Den ‘nye’ havn

1. oktober 2012

LEDER – mitsvendborg.dk – MAGASIN, oktober  
AF CHRISTIAN DAN JENSEN – Redaktør

 

Hvordan sikrer vi vores maritime kulturarv?

Lige netop det spørgsmål må vi stille os selv i denne tid, hvor vores havn står foran store forandringer. Ja, vi er forpligtede til at stille os det spørgsmål og samtidig tage ansvar for de helt fundamentale værdier, som i århundreder har været Svendborgs traditionsbundne identitet som søfartsby og hovedstad i Det Sydfynske Øhav.
Men samtidig med det, så er vi også forpligtede til at følge med udviklingen – hvis ikke Svendborg skal agterudsejles, for nu at bruge et maritimt udtryk.

Og hvad er det så lige, som stadig får os til at betragte os som en søfartsby?

Byens største arbejdsplads er ikke længere skibsværftet, fordi det lukkede og slukkede endeligt i 2001. Der bliver længere mellem coaster-anløbene ved kajerne. Ja, selv færgerne er jævnligt oppe til diskussion om, hvorvidt de skal anløbe Svendborg Havn, eller om de tjener et bedre formål ved at korte turen af ind gennem sundet.

Vi er derfor forpligtede til at se os selv med andre øjne.


Og så er det her med boliger på havnen! Føj for pokker… Det kan kun blive noget forfærdeligt noget. Høje grimme glasbygninger fyldt med sure, rige mennesker, som kun er flyttet ind for at ødelægge havnen for alle vi andre. Øv! Og findes der overhovedet eksempler på, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at skabe miljøer, som forener tingene i æstetisk harmoni med omgivelserne og i respekt for de kulturelle værdier i området.
Ja, naturligvis gør der det. Og derfor skal vi først og fremmest stoppe med at bruge skrækscenariet fra Nyborg som skræmmebillede.

Vi orker ikke at høre på det længere. Ingen i Svendborg tænker bare tilnærmelsesvis i retning af Nyborg. Så lad nu den ødelagte havn slikke sine sår i fred.


I stedet skal vi fremhæve de gode eksempler. Vi skal se mulighederne i at udvikle vores havn, så Svendborg bliver rollemodellen for havneudvikling. Ikke blot i Danmark, men også ude i hele verden. Vi skal altså tænke ud af boksen.

Ifølge en undersøgelse foretaget sidste år af 11CityDesign for Svendborg Kommune er der omtrent 140 virksomheder/institutioner i hele kommunen, som er knyttet til ”det blå”. Altså maritime erhverv. I 2009 skulle ’de blå’ virksomheder beskæftige 837 mennesker. Men hvor mange af disse er fysisk beskæftiget på havnen i Svendborg?

Der ligger altså potentielle muligheder i at skabe flere arbejdspladser og således bedre vilkår for vækst i forbindelse med Svendborg Havn. Måske ikke i den form, som vi kender nu, men i nye tidssvarende erhverv.

Og her kommer vi ikke udenom oplevelsesøkonomien. For netop her kan vi også sikre vores maritime kulturarv. Vi skal fortælle og sælge vores maritime historie gennem oplevelser, vidensdeling og bred knowhow i et spændende og kreativt havnemiljø.


 
DOWNLOAD: mitsvendborg.dk – MAGASIN, oktober 2012

21 svar til Den ‘nye’ havn

 1. Mads A. Wellejus
  4. oktober 2012 at 17:29

  Fedt at du tænker fremad! Der er uanede muligheder for miljøet omkring havnen & det er vist kun fantasien der sætter grænser. Vand gi’r liv og sådan er det bare. Klø på!

 2. Lars B. Jensen
  12. oktober 2012 at 10:23

  Hvorfor bliver det aldrig nævnt at P&S flydedokken er i drift og der er tilført arbejdspladser til Frederiksøen?
  En lods på Kielerkanalen, som jævnligt er sejlbådsturist i Svendborg, fremhævede alle havnens NUVÆRENDE aktiviteter som det største trækplaster for sejlerturisme set med hans øjne.
  Hvorfor skal det som turisterne netop ønsker at se på med al vold og magt ændres til noget de IKKE betragter som attraktivt?
  UdviklingFyn giver 1 million til udvikling af sejlerturisme. Svendborg ændrer det, som er en af grundene til de i det hele taget kommer!
  Det er som at plante et træ, og så overgøde det så meget at det går ud.
  Vi taler konstant om en maritim kulturarv, men Svendborgs maritime museum står i flyttekasser.
  Situationen er jo nærmest komisk.

 3. Kjeld Ravn
  29. oktober 2012 at 20:54

  Hej Svendborg.
  Det er velnok trist at I i Svendborg er så utilfredse med jeres havn. Min kone og jeg sejler og ser altid frem til at besøge Svendborg, fordi der stadig er liv og oprindeligt havnemiljø, mens andre havne omgives mere og mere af blomsterkummer og glashuse så høje at byens profil forsvinder. I Svendborg er der stadig lidt uplanlagt “rod” tilbage, Træskibsværft med både på vej til reparation, gamle huse; noget er kønt og andet er mindre kønt, men det er ikke udvalgt, styret og ensrettet af arkitekter og byplanlæggere. Med venlig hilsen Kjeld Ravn Høruphav, Sydals.

