Taasinge Museum arver formue fra afdød dansker i Amerika

12. juni 2011www.taasinge-museum.dk

Afdød dansker i Californien testamenterer 1,2 mio. kroner til Taasinge Museum. Pengene skal bruges til nybygning.

AF VAGN HANSEN

Det er ikke hver dag, at en ’rig onkel’ (eller tante) fra Amerika testamenterer en mindre formue væk til en fjern slægtning eller til godgørende formål på den anden side af jorden. Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad der er sket for Taasinge Museum. De har modtaget 1,2 millioner kroner til museet i Bregninge Bakker.
De mange penge kommer fra den afdøde Charlotte Bjørnson, som blev født i Vårø i 1913 og flyttede til USA i 1947, hvor hun købte et apotek i Californien. Hun var fritidskunstner og blandt andet en meget dygtig tegner. Hun døde 95 år gammel og havde testamenteret 1,2 millioner kroner til museet.

– Det er meget glædeligt for Taasinge Museum, og pengene skal bruges til en nybygning i forbindelse med museet, oplyser formand for Taasinge Museum, Keld Thrane.

TØSINGEN har aflagt museet et besøg og blev vist rundt og fik fortalt om museet af Keld Thrane og bestyrelsesmedlem Alice Høltzel. Keld Thrane oplyste, at der hver tirsdag formiddag møder 20-30 frivillige op og giver en hjælpende hånd. De frivillige er pensionister og efterlønsmodtagere, som hjælper med alt mellem himmel og jord. Der er brug for personer inden for stort set alle fag, ikke mindst håndværkere.

– Det er et ulønnet arbejde, men man får en kop kaffe og en ostemad, når man mødes hver tirsdag, og så arrangeres der årligt en æggekagespisning på Bregninge Kro, fortæller Keld Thrane.

350 til fødselsdagsfest på museet
Taasinge Skipperhjem og Folkemindesamling, (i daglig tale Tåsinge Museum), er beliggende i det af museet ejede 18.000 m2 store fredede område i Bregninge Bakker, hvorfra der er en storslået udsigt over Det Sydfynske Øhav. I bakkerne er der opstillet borde og bænke til brug for museets gæster. De sydafrikanske geder af racerne Boer og Nubisk, som går rundt i bakkerne, er udsat for at holde det vildtvoksende krat nede.
Museet har i alt 648 medlemmer, og der er tradition for at møde op i Bregninge Bakker til museets fødselsdag, som hvert år den 4. juli fejres med et stort festarrangement med musik, fokedans m.v. Til den seneste fødselsdag mødte der 350 personer op.
Dørene til museet er åben i juni, juli og august, hvor der er ansat en kustode. I den øvrige del af året kan man ringe og aftale tid til et besøg. Dette tilbud er der blandt andet en del skoleklasser og private, der benytter sig af.

Kaffemølle og Rich’s kaffe
TØSINGEN fik en rundvisning til hovedbygningen, Skipperhuset, Rebslagerhuset og den nye bygning. Ved indgangen til museet var Esther Fredholm’s lille købmandsbutik indrettet eller nærmere flyttet, efter den lukkede for få år siden. Der var en kaffemølle og Rich’s kaffe, og hvad der i øvrigt hørte til på hylderne for mange år siden. Esther Fredholm var gift med museets stifter Povl Fredholm, som i 1968 forærede sit museum til øen Tåsinge.
Povl Fredholm var malermester og tog gamle ting som betaling for gæld. Han købte også en del, alt dette kan ses på museet. Povl Fredholm har flyttet baghuset fra Eskær Skole til museet.
Der er malet mursten på Skipperhuset, hvilket ifølge bestyrelsesmedlem Alice Høltzel er specielt for Tåsinge.

Taasinge Museum indeholder blandt andet:
Et badekar med fyr
Dans og musik på Tåsinge, hvor der for en del år siden var 15 dansestuer på øen
Færgeudstilling fra før Svendborgsundbroen
Historien om Elvira Madigan og Sixteen Sparre
Bent Nielsens musiksamling
Niels Juel Foreningen med det maritime
Gammel køkkenhave
Frugthave med 8 gamle æblesorter
Gammel skolestue

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php