Spor efter oldtiden i Gl.Hestehauge

9. juni 2011


Gl. Hestehave er som en af de 100 mest unikke fortidsminder udvalgt til at være en del af projektet Danmarks oldtid i landskabet.

Gå en tur i Gl. Hestehave – fredag den 10. juni kl. 14. Den dejlige plet i byen rummer imponerende spor efter oldtiden, som nu atter kommer frem i lyset. Kulturarvsstyrelsen, Svendborg Kommune og Svendborg Museum indvier den nye formidling af det rekreative areal med gravhøje fra bronzealderen og den særprægede æbleskivesten.  
 

I den østlige del af Svendborg tæt på Christiansminde ligger et stort naturområde kaldet Gl. Hestehave og Stevneskoven. Området er godt kendt af hundeluftere, motionsløbere og stavgængere, men det er også et besøg værd for en ganske almindelig gåtur. Tæt i området ligger i dag 23 gravhøje, en lille stenkiste og den særprægede ”æbleskivesten” med indhuggede hellige tegn.
 

Området ved Gl. Hestehave har haft en særlig tiltrækning på oldtidens mennesker. De første bosættelser blev anlagt ved kysten for 5000 år siden. I løbet af ældre bronzealder (1700 – 1100 f.kr.) bliver der anlagt et gravfelt med 23 større og mindre gravhøje. I dag er nogle af højene delvist skjult i skov, men i bronzealderen var her åbent land, og højfeltet har været meget dominerende i landskabet. Højene var ramme for et bygdefællesskab. De kunne ses vidt omkring, fra Thurø og Tåsinge og hele Svendborgsund. I dag fornemmes stadig magien i bronzealderens monumentale højlandskab
 

Handel med eksotiske varer
Bygden ved Gl. Hestehave var en vigtig samlingsplads i bronzealderen. Herfra har man sejlet ud for at handle med europæiske kontakter. Ved særlige begivenheder var der processioner, hvor eksotiske anskaffelser kunne vises frem. Gennem hele bronzealderen ofrede man store værdier som gaver til guderne. Engang omkring 700 f.Kr. samledes bronzealderfolket således på kanten af en lille mose ved Stevneskoven, bare 500 meter nord for højene. Her skænkede de kostbare offergaver til guderne. Gaverne bestod bl.a. af 24 cirkulære plader af bronze i forskellige størrelser. Pladerne stammer fra Mellemeuropa, og de er smykkeplader til hesteseletøj. Det prægtige seletøj blev kun brugt ved særlige lejligheder, som eksempelvis når hestene var spændt for de processionsvogne, der blev brugt i religiøse ceremonier.
Æbleskivestenen
Tæt ved den tidligere Svendborgskole ligger et lille anlæg, som rummer den særprægede Æbleskivesten. Stenen er oversået med ikke færre end 105 skåltegn eller skålgruber, som ofte minder om formene på æbleskivepander. Skåltegn er bronzealderens mest almindelige hellige tegn, og opfattes som frugtbarhedstegn. Stenen har været centrum for frugtbarhedsritualer og rituelle ceremonier.  
Anlægget blev bygget i 1875 og fredet samme år. Omkring den store skålsten ligger 13 kværnsten – en af dem med skåltegn.
 
Fra fredag den 10. juni og fremover kan man på gåture i Gl. Hestehave opleve gravhøjene, som er blevet ryddet for vegetation, den lille rensede stenkiste og læse de nye informationsskilte.
 

En gravhøj er vel en omvej værd
Midt på området ligger tre gravhøje som er lavere end de andre og som kan være svære at få øje på. De har været udsat for dyrkning på et tidspunkt og er derfor ikke blevet fedet i samme stand som mange af de andre høje. Indtil for nylig gik vejen faktisk midt igennem den ene. Vejen er nu flyttet, så det der er tilbage af højen får lov at være i fred uden nedslidning, og så man bedre kan se de tre buler efter høje i græsset.  

Før var det svært at se de mange gravhøje i skoven, men nu er der fældet og ryddet omkring og på dem, så deres imponerende størrelser bedre kan opleves.
 

Oldtiden i landskabet
Gl. Hestehave er som en af de 100 mest unikke fortidsminder udvalgt til at være en del af projektet Danmarks oldtid i landskabet. (http://www.kulturarv.dk/i-fokus-nu/danmarks-oldtid-i-landskabet/). Dette projekt skal fortælle hele Danmarks historie fra rensdyrjægere til vikingekonger på de steder ude i landskabet, hvor historien foregik.  

Vel mødt i Gl. Hestehave fredag den 10. juni kl. 14 – hvor Kulturarvsstyrelsen, Svendborg Kommune og Svendborg Museum indvier den nye formidling af området.
 

Indvielsen foretages ved Svendborgs borgmester, Curt Sørensen.
 

På programmet er desuden tale af Kulturarvsstyrelsens kontorchef Henrik Jarl Hansen. Museumsinspektør Per O. Thomsen fra Svendborg Museum vil vise rundt på området. Alle er velkomne til arrangementet, der foregår med indgang fra p-pladsen ved Hestehavevej.
  

Fakta
På baggrund af en donation fra A.P. Møller & Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal til projektet Danmarks Oldtid i Landskabet har Kulturarvsstyrelsen fået mulighed for at forbedre formidlingen af en række væsentlige fortidsminder i Danmark. Formålet er at skabe større opmærksomhed om og bedre adgang til fortidsminder i landskabet.  

Læs mere på
http://www.kulturarv.dk/danmarksoldtidilandskabet/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php