Historien ind under huden

11. juli 2011


(Foto: fagfotografen.dk)

Besøgende kan hele sommeren opleve historien leve, når Forsorgsmuseet fyldes med fattiglemmer, fedtemadder, hårdt slid og leg fra gamle dage. Livet på Fattiggården mærkes på egen krop, når der skal væves måtter, knuses skærver eller vaskes tøj på gammeldags manér.
 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com 


Et besøg på Fattiggården er et spring tilbage til den tid, hvor der boede fattige folk bag murene. Kvinder og mænd hver for sig, værdige og uværdige fattige med hver deres gård til at arbejde i. For arbejdes skulle der. Bag lås og slå.


– Fattiggården fungerede som en fabrik, hvor man var ansat døgnets 24 timer, fortæller Forsorgsmuseets formidler Sarah Smed Vestergaard. Klokken ringede, når arbejdsdagen begyndte, når der var spisepause, og når det var sengetid.

I sommerferien inviterer Forsorgsmuseet de besøgende på en rejse tilbage til en verden, som er meget anderledes, end den verden nutidens børn og unge kender.
– De besøgende børn og voksne kan få smagsprøver på både det hårde arbejde og på den gammeldags fattigkost, fortæller Sarah Smed Vestergaard videre.
Efter en formiddag med at knuse skærver, væve måtter eller vaske tøj venter belønningen, når Fattiggårdskonerne til frokost serverer smagsprøver på fattiggårdkost.
– Det er altid en betydningsfuld oplevelse, når et barn lever sig ind i og mærker historien, afslutter formidleren.


Fortællingens kunst
Oppe under taget på Fattiggården boede engang de to brødre Oskar og Hans Peder med deres tre andre søskende og forældre. De var havnet der, fordi familien var blevet husvild. Et af Forsorgsmuseets nye formidlingstiltag er, at de to drenges historie er en nøgle til at forstå, hvordan det var at være barn på Fattiggården. Man kan lege med tøndebånd og stylter som drengene eller hjælpe Oskar med at finde sin kasket. Der satses også på fortællingens kunst på Forsorgsmuseet: En gang om ugen hele sommeren vil der på en tur fra museet til Galgebakken blive fortalt den dramatiske historie om ”Ildebrandsdrengen” – det sidste menneske, der blev henrettet på Galgebakken i Svendborg. Som Sarah Smed Vestergaard engageret beskriver det, så venter der en gruopvækkende fortælling om brand, indespærring og mord. 

Uforglemmeligt besøg
Forsorgsmuseet i Svendborg viser en del af Danmarks historie, som ikke kan ses andre steder. Det er historien om livet for nogle af samfundets svageste, men det er også en del af historien, som går ind under huden på folk, når de besøger museet i den gamle Fattiggård. Igen og igen hører museets medarbejdere folk undre sig over pigtråden, murene eller tremmerne.Det er et museumsbesøg, man ikke lige glemmer. Hvad enten man er barn eller voksen, sættes der tanker i gang ved et besøg på fortidens Fattiggård lige midt i Svendborg.

RYSTENDE OG RØRENDE

Midt i Svendborg ligger Nordens eneste fredede og bedst bevarede Fattiggård fra 1872. I dag ligger Forsorgsmuseet bag murene som del af Svendborg Museum.

Forsorgsmuseet viser tankevækkende, rystende og rørende historier om fattige menneskeskæbner under forsorg fra vugge til grav.

På Museet kan man bl.a. besøge Børnehjemsudstillingen, eller se hvor de fattige spiste, sov eller tog bad, indtil Fattiggården lukkede i 1974.

Forsorgsmuseet har åbent hele sommeren tirsdag-søndag kl. 10-16.

Børn under 18 år har gratis adgang, og alle museets aktiviteter i sommerferien er gratis.

Se meget mere på museets hjemmeside www.svendborgmuseum.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php