 4. Kim Petersen
  30. oktober 2012 at 12:39

  Det er jo skønt at høre fra en ‘udefra’ at Svendborg er et dejligt sted at komme og holde ferie. Og du har ganske ret: Svendborg har en vidunderlig havn.
  Jeg er også helt enig med dig i at vi skal passe godt på vores havn.

  Og det er jo faktisk også det Christian Dan Jensen skriver i sin udemærkede Leder. Han lægger netop vægt på kulturarven som noget vigtigt at passe godt på. Men hans betragtninger rækker jo også videre. Hvordan ser havnen ud om 30 eller 100 år med den samfundsudvikling vi har? Hvordan med arbejdspladserne osv.
  Jeg synes at det er meget fremsynet det han skriver. Desuden pointerer han jo også, at Svendborg ikke skal blive som Nyborg – som vi jo alle godt kan se er en katastrofe!

  Med venlig hilsen
  Kim Petersen

 5. Mads A. Wellejus
  4. november 2012 at 13:31

  Det ligger desværre sådan at det lige netop er den kurs vi er på… I det øjeblik at vi får boliger på havnefronten er det slut med erhverv, herunder også “støjende” kultur arrangementer m.m. Det sidste jeg har hørt er at man ønsker, fra politisk side, at få boliger på havnen. Jeg bliver lidt ked af at høre de ønsker. Så hellere en havn med kulturarvsturisme. Små coastere, gamle træskibe, kiosker, badende gæster og skiftende kultur og masse af gæster. Det får mig til at tænke på hvorvidt et byråd i det hele taget må tage så store beslutninger, eller de skal sendes til afstemning. Boliger eller ikke boliger… Sæt kryds. Frustreret hilsen…

 6. 6. november 2012 at 10:20

  Folk i blå kedeldragt skal have fortrinsret til at være på Svendborg Havn.

 7. Allan Petersen
  6. november 2012 at 10:35

  Hvorfor?

 8. 6. november 2012 at 10:40

  Fordi havnen ikke skal være et sted for folk i laksko

 9. Allan Petersen
  6. november 2012 at 10:57

  Hvem siger dog også, at havnen bliver det?
  Det er pudsigt som der er tendens til denne sort/hvid holdning til udviklingen af Svendborg Havn. Man skulle næsten tro, at de mennesker som har så frygtelig meget imod forandring, aldrig har været udenfor Svendborgs bygrænse!
  Der findes jo masser af gode eksempler på havne ude omkring i verden, som er udviklet i trit med tiden. Havne hvor man har formået at skabe havnemiljøer, hvor tingene er forenet uden at det absolut er et spørgsmål om enten eller.
  Det handler jo ikke om blå kedeldragter eller laksko. Tag nu skyklapperne af og se mulighederne fremfor begrænsningerne.

 10. 6. november 2012 at 11:20

  Nu lytter jeg mest til dem der er “belastet” af meget viden om Svendborgs historie – Morten Hahn Petersen, Thomas Riis, Jørgen Lundsgaard etc og jeg lytter aldrig til “projektmagere” blottet for historisk indsigt – og det er sidstnævnte der svinger taktstokken i Svendborg

 11. Allan Petersen
  6. november 2012 at 11:33

  Det historiske perspektiv skal der da absolut også lyttes til. Det er jo også det som skribenten af dette indlæg skriver meget tydeligt. Men det er jo stadig en kendsgerning at havnen ikke har de aktiviteter som den havde tidligere. Så kan vi lide det eller lade være.
  Det ville være en frygteligt naivt og romantisk forestilling at tro og håbe på, at gamle tider med stålskiftværft, et mylder af coastertrafik og et hobetal af mænd i blå kedeldragter langs molerne, vender tilbage. Det kommer ikke til at ske.
  Erhvervshavnen er en underskudsforretning og har været det i flere år. Det må blive andre former for erhverv, som vi kommer til at se på havnen i Svendborg i fremtiden. Her er masser af muligheder – også for maritime erhverv.
  Og så kunne det jo være ganske nydeligt at se mennesker på havnen som følge heraf. Dem er der jo ikke for mange af, hvor der er svær industri, vel?

 12. 6. november 2012 at 11:44

  Lad erhvervene og fagforeningerne omkring havnen svinge taktstokken, det skaber mest tillid til at det er de rigtige beslutninger der træffes.

 13. Allan Petersen
  6. november 2012 at 12:11

  Måske at det er din betragtning Hans Nørgaard, at det skaber mest tillid om virksomhederne og fagorganisationerne træffer beslutningerne om havnen. Og jeg skal gerne være den første til at lette på hatten, om de formår at vende den globale samfundsudvikling og få industrikulturen til at vende tilbage til Svendborg Havn.

