Pecha Kucha Night 20 x 20

29. november 2011


(Foto: mitsvendborg.dk)

Se You Tube klip fra Pecha Kucha night i Svendborg den 27.oktober

 

Hvad er nu det for en sushifisk der er landet i Svendborg?

 

AF KRISTINE KARLSHØJ

 

For at være ærlig. Jeg har ingen idé om hvordan man udtaler Pecha Kucha på Japansk. Men dét jeg ved, er at det kan oversættes til noget i retning af ”snik-snak” eller ”small talk”. Altså en ramme for at fremfører et kort og præcist oplæg.

 

Baggrunden for Pecha Kucha Night (PKN)
PKN er startet i Japan af arkitekterne Klein Dytham i 2003, og har siden udviklet sig til et verdensomspændende koncept for formidling af kreative ideer og viden. Arkitektfirmaet Klein Dytham savnede et forum hvor unge, idérige og kreative mennesker kunne fortælle om nye skøre ideer, kreative tanker, et nyt projekt, en undren i livet og lignende. Samtidig var det vigtigt for Klein Dytham at skabe et rum for netværk, hvor mennesker kunne mødes over en øl, og få mere viden om de nye tanker. Klein Dytham skabte derfor rammen 20 x 20 som basis for alle performances. PKN bliver afviklet i 426 byer over hele verden. Svendborg er den femte by i Danmark ud over København, Ålborg, Århus og Kolding.

 

Handshake og tsunami
Hvordan starter man et nyt koncept op i en by fuld af gode kulturtilbud? Det var det spørgsmål jeg stillede mig selv i foråret 2011. Men ikke desto mindre var jeg selv overbevidst om at konceptet hold, efter at have deltaget i flere Pecha Kucha aftener, og selv holdt et par oplæg. Dette koncept MÅTTE bare til Svendborg. Jeg skrev i foråret en venlig mail til Japan, hvor jeg udtrykte mit ønske om at få lov til at starte PKN op i Svendborg. Der kom intet svar i flere uger. En dag dumpede en mail ind på velskrevet engelsk: ”Kære Kristine. Vi undskylder den sene tilbagemelding. Vores land har været ude for en del katastrofer de sidste par uger. Vi giver dig en tilbagemelding hurtigst muligt. Tak for jeres interesse for Pecha Kucha Night….” Det var omtrent sådan at tilbagemeldingen var. Et ødelagt atomkraftværk, en tsunami, et land helt på den anden ende. Og så en undskyld over den manglende tilbagemelding. I det øjeblik fik Japan lige en stjerne i mit hjerte. I juni 2011 kom godkendelsen med et elektronisk ”handshake”. Svendborg var blevet den femte Pecha Kucha by i Danmark.

 

Filantropiske kulturprojekter
Så skulle der arbejdes! Jeg tog kontakt til kulturkonsulenterne i Kultur- & Fritidsafdelingen, da jeg gerne ville starte en arbejdsgruppe op med folk som har den samme energi og lyst til at skabe noget nyt som jeg selv. Jeg ville ikke blot trække på gamle venner og familie, som for syttende gang skulle vikles ind i et af mine filantropiske projekter. Og hvad sker der når man ringer til en vildt fremmed og siger ”Hej! Jeg har hørt at du er super god til at medtænke et kulturprojekt – vil du lege med mig?”. Jeg fik kun JA hele vejen rundt. Nu har vi fået sammensat en fantastisk arbejdsgruppe, der bobler med gode ideer til de næste mange PKN.

 

En god forberedelse giver en god performance
At være oplægsholder til en PKN er som at skabe en lille performance. Til en PKN har 5 – 12 oplægsholdere mulighed for at formidle deres ideer og tanker. For at skabe en interessant aften for tilhørerne er det vigtigt, at hver oplægsholder ser sit oplæg som en performance. Der er ikke noget ved at se nogle fine billeder hvis man falder i søvn over formidlingen. Eller høre en god formidler der står i mørket med en powerpoint der ikke virker. Til gengæld må alle byde ind med et oplæg. Arbejdsgruppens største ønske er at vi fanger bredden, både hvad angår oplæg og hvad angår tilhørere. Alle Pecha Kucha arrangementer er gratis at deltage i – også for oplægsholdere.

