imellem.

  Derfor, -til Svendborg netavis’ -og til ‘mit svendborg’, -bliv ved. I gør det godt, -og en dag vil I også kunne leve af det.

  mvh. Henrik

 2. Beth Lehner
  18. januar 2011 at 10:48

  Tak til begge netaviser, som gør det, FAA burde gøre. I gør det godt. Vi er helt udmattede af at vise SÅ megen tålmodighed overfor en avis, som længe har levet højt på at være den eneste, der dækkede vores lokalområde. Opsigelse af vores abonnement har været på tale i lang tid og det er ikke blevet mindre aktuelt. Også selvom vi undlader at læse OLe C. Jørgensens ledere. Man kan snart ikke se forskel på Ugeavisen og FAA. Nu må Troels Mylenberg godt træde i karakter og genetablere de journalistiske dyder.
  Selvom der ikke findes bedre end at læse en avis i stedet for at sidde ved skærmen, vil en digital lokal betalingsavis være et godt alternativ til det, vi betaler for nu.
  Mvh
  Beth Lehner

 3. 18. januar 2011 at 17:52

  Ja, ja spis nu lige brød til. Svendborg er da interessant, men ikke verdens navle – og det der foregår udenfor staden har måske for ikke så få endda – en større tiltrækningskraft og interesse

 4. Ruth Nielsen
  19. januar 2011 at 00:52

  Det var da både interessant og spændende at læse hele beretningen. Som ikke Svendborgenser og ikke engang Fynbo, burde jeg ikke kunne have megen interesse for en lokalavis i Svendborg. Men via Hille Broby Madsen fik jeg lov at
  kigge indenfor i Frede Jakobsens Chatroom en gang imellem. Det medførte at jeg jeg blev tilskuer til hele den spændende opstart af Frede Jakobsens “egen” avis. Det blev jo ligefrem dramatisk i flere omgange, før Frede Jakobsen fik lov at
  have sin avis i fred. Det var spændende at få lov at følge det fra starden.
  Jeg kan kun ønske masser af fortsat held og Lykke for fremtiden.

  Ruth Nielsen

 5. Bjarne Binee Jørgensen
  24. januar 2011 at 15:54

  Det var flot at Frede Jakobsen ikke ville acceptere, at skulle være medlem af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) og derfor i 1990 gik af som chefredaktør af partiavisen “Land og Folk”.

  At “land og Folk” LUKKEDE i 1990 pga. DKP’s fallit og omvæltningerne i Sovjetunionen har altså ikke noget at gøre med Frede Jakobsens afgang.

  Hvorfor skulle man dog også melde sig ind i et døende parti som DKP? Der var jo så mange andre partier på den yderste venstrefløj. f.eks Socialistisk Arbejderparti (SAP).

  Bjarne Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php