Kristian og Annette i Ollerup er nu grønne…

28. oktober 2012

(Foto: GO2Green)

AF NIELS CHRISTIAN NIELSEN, Projektleder GO2Green.

 

Kristian og Annette bor i et dejligt rødstenshus på Skolebakken 3 i Ollerup, der er oprindelig er bygget i 1976. Der er siden bygget til, så huset nu er på 156 m². Fra haven og terrassen, er der en pragtfuld udsigt ud over Ollerup by, marker og søer.

Kristian er folkepensionist, og Annette er stadig i fuld vigør på arbejdsmarkedet. Huset og haven er super velplejet og vedligeholdt, så det var en stor fornøjelse, at besøge Kristian på en torsdag formiddag i september, hvor Annette desværre var på arbejde.

 

Denne historie er ikke en boligannonce, men en historie om hvordan, en familie på to voksne har energirenoveret og optimeret deres hus, så de i dag er næsten selvforsynede med vedvarende energi.

 

Kristian har gennem de sidste par år besøgt et utal af hjemmesider, for at få inspiration til, hvordan huset kunne få et energi- og isoleringsløft. I den forbindelse har han haft fokus på husets klimaskærm – mur, vinduer og tag – samt isolering. Husets varmekilde var på daværende tidspunkt et oliefyr, med et årligt forbrug på ca. 850 liter olie. Opvarmningen blev/bliver suppleret med en brændeovn i stuen, hvor forbruget er på ca. 3m³ i en fyringssæson.

 

Tilbage i 2009 blev huset termograferet både ude og inde, for at afdække hvor der umiddelbart skulle sættes ind, for at spare på energien, og for at forøge komforten i huset. Første handling blev at udskifte 7 vinduer til 2-lags lavenergivinduer i 2010. Det blev fulgt op af en efterisolering på loftet i foråret 2011, så der nu er 300mm på hele loftet. Næsten samtidig blev de første 24m² solceller monteret på det sydvendte tag og sat i drift.

 

I efteråret 2011 blev der investeret i en luft til vand varmepumpe, som blev koblet direkte på centralvarmeanlægget. Kristian forventer at strømforbruget til varmepumpen for et helt år, vil lande på ca. 2.000 kWh. De sidste 16m² solceller blev monteret på det sydvendte tag i det tidlige forår i 2012, og kort efter blev oliefyret sendt til de evige skrotmarker, og den frie plads blev overtaget af en 110 liter el-vandvarmer.

 

Siden maj måned 2011, har solcelleanlægget produceret 5.753 kWh. Det er Kristian meget godt tilfreds med, selv om sommeren og solen har svigtet i år. Produktionen toppede i maj måned 2012 med sine 724 kWh. Familien på Skolebakken regner nu med, at være næsten selvforsynede med el, varme og varmt vand.

 

Siden 2009 har de totalinvesteret 182.500 kroner inklusiv arbejdsløn i energirenoveringsprojektet. Kristian har selv lavet en del af arbejdet, og økonomien er tilvejebragt ved, at de bl.a. gennem et par år har droppet deres ferierejser. Der er ikke optaget lån, for med en beregnet årlig besparelse på ca. 20.000 kroner på energiforbruget, så er det det en god forrentning af deres egen opsparing og investering.

 

Kristian og Annette har brugt håndværkerfradragsordningen på VVS og El-arbejde i forbindelse med nedtagning af oliefyret, og installering af varmepumpe og vandvarmer. De har fået ca. 1.500 kroner i tilskud fra Sydfyns Elforsyning via den energibesparelse som solcelleanlægget genererer.

 

Kristian ærgrer sig lidt over, at de ikke havde fremskyndet skrotningen af oliefyret, så de kunne have fået andel i skrotningspuljen, som sluttede sidste sommer. Selv uden håndværkerfradragsordning og et energisparetilskud, ville Kristian og Annette dog alligevel have igangsat deres energirenoveringsprojekt.

 

Det røde hus med de grønne beboere på Skolebakken 3 i Ollerup er nu klar til den kommende vinter, hvor belysningen i huset i de mørke timer, selvfølgelig kommer fra LED-pærer.

Solcelle anlægget og LED-pærerne er for øvrigt leveret af GO2Green partner, Sarachat Energi i Stenstrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php