 14. 6. november 2012 at 12:56

  Lad erhvervene drage konklusionen, det er det mest tillidsvækkende.

 15. Svend Erik Jakobsen
  6. november 2012 at 13:32

  Jeg har fulgt debatten her på MitSvendborg, og må sige, at jeg er helt på linje med såvel Christian Dan Jensens udemærkede Leder, som med de af debattørerne som også ønsker fremskridt og udvikling fremfor at dvæle ved fortidens minder.

  Vi skal passe godt på både vores arbejdspladser som for vores kulturarv. Heri er ingen vist uenige. Men for pokker folkens – vi skal videre!

  Det er derfor noget værre sludder at erhvervene skulle være de mest tillidsvækkende i at drage konklusionerne om hvad der skal være på havnen. De ønsker – naturligvis – at sikre deres egen arbejdsplads, uanset om det er i trit med udviklingen eller ej. Og kurven er altså i frit fald ift. overskudsforretningen erhvervshavn i Svendborg. Det er et faktum!

  Sig mig er der slet ingen som har læst denne artikel: http://mitsvendborg.dk/?p=9181

  Med venlig hilsen
  Svend Erik Jakobsen

 16. 6. november 2012 at 14:53

  Jeg gentager lige. Erhvervene omkring Svendborg havn er også de der skal melde ud, hvad løsningen på havnens fremtid skal være – “projektmagere” politikere og andet godt folk “med hovederne fulde af varm luft” kan så passende holde nalderne væk indtil da.

 17. Flemming Hansen
  6. november 2012 at 17:13

  Hvad får dig til at tro, at erhvervene omkring Svendborg Havn ‘pludselig’ hiver en kanin op af hatten, og får vendt udviklingen 180 gr.?
  Kom nu med ind i virkeligheden..

 18. 6. november 2012 at 18:14

  Havnen er virksomhedernes domæne og det er utidig indblanding i havnens liv, når politikerne blander sig. – Politikerne skal så vidt gørligt efterkomme virksomhedernes ønsker.

 19. Kenneth Mikkelsen
  6. november 2012 at 18:29

  Et klart flertal i Svendborg Byråd vedtog i 2008 at Havnen i Svendborg skulle overgå fra erhvershavn til kommunal havn. Dermed mistede havnen sin selvstændige status, og blev istedet en del af den kommunale planlægning.
  Nu har byrådet så – næsten enstemmigt – vedtaget, at havnen går fra den uddøende industrihavn til en ny byhavn.

  Jeg forstår derfor ikke hvad Hans Nørgaard mener med at politikerne ‘ikke skal blande sig’ i udviklingsretningen for havnen. Jamen kære ven, det er jo år tilbage at den beslutning blev truffet.

 20. Lars B. Jensen
  6. november 2012 at 19:01

  Mange bruger argumentet, at havnen er død eller i bedste fald uddøende. Hvorfor oplever en grad af manglende lydhørhed, når man har sejlerturister i massevis der fortæller hvad DE synes gør Svendborg havn til et godt valg, og et erhvervsliv der vil og kan skabe udvikling og arbejdspladser på havneområdet – hvis de vel at mærke har rammerne og mulighederne. Hvorfor døde havneudviklingen for år tilbage? En politiker eller 2 sagde ordet: BOLIGER
  Hvorfor skal havnen ikke have en chance for erhvervsudvikling sig? Politikerne store turistdrømme er en luftkastel af rang. På turistkontoret ved de ikke engang hvad turisterne finder attraktivt ved Svendborg! Krydstogtskibe er et fremmedord på trods af at man taler i maritime floskler konstant – nå ja, så må vi ikke glemme vores maritime museum som pt. befinder sig i flyttekasser, fordi kommunen midler er brugt på “Den grønne kile” og en endnu ikke opført spansk trappe.
  Giv havnen en chance for at fylde penge i kommunekassen, for det er der sandelig brug dem.

 21. Mads A. Wellejus
  8. november 2012 at 11:53

  Jeg kunne godt se et messecenter på havneområdet. Gerne Frederiksøen. Smukkere rammer fåes ikke. Lokalerne kunne bruges til mange formål. Inspiration til byen, nytænkning og så lugter det vel også lidt af erhverv. Mon ikke hotel- og restaurationsbranchen, skoler m.fl. vil nyde godt af det. Forstår godt Hans Nørgaard, er dog ikke imponeret af den “mudderkast” der lægges op til, når der tales om de nævnte folk har hovederne fulde af varm luft. De forslag, som jeg indtil videre har læst, er fulde af substans. Vi må også huske at respektere demokratiet. :-)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Lokale annoncer


Svendborg
Møllergade 57A

T. 31 59 57 00 

Vestergade 5 - T. 62 20 50 35 
Korsgade 7, Svendborg
Tlf. 62 21 22 11 


Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg – LIVE

Spillestedet Harders Møllergade 36 T.62213090 

Vestergade 10A - Svendborg
Frederiksø - Svendborg

Fejl på siden!

Giv mitsvendborg.dk besked på: cj@mitsvendborg.dk

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php