Et liv som pibemager

2. juni 2011(Foto: Bo Hansen)

Det undrer Jens Tao Nielsen, at hans håndværk fanger skribentens interesse. Rygning er ikke længere politisk korrekt, siger pibemageren med et stort smil fra hans havestol. Det lykkedes ham dog stadig at afsætte alle de piber, han magter at lave. I dag er det bare mennesker fra andre lande, som aftager hans smukke håndværk. 

AF BO HANSEN 

Det er i Kina og Rusland, Jens Tao Nielsen sælger sine piber. Personligt sælger han ikke piberne, men han laver dem i hjemmet på Gl. Nybyvej og sender dem til mellemhandlere i de nye økonomiske stormagter. Den vesteuropæiske sundhedsbølge har gjort, at det ikke længere er muligt at afsætte så mange produkter som tidligere i USA og Europa. Jens tænker undervejs i vores samtale tilbage til dengang, han var ung og husker, at det at købe sig en god pibe var forbundet med en vis prestige.

Jens Tao Nielsen ved, hvad han taler om, når samtalen falder på piber. Han har aldrig lavet andet. Tidligere drev han virksomheden Svendborg Piben sammen med Henrik Jørgensen, hvor de to havde op til 17 personer ansat. Dengang var der hele fem pibefabrikker i Danmark. I dag er der ikke en eneste tilbage.
Når man i dag møder Jens, kan det være svært at se ham i centrum for en masseproduktion af piber, han minder mere om en personificering af kommunens Cittaslow begreb.  Arbejdstempoet svinger, men Jens laver cirka en pibe over to dage. Piberne er naturligvis håndlavet til mindste detalje. Piberne sælges til ganske høje priser på de nye markeder. Salgsprisen ligger i niveauet 15-20.000 kroner.

Jeg stiller ham undervejs spørgsmålet, om det er et håndværk, eller om han betegner sig som kunstner:

– Det er et håndværk. Det er et spændende spørgsmål, du stiller; men de piber, jeg laver, er altså et håndværk. Det kræver naturligvis et vist kreativt gen, men det gør det også for glaspusteren og håndværkere i al almindelighed. Jeg har ikke behov for, at nogen kalder det kunst. Jeg bliver faktisk mere glad, hvis nogen roser min køkkenhave, siger han.
Måske lever verdens bedste pibemager på Tåsinge, hvem ved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php