Lovlig graffiti er en succes-historie

6. juni 2012

 
(Foto: mitsvendborg.dk)

I Svendborg er det lykkedes at gøre graffiti konstruktivt og lovligt med kunstneriske perspektiver, og kommunen er glade for projektet.

 

AF JENS SCHNABEL
jensschnabel@hotmail.com

 

Ulovligheder og utilpassede unge. Hærværk og hash-handel. Det er ord, der ofte sættes i forbindelse med graffiti. Men graffiti er ikke nødvendigvis ulovligt hærværk. I hvert fald ikke i Svendborg, hvor et graffiti-projekt med udvalgte lovlige arealer har haft succes til at skabe afstand til kriminalitet de sidste par år, så der er blevet plads til den kreative udfoldelse som kunstform.

Graffiti-malerne ledes i dag af foreningen Svendborg StreetArt og holder til ved boldbanen på Dronningemaen over for Naturama. Her er der langs Skolegade stillet en stor pladevæg op, der står over for at blive forlænget til i alt 100 meter, så Svendborg får Danmarks måske længste graffiti-pladevæg. Det er desuden lovligt at male graffiti i tunnelen ved Dronningemaen, under Bellevuevej ved Christiansminde og under Johannes Jørgensens Vej.

 

Udstilling på Gallerie Buk
Arbejdet med graffiti har ført til en planlagt udstilling i september på Gallerie Buk i samarbejde med billedkunstner Per Buk.

- Jeg glæder mig over, at vi nu får lavet den udstilling. Det bliver en kæmpe oplevelse, vurderer Søren Bo Østerkjærhuus, formand for Svendborg StreetArt.

Efter planen maler tre etablerede malere først på tre lærreder, som så skal indgå i det totale billede. Udstillingen skal have et gennemgående tema, der dog ikke ligger fast endnu. De bliver så hængt op i galleriet, hvilket efterlader nogle “hvide pletter” ved Skolegade, der skal henvise til udstillingen hos Per Buk og omvendt. Der bliver også en foto-udstilling med billeder af arbejdet. Skoleklasser vil kunne få adgang, blive vist rundt, høre foredrag og måske deltage i en workshop.

Søren Bo Østerkjærhuus har flere fremadrettede visioner. For eksempel arbejder han på et samarbejde til næste år om at få graffiti-malere i tre byer af Svendborgs størrelse til at male og udstille på skift. I 2014 skal idéen køres videre til tre byer i Europa.

 

Svær begyndelse
Både Søren Bo Østerkjærhuus og kulturkonsulent Birgitte Skriver fra Kultur- og Fritidsafdelingen krediterer Rasmus Preston fra Svendborg Ungdomsråd som ophavsmand til projektet med lovlig graffiti siden maj 2009.

Åbningen var dog ikke problemfri, hvilket blandt andet skyldtes, at graffiti-folket blev sat sammen med skaterne på havneområdet. Dermed blev der skabt et sted, hvor unge kunne hænge ud, hvilket også tiltrak nogle belastede unge. Nogle erhvervsfolk oplevede også problemer. Derfor blev det besluttet at flytte graffitien til det nuværende område.

- Svendborg vil gerne have en mangfoldig kulturel profil. Men arealet på havnen havde ingen rigtigt ansvar for, forklarer Birgitte Skriver om forløbet.

Der blev holdt et krisemøde, men problemerne varede kun få måneder. Søren Bo Østerkjærhuus beskriver det som et godt signal, at det blev løst hurtigt og efterfølgende viste sig, at der ikke var problemer med graffiti-kulturen. Bekymringer for, om flytningen ville påvirke Naturama negativt, blev gjort til skamme, og i dag tiltrækker området en del “graffiti-turister” til området.

Birgitte Skriver forklarer, at selv om det ikke var tilsigtet, har projektet haft en kriminalpræventiv effekt, og der sidste år var et fald i hærværksanmeldelser på 20%.

- Det har været et spændende og interessant projekt, som har givet os allesammen noget. Vi tror egentlig, det har gjort byen lidt sjovere for både os almindelige borgere og for de unge mennesker, der bruger området, vurderer Bruno Hansen (SF), formand for Udvalget for Kultur og Planlægning.

Et svar til Lovlig graffiti er en succes-historie

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


Svendborg
Møllergade 57A

T. 31 59 57 00 

Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 

Vestergade 10A - Svendborg
Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php