Det er sundt at leve sjovt

16. oktober 2011


(Foto: mitsvendborg.dk)

 

Det er sundt at leve sjovt. Sådan lyder sloganet fra håndbrygger Erik Nielsen fra Ø-Bryg på Thurø. Han går nu hele vejen og kommer med den første af sine øl på kommerciel vis

 

AF CHRISTIAN DAN JENSEN

Det hele startede i 2005 hjemme i carporten på Bjarkesvej på Thurø. Her kogte og spruttede det fra kedler og kogler, når Erik Nielsen gav sig i lag med sin store hobby – ølbrygning. I dag er det blevet til mere end 100 bryg, og nu kommer den mest populære Blåbybryg på flaske, som sælges på kommerciel vis. Erik Nielsen har nemlig lejet sig ind hos Ørbæk Bryggeri, hvor de rette faciliteter er til stede, under de bedste forudsætninger, for at kunne udføre det gamle håndværk med ølbrygning.

 

Hvorfor har du lige netop valgt Ørbæk Bryggeri?
– I Ørbæk har de et gammelt brygkar fra 1946, hvor jeg kan lave 2000 liter øl ad gangen, mod hjemme i carporten hvor jeg kun kan lave 50 liter. Desuden har Ørbæk Bryggeri nogle gode håndværksmæssige traditioner, som ligger mig tæt på hjertet. Og så kræver det en fødevaregodkendelse, og det har de naturligvis på Ørbæk Bryggeri, forklarer Erik Nielsen.

Der bliver tale om små eksklusive bryg, brygget efter samme håndbryggerprincipper, som da Erik Nielsen bryggede hjemme på Thurø. Første øl bliver Blåbybryg – Amerikansk Pale Ale. Denne øl er nøje udvalgt, fordi det er en god og afbalanceret øl, der rammer bredt og kan nydes af de fleste.

– Det er en øl, der altid har været meget populær, når jeg har serveret den for mine gæster, og det har den været, lige siden jeg startede med at brygge hjemme i mit værksted for snart seks år siden, fortæller Erik Nielsen.

Den Amerikanske Pale Ale er brygget af letristede malte, som bidrager med maltfylde og noter af karamel. Den har en citrusagtig humlearoma, der stammer fra de populære amerikanske humler Cascade og Amarillo.

 

Processen
Ølbrygning er en fysisk proces, som ikke kan automatiseres. Alt foregår således manuelt.
– Først kværnes malten. Herefter foregår ølbrygningen i et mæskekar, hvor der tilsættes vand på mellem 67-68 grader. Således omdanner enzymerne i malten proteinerne til sukker, som senere bliver til alkohol. Efterfølgende sker en filtrering i et si-kar, hvor urten adskilles, som bagefter bringes i kog og tilsættes humle. Det er malten samt temperaturen ved mæskningen, som afgør smagsnuancerne i øllet, forklarer ølbryggeren fra Thurø.
– Efter kogningen køles urten ned til cirka 25 grader. Herefter tilsættes gær. Selve processen tager 7-8 timer, og efter omkring tre uger er øllet klar til aftapning, fortæller en meget engageret Erik Nielsen.
– Jeg er meget åben omkring mine valg af råvarer og brygmetoder. Og det er man generelt i bryggerkredse. Der er alligevel ikke nogen, der kan lave det på helt samme måde, uanset opskrift eller udstyr. Eksempelvis står der stort set alle data tilgængelige på min etikette. Jeg har endda overvejet at lægge opskriften ud på min hjemmeside, netop for at håndbryggere kan afprøve opskriften, siger Erik Nielsen.

 

Den ’forbudte’ øl
Erik Nielsen og Ø-Bryg står blandt andet bag øllen Rough Snuff, som blev kåret til Årets Ølnyhed 2010. Nogen husker måske den megen medieomtale, denne øl fik, da Fødevarestyrelsen ville forbyde den, fordi der var anvendt snus i brygprocessen.

– Der var ikke tale om, at snus var en stor ingrediens i produktionen. Vi brugte ‘tepose metoden’, hvor snusen blev sænket ned i øllet i en pose, og smagen herfra trukket ud i øllet. Bagefter kom snusen op igen. Det svarer lidt til, at egetræ giver smag til whisky og cognac. Egetræ er heller ikke en fødevare, forklarer Erik Nielsen.
Øllet
skulle dog ikke trækkes tilbage fra markedet, men måtte ikke længere produceres efter den metode.
Det
er i øjeblikket til behandling i EU, om snus skal høre under fødevarelovgivningen. Bliver dette godkendt, ser man den originale
Rough Snuff øl på hylderne igen, garanterer Erik Nielsen.
Læs mere om Erik Nielsens øl på
www.oebryg.dk.

 

OM ØRBÆK BRYGGERI

Ørbæk Bryggeri er et 100 % økologisk bryggeri og har brygget siden 1906. De nuværende ejere har haft stedet siden 1996, og i starten var hovedproduktionen sodavand. I 2002 kom de første Brown Ale på flaske fra bryggeriet i Ørbæk. I dag er hovedproduktionen øl, og der brygges årligt omkring 700.000 liter. Ørbæk Bryggeri producerer foruden de velkendte øl, sodavand og cider også spiritus som rom, whisky, gin og vodka.

 

 

 

 

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php