 

Rammen er 20 x 20
Hvert oplæg til PKN har den samme ramme som ikke kan laves om. Det er en del af konceptet. Rammen er 20 x 20. Det vil sige: 20 billeder af 20 sekunders varighed. Hvert billede / objekt / slide skal passe med den mundtlige formidling der hører til billedet, så det varer i 20 sekunder. Når der er gået 20 sekunder skifter billedet automatisk og du formidler nu teksten / din fortælling til det næste billede i 20 sekunder.

Arbejdsgruppen melder ud: Vi kan lige så godt være ærlige – det kræver lidt forberedelse at skabe et PKN oplæg inden for rammen 20 x 20. En del af forberedelsen ligger i at øve sig, og få passet sine slides til med den mundtlige formidling.

 

Sig kun JA hvis du brænder
Har du et emne eller en niche du brænder inderligt for, så er PKN det helt rigtige sted at få formidlet din ide, skabe nye netværk, markedsføre dit produkt eller få sparring. Du behøver ikke fortælle om det du går og arbejder med til dagligt, dit arbejde eller din organisation. Det kan være at du har et helt andet emne som optager dig meget mere. Det er vigtigt, at det du fortæller om, er noget du brænder for. Sig kun JA til at lave et oplæg til PKN, hvis du virkelig brænder. Vi er meget fortrøstningsfulde i arbejdsgruppen. Vi ved nemlig, at der er masser af mennesker der brænder for en eller anden sag i Svendborg. Og som rigtig gerne vil fortælle om det. Nu har vi skabt rammen – kom og fyld den ud!

 

Vi smelter kultur og erhverv sammen
Første PKN blev afviklet i Borgerforeningen, Spejlsalen. Pecha Kucha Night #2 afvikles torsdag d. 1. december kl. 20.00 samme sted. Derefter er det tanken at PKN også kan afvikles andre steder. Har du en god kontakt til et af byens kulturhuse, så vil vi rigtig gerne i dialog med dig. Arbejdsgruppen ønsker nemlig at PKN rykker rundt i byen, og derved bliver en naturlig del af bybilledet. Samtidig er det rigtigt interessant at se hvad de forskellige lokaliteter kan byde på af rumlig oplevelse og fortællinger. De eneste krav vi har, er et rum til 40-70 mennesker, mulighed for at købe øl, vand og kaffe, samt en projekter og et (stort) lærred.

I sommerhalvåret kunne det for øvrigt være sjovt at afvikle PKN udendørs, på havnen eller på Frederiksøen eller på stranden.

Og hvad er mon det dybere formål med PKN i Svendborg. Arbejdsgruppen har ét højere formål – Vi ønsker at skabe merværdi mellem kultur og erhverv. Og vi tror på at netværk og videndeling er vejen frem.

Vi glæder os til at se dig til den næste Pecha Kucha Night i Svendborg!

 

 

FAKTA:
Torsdag d. 1. december kl. 20.00 (Spejlsalen, Borgerforeningen)

Torsdag d. 9. februar kl. 20.00        

Torsdag d. 26. april kl. 20.00        

 

Der er altid gratis entré og alle er velkomne.

Ingen forhåndstilmelding, og tag gerne naboen med også.

 

 

Arbejdsgruppen består af:
Kristine Karlshøj, Kulturleder og foredragsholder

Anneline Köhler Juul, Kulturproducent og Skoleleder for LOF SYDFYN

Mette Honoré, kulturpilot og netværksskaber

Mai-Britt Schultz, Kulturskaber og Kunstskoleindehaver

Per Buk, Billedkunstner og Galleriejer

Mette Marie Stender, Grafisk designer

Birgitte Skriver Møller, Kulturkonsulent

Birgit Pedersen, Kulturkonsulent

 

Et svar til Pecha Kucha Night 20 x 20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php