Kan du sige som en snestorm?

13. juli 2011


Mads Nielsen i fuld gang med sit formidlingsshow, som bruger dramaet og historiefortælling i undervisning af de mange skoleklasser, der årligt besøger Naturama.
(Foto: Karsten Hviid)

Naturamas to formidlere går nye veje, når naturvidenskaben skal formidles, så børn og voksne forstår det. I samarbejde med B&U Teatret og et aktivt publikum fortælles historien om den unge moskusokse Melvin.

AF CHRISTIAN DAN JENSEN
mitsvendborg@gmail.com
 

Naturama fortæller naturhistorie på en måde, der ligger langt fra støvede montrer og kedelige kustoder. Naturama er sammensat af ordene natur og drama, og begge ord er vigtige begreber i stedets udstillingskoncept. De tre niveauer i udstillingen er netop bygget som et naturteater, hvor dyrene går catwalk, mens avanceret lys og masser af lyde sørger for det næste sceneskift med tordenvejr eller lyden af hjortebrøl.
 

Et skridt videre
Naturamas to formidlere, Simon Høegmark og Mads Nielsen, bruger dramaet og historiefortælling i deres undervisning af de mange skoleklasser, der årligt besøger Naturama. Det har vist sig, at fagbegreber indlæres bedre, hvis drama, teater og involvering af eleverne indgår i undervisningen. Eksempelvis lærer elever i 7. klasse om genetik ved hjælp af en mordgåde. De skal opklare mysteriet om det døde pindsvin vha. deres viden om genetik.
– Vi har tidligere lavet forskellige formidlingsshows for publikum. En sommerferie var Simon pelsjægeren onkel Harald, og sidste sommer var jeg en forsker, der oplevede ulvenes jagt af en flok europæiske bisoner i den polske nationalpark Bialowieza, fortæller Mads Nielsen.
De to formidlere har længe ønsket at gå et skridt videre, gerne i samarbejde med en stærk fagperson fra teaterverdenen, for at øge fagligheden og oplevelsen for publikum.  

Publikum inddrages
I samspil med B&U Teatrets leder Preben Birkeholm har Simon og Mads de sidste par måneder arbejdet intenst på udviklingen af videnskabsteaterstykket Moskusoksen Melvin. Region Syddanmarks Kulturpulje har givet 270.000 kr. til det nyskabende tiltag, som kombinerer teater og naturvidenskab med publikumsinddragelse og dyrene på Naturama. Scenen er sat. Publikum sidder klar blandt bjørne, elge og vildsvin. Stemningsskabende musik fylder rummet, som ligger badet i varmt lys. Op på podiet træder Simon. Historien kan begynde. Simon er moskusoksen Melvin, som på sin vej møder isbjørnen Ilse, sneuglen Marie og sælen Søren. Men rejsen er ikke uden fare. Under showet er Simon udstyret med en fjernkontrol, så lys og lyde i rummet kan styres i takt med fortællingen. Børn og voksne lytter opmærksomt, de overraskes af lyden fra en sneugle, og pludselig skal de selv deltage aktivt i fortællingen og sige som en snestorm. Efter 20 minutter er Melvins rejse slut, og publikum kan kigge nærmere på de dyr, som var hovedpersoner i det naturlige eventyr.  

Det kræver sin mand
Preben Birkeholm har skrevet manuskriptet med fagligt input fra Simon og Mads, og musikken er komponeret af Povl Christian Balslev, organist ved Vor Frue Kirke. Naturamas tekniker Kim Søgård Jørgensen har stået for programmering af lyde og lys til videnskabsteatret. Begge formidlere er vant til at fortælle historier for store forsamlinger. Med hjælp fra Preben har de fået forfinet deres fortælleteknik. I sin instruktion har han haft fokus på udtalelse, timing og kropssprog. Det kræver sin formidler at fortælle en historie, hvor de øvrige skuespillere er døde dyr. Det er deres fortælling, der skaber historien i publikums hoveder.   

Hele sommeren
Melvins rejse kan opleves mandag-fredag kl. 13 i uge 26-32. Dog ikke torsdag, hvor der er sommerkoncert. Som noget nyt vil udvalgte passager fortælles på engelsk og tysk for at imødekomme de mange udenlandske gæster. Showet er gratis, når entréen til Naturama er betalt. Børn (0-17 år) har gratis entré.
Se hele sommerprogammet på www.naturama.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php