Linien er lagt for fremtidens bymidte

3. december 2012


Trappeforbindelsen mellem Møllergade og Toldbodvej som det kommer til at se ud.
(Illustration: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue) 

 

Holdet, som skal sammenkoble byen og havnen, er nu fundet

AF CHRISTIAN DAN JENSEN


Den 8. juni 2012 udskrev Svendborg Kommune i samarbejde med Realdania en indbudt projektkonkurrence om udformningen af syv byrum i Svendborg bymidte. Et stort byrumsforløb mellem Svendborg bymidte og havn, fra Krøyers Have over Ramsherred og Torvet og ned til Toldbodvej.
26 hold havde søgt om at komme i betragtning som mulige arkitekter i at udføre denne store byomdannelse. Fem inviterede teams ud af disse blev alle udvalgt til den sidste del af konkurrenceforløbet.

Nu er vinderen af konkurrencen fundet.

Det bliver Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue i Århus, der med Praksis Arkitekter i Troense som rådgivere skal sætte stregerne til de store landskabsarkitektoniske byrumsfornyelser i Svendborg midtby.

– Det er et afgørende skridt i byens historie, at de centrale byrum omdannes, og at der skabes en bedre sammenhæng i byen. Det er afgørende for Svendborgs konkurrenceevne og vækstpotentiale at have et dynamisk kultur- og handelscenter, der både æstetisk og oplevelses- mæssigt er af høj klasse. Byen skal udvikles, så den i højere grad end i dag giver folk ekstraordinære oplevelser, så de får lyst til lege, mødes, handle eller bare opholde sig her, forklarer Bruno Hansen, udvalgsformand for Udvalget for Kultur og Planlægning og formand for dommerkomiteen.

 

En rejsefortælling i byens landskab
Svendborg er en mere end 750 år gammel søfartsby, som har bevaret den centrale bymidte med smalle og krogede gader, torve og gårdmiljøer. Byen blev befæstet med voldgrave allerede omkring 1200 og har som købstad betydning for hele regionen.

Svendborgs særlige situation er tegnet af den topografiske beliggenhed på bakkeskråningen i bugten ved Svendborgsund, nær Svendborgsundbroen, der forbinder Fyn med Tåsinge. Således løftet over havoverfladen og med udsigt over Halling Skov og Thurø og Tåsinge er Svendborg omkranset af blåt og grønt.

Opgaven for arkitekterne bliver at styrke forbindelsen mellem Svendborgs bymidte og de havnearealer, som i de kommende år forventes omdannet fra erhvervshavn til by-orienterede og rekreative formål.

Første etape begynder allerede til næste sommer og afsluttes i sommeren 2014. Det er den, som handler om den store omdannelse af Torvet.

I de kommende dage kan du her på mitsvendborg.dk se flere spændende illustrationer af hvordan det kommer til at se ud, samt læse om Torvets historie og om vinderholdets betragtninger, tanker og ideer til, hvordan Svendborg bymidte bliver forandret over de næste år. 

FAKTA:
Konkurrencen er udskrevet af Svendborg Kommune i samarbejde med Realdania som en indbudt projektkonkurrence efter EU’s udbudsdirektiv nr. 2004/18/EF.

Fem hold har dystet om opgaven, hvor vinderholdet blev Kristine Jensens Tegnestue; PRAKSIS. Konsulenter: Jesper Kongshaug (lys); Maja Nikolajew (fremme af sanselige kvaliteter og aktiviteter med vand).

Første etape bliver omdannelsen af torvene og starter i foråret 2013.

I 2014 kommer turen til ’trappen’, som skal forbinde Møllergade og Havnen. 
Sidste del af projektet bliver fornyelsen af området fra Krøyers Have og Ramsherred, som forventes afsluttet i 2015.

 

22,2 mio. kr. til reelle anlægsarbejder. Samlet budget: 69 mio. kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lokale annoncer


NU i byens gårdbutik.
Find os også på Facebook

Kontorfællesskab og mødebooking

Links

Lokale nyheder

  - Få Dit arrangement med

Svendborg RabbitsBlogroll

Artikler og nyheder inden for it

Prøv energiberegneren:


Arkiver

